Café Mitt Sthlm

Säsongspremiär på StikkiNikki!

StikkiNikki

Det är ett tydligt vårtecken som utspelar sig framför mina ögon på Götgatan 46 denna soliga lördag i mars. Trots att det fortfarande är minusgrader ute ringlar sig kön lång inne på StikkiNikki. Skylten utanför bjuder in till äkta “gelato” och idag är det allt från Saltlakrits till Rhubarb Sorbet och – min personliga favorit – Kokossorbet som står på menyn.

Glassbaren har bara dagen innan haft säsongspremiär och det märks att många av kunderna redan är stammisar. En tjej kommer in och konstaterar besviket att Blueberry Lavender från fredagen inte finns med i dagens utbud. Erik, som är dagens glasservitör, meddelar att den kommer komma åter och att man ska hålla koll på StikkiNikkis Facebooksida där de varje dag publicerar de smaker som är aktuella för dagen. En annan kund får provsmaka några olika för att han har svårt att bestämma sig. Förståeligt.

Nya smaker varje dag

Anledningen till detta spännande smaklotteri är att på StikkiNikki görs all glass på plats i glassbaren – varje morgon. Detta leder till att man kan erbjuda spännande nya glassmaker varje dag. Ibland hålls även tävlingar där kunderna får komma med sina bästa glassrecept och de bästa förslagen produceras på caféet. Glassen innehåller inga kemikalier, inga artificiella stabiliseringsmedel, färgämnen eller smakämnen utan riktig frukt, riktiga nötter och, i så stor utsträckning som möjligt, enbart ekologiska råvaror.

Ägarinnan Nicole berättar att namnet StikkiNikki kommer från ett smeknamn hon hade som barn. “Jag hade extremt långa och smala ben. Mitt förnamn är Nicole (Nikki) och stickor är långa och smala (Stikki). Du fattar grejen!” förklarar hon.

Öppnar nya caféer i år

StikkiNikki är nu inne på sitt sjätte år och sitt tredje med butiken på Götgatan. Men Nicole tänker inte stanna där. “Vi kommer att öppna två caféer till i år! Ett på Mariatorget, bredvid Rival, och ett på Drottninggatan 90, bara ovanför Centralbadet.” Hon berättar att planen är att på caféet vid Mariatorget även börja servera gourmetkakor och choklad. Självklart dock med en egen liten twist. “I’ll keep you posted…”, säger hon hemligt.

Svårt att välja en favorit

I den lilla glasshimlen på Götgatan har Erik försett mig med en provsmakningsbuffé av dagens smaker; Saltlakrits, Rocky Road, Kokossorbet, Passionfruit, Hallonsorbet, Roasted Almond, Belgian Choklad, Cookies and Cream, Salt Caramel, Rhubarb Sorbet och Pistachio. Jag vet knappt ens i vilken ände jag ska börja, allt ser så ruskigt gott ut! Efter att, under andakt, provat mig igenom alla elva smakerna är jag så himla nöjd. All glass är krämig, otroligt smakrik och helt enkelt fantastiskt god. Om jag skulle vara tvungen att välja en vinnare så blev det Kokossorbet, tätt följd av Roasted Almond. Det största förvåningen stod Saltlakrits för, en smak som passar förvånansvärt bra på glass.

Erik blir nöjd när jag köper med mig en kula Kokossorbet när jag går. “Bra val, den är min favorit med!” säger han med ett leende. Något säger mig dock att han ärligt skulle kunna säga det om alla smaker.

När jag frågar Nicole vilken som är hennes favoritsmak är hon kluven. “Om jag är tvungen att välja, säger jag Stracciatella. Det är en rent mjölkbaserad gelato utan smak som vi ringlar mörk choklad i när den kommer ut ur maskinen. Jag väljer vanligtvis den här smaken när jag provar någon annans gelato, den är en bra kvalitetsindikator.”

Så talar ett äkta glassproffs.

StikkiNikki

StikkiNikki

StikkiNikki

StikkiNikki

StikkiNikki

StikkiNikki

StikkiNikki

StikkiNikki


Klicka gärna på hjärtat nedan så att jag vet vilka inlägg du gillar bäst!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Katta kvack
    Tuesday, March 19, 2013 at 9:38 am

    BÄSTA glassen i stan. Eller till och med i Sverige, faktiskt!

  • Leave a Reply