Body Image & Kroppstankar

Vi tjockisar kan också springa!

wr01 wr2 wr03 wr04

Foto: James Farrell

Om jag hade en tia för varje gång jag får höra “övervikt är inte bra för hälsan” i samband med mina inlägg om plus size och fat shaming. Som att dessa troll i kommentarsfältet inte alls har för avsikt att såra mig utan “bara vill mitt bästa”, HA! Kan du inte bara gå och rädda någon jättebrun person från hudcancer istället?

Sanningen är den att överviktig inte nödvändigtvis är likamed ohälsosam, när ska folk lära sig att inte bara döma från det de ser på utsidan? Och när ska folk lära sig att en kropp inte är en allmän tillgång och ämne för kommentarer och häckel? Det borde vid det här laget vara allmänt känt att en kvinnas silhuett inte är en invit till diskussion men när det gäller tjockisar som mig själv, speciellt när man pratar träning och hälsosam livsstil, då tillämpas inte detta folkvett. En “person som tränar” ska tydligen se ut på ett visst sätt, och där passar jag inte in (här skulle jag också kunna slänga in en parentes om storlekar på träningskläder men jag hoppar det just nu) på grund av min kroppsform.

Därför kände jag spontant YEAH!! *med knytnäven i vinnande position* när jag såg omslaget av Women’s Running med plus size-modellen Erica Schenk på omslaget. Erica är löpare. Hon har utövat sporten i 10 år och är ett vandrande (löpande, höhö) bevis på att vem som helst kan vara en löpare, oavsett kroppsform eller vikt.

För mig som tjockis är det en jättestor grej att en tidning som Women’s Running sätter en plus size-tjej på omslaget. Det må vara en droppe i havet av de ideal vi pumpas med varje dag men en droppe jag välkomnar med öppna armar. Change is coming.

Ursäkta mig medan jag drar på mig löpardojorna och utmanar samhällets trångsynthet.


Klicka gärna på hjärtat nedan så att jag vet vilka inlägg du gillar bäst!

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  Camilla
  Friday, July 24, 2015 at 7:17 pm

  Så jäkla bra och så snyggt omslag!

  Mvh hon som springer massor med lopp, som tex Lidingöloppet 15 km och halvmaradistanser på 21 km trots (?!?!) övervikt

 • Reply
  Linnea
  Friday, July 24, 2015 at 7:41 pm

  Jag måste erkänna att jag helt ändrat uppfattning (som tur är) kring detta det senaste året. Efter några vandringar på ganska krävande vandringsleder i alperna här i Bayern har jag mött sååå många plussizevandrare att jag liksom fått inse att de självklart kan gå uppför ett berg i ganska stark lutning de också även om de väger över 100kg. Jag blev lite orolig när jag såg dem i början men tänker knappt på vilken storlek mina medvandrare har nu.
  Hälsningar Linnea i Bayern

  • Reply
   La Linda
   Saturday, July 25, 2015 at 10:20 pm

   Va glad jag blir av din kommentar! Som sagt – övervikt och ohälsa hänger inte alls nödvändigtvis ihop. Och GUD va härligt att vandra i Alperna!

 • Reply
  Frida Svensson
  Saturday, July 25, 2015 at 11:24 am

  tycker väldigt mycket om att du tar upp det här men jag HATAR att du kallar dig, tjejen på bilderna och vi andra som ser ut som typ er, för tjockisar. Du tror du avdramatiserar ordet men istället befäster du skillnader på vi och dem, smalisarna och tjockisarna. Det vore så mycket mer uppfriskande om ovanstående reportage bara gick obemärkt förbi med endast en kommentar om att tjejen var ute och tränade. Möjligen att du hit a sore nerve hos mig, men jag blir riktigt ledsen av att buntas ihop med ordet tjockis. 🙁

  • Reply
   La Linda
   Saturday, July 25, 2015 at 10:18 pm

   Inte alls meningen att få dig att känna så. Jag vill, som du säger, ta makten över ordet tjockis och avdramatisera det. Och visst vore det grymt om detta omslag kunde passera som ett i mängden men samhället ser inte ut så och när en tidning gör ett “statement” som detta så vill jag lyfta och hurra för det – och visa andra överviktiga/plus size/tjockisar att vi också får synas!

   • Reply
    Frida Svensson
    Sunday, July 26, 2015 at 1:53 am

    men varför benämna dig vid ett så fult ord som tjockis? min kropp är värd mer än att sammanfattas med en så nedsättande term.

    • Reply
     La Linda
     Sunday, July 26, 2015 at 10:52 pm

     Jag vill ändra innebörden, att det inte ska vara ful. Jag är tjock, det är bara ett konstaterande. Det har inget att göra med värdering.

 • Reply
  Annica
  Sunday, July 26, 2015 at 3:39 pm

  Älskar verkligen det där reportaget!
  Det ger inte bara en bra bild utåt att vi också kan röra på oss utan även för oss själva. Skäms inte för att du är lite större än dom andra som springer, vill du så kan du!

  Fast egentligen, varför skulle vi inte kunna? 😉

 • Reply
  Camilla- AktivaDagar
  Thursday, July 30, 2015 at 3:54 pm

  Tack för tipset, blev “tvungen” göra ett eget inlägg med bl.a. detta som tema 🙂 Tack för inspiration och tips!

  • Reply
   La Linda
   Monday, August 3, 2015 at 11:16 pm

   Bra där! Och bra inlägg!

 • Reply
  Camilla
  Thursday, July 30, 2015 at 9:12 pm

  Just det här som du tar upp – att personer bara “vill ditt bästa – övervikt är inte hälsosamt” är så intressant. Det är ju ofta det argumentet som kommer upp. Men känns inte som det är av omtanke utan mest för att få döma. Så tråkigt att människor ska ta sig den friheten.

  • Reply
   La Linda
   Monday, August 3, 2015 at 11:16 pm

   Exakt. Inte fan bryr de sig egentligen. Det vill bara vara besserwisser och trycka ned för att få sig själv att må lite bättre. Det är lågt och mobbarstil.

  Leave a Reply