”Vi är inte så olika att vi ska ha rätt att vara tjocka”.

Så uttryckte sig Katrin Zytomierska i Malou Efter Tio förra veckan. I samma veva som hon kallar en tjock kropp ”humor”. Jag var i New York och har inte sett det här klippet förrän nu och det får mitt blod att koka. Så nu är jag lite arg igen.

För det första – att TV4 inleder en vecka som ska handla om kroppspositivitet med att bjuda in en känd mobbare och låta henne själv få bara bulldozra över både Malou och stackars Maja som inte fick en syl i vädret – hur fan har man tänkt där? *prataommigprataommigprataommig*

Det är ju ett skämt. Samt – ska de visa bilder på Lady Dahmer under inslaget, varför bjöd man inte dit Lady Dahmer så att hon fick ge svar på tal? Utan istället låta Katrin göra sig rolig över henne och bete sig respektlöst och köra ”lilla gumman” på Maja.

För det andra – Katrins ENDA agenda här är att sälja sina produkter. Genom att få folk att tro att de inte duger som de är kan hon kapitalisera på deras osäkerhet. Katrin tror inte att man kan må bra på utsidan och insidan om man är tjock – för att HON inte gjorde det. Hon säger att hon vigt sitt liv till att få folk må bra. Hennes självbild och världsbild är så off att det är inte sant.

”En överviktig människa skulle må mycket bättre av att vara normalviktig.” Vem tror du att du är Katrin? Gud? Bara för att du säger något så är det så? Skärp till dig.

Man KAN vara tjock och hälsosam. Man KAN vara tjock och lycklig. Och vet du vad – oavsett om man är tjock, smal, lycklig, olycklig – varken Katrin eller någon annan har någon rätt att uttala sig om min kropp eller komma med ”välmenande” kommentarer. Du känner inte mig, du kan inte min historia, du vet inte hur JAG mår i min kropp. Så håll bara käften.

Jag vill avsluta inlägget med den bästa kampanjen just nu – #PlusIsEqual som Lane Bryant kör. För precis så är det. Vi tjocka är precis lika mycket värda som alla andra och har lika stor rätt att synas. Punkt.

UPDATE! Har nu sett Lady Dahmer och Apan Satt i Granen i Malou Efter Tio dagen efter Katrin och jädrar vilken power! De sa så sjukt mycket bra saker och jag kan bara skriva under på vartenda ett. Se klippet här!

plusisequal

15 svar

  1. Words Linda! Det här har varit så omtalat den senaste tiden och jag tycker verkligen det du skriver är bra. Ingen har sagt att en ”större” människa är olycklig och inte hälsosam. Heller inte att ”smala” människor är hälsosamma och lyckliga. Att vara hälsosam och lycklig har absolut inte enbart med hur ens kropp är smal eller tjock.

  2. Lady Dahmer och Apan satt i granen var med hos Malou efter det här inslaget (bara ett par dagar senare), klipp finns här! http://ladydahmer.nu/det-tar-lang-tid-att-bli-tjock-sa-bast-ni-borjar-nu-om-ni-ska-hinna-tjock2016/
    Om jag fattade det rätt hade LD blivit inbjuden till en diskussion/debatt med Katrin, men tackat nej eftersom hon tyckte att det inte ska diskuteras huruvida en tjock kropp är okej, alla kroppar ska vara okej. Verkar mycket vettigt tänkt och framför allt ska väl en sån diskussion, om den nu ändå ska finnas, knappast vara med under en temavecka som handlar just om kroppspositivitet.

  3. word ♥
    Jag blir förbannad bara jag tänker på hennes uttalande, fattar att hon är ute efter uppmärksamhet men det här måste ju bara påverka henne och hennes business negativt.

  4. Bra skrivet! Självklart så skulle majoriteten av överviktiga må bättre fysiskt av att vara normalviktiga (vilka puckon tror hon att vi är som inte vet det?!) men hon missar helt den mentala aspekten av hälsa. Om jag väljer mellan konstant matångest, hat mot min egen kropp, timmar av träning jag bara lider igenom vs 10 kg plus – tro fan att jag väljer kilona! Om den bit du måste skära av från din mentala hälsa är större än den fysiska hälsovinst du får genom att vara normalviktig så är det helt enkelt inte värt det. Jag tyckte de missade att ta upp det i klippen, även om jag tyckte att Apan och LD var grymma!

  5. Nej usch… Man kan vara tjock och hälsosam, precis som man kan vara smal och ohälsosam. Inte tror väl någon att en supersmal person som bara sitter i soffan och äter chips per automatik är sundare än en som är överviktig men äter hälsosamt och rör på sig tillräckligt? I det fallet är det med all sannolikhet precis tvärtom. Man kan inte bara titta på en människa och säga om denne är hälsosam och mår bra utan att veta ett skit om hur människan lever och har det på riktigt. Självklart är många tjocka just för att de missköter sin hälsa, men det finns också de som helt enkelt inte kan rå för det, ungefär som det finns pinnsmala människor som kanske önskar sig lite mer former men som inte går upp i vikt av mat. Eller också är de nöjda med att se ut precis som de är skapta att se ut 🙂

  6. Ju mindre jag åt desto sämre mådde jag. Ju mer jag äter desto bättre mår jag. Min övervikt har alltid varit ett resultat av ätstörning och späkning varvat med överätning. Nu äter jag allt, rör på mig och har lite övervikt, men mitt huvud, där är den stora skillnaden. Där finns lycka!

  7. Jag är så himla glad att så många höjer rösten om detta ämne! Jag har själv alltid blivit så retad för att jag inte har några former så innan detta var jag så matad med fördomar om tjocka personer. Så ledsen för att jag har varit en del av den kulturen så länge och jobbar aktivt för att inte vara det längre. Du är helt fantastisk, tack för allt jobb du gör!

    1. Tack för att du kan erkänna att du haft fel, fördomar handlar ju om okunskap så att lära sig om människor och nya saker gör ju hela skillnaden! Tack för din fina kommentar. Kram!

  8. Människor som har behov av att klanka ner på andra på det sättet har problem själva. Om man mår bra själv orkar man inte engagera sig i om andra är tjocka/smala/snygga/fula/svarta/vita/whatever. Hon förtjänar inte att synas i media. Hittade hit via Better bloggers länkfest 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Tydligen så säljer jag mig själv

När jag såg att mitt förlag delat den här artikeln på Facebook imorse så fick jag lite ont i magen. Och när jag såg kommentarerna

Nattfoto

Igår kväll blev jag kär. Jackie tog med mig ut i natten med kameran i högsta hugg och lärde mig konsten i nattfoto. Vi var

Skottland – Blackness Castle

Jag har börjat titta OM på ”Outlander”. Jupp. Avsnitten tog slut och det var en hel vecka till nästa och så kan man ju inte

En midsommaroutfit

Klänning från Ellos (annonslänk), skor från Docksta Sko. Krans från diket. 🥰 Älskar den här klänningen som jag hade på midsommar. Den har långa ärmar

En LIVE workshop med Linda Hörnfeldt

Kom igång med din första onlinekurs!

En LIVE tvåtimmars workshop för dig som vill skapa din första onlinekurs. Skriv upp dig på väntelistan för att få information så snart anmälan öppnar!