Skönhet & Makeup

Djurtester och smink – hur tänker ni?

Vanja skrev idag om att hon funnit det perfekta läppstiftet, från MAC. Direkt är det två personer i kommentarsfältet som hojtar “men MAC testar väl på djur, HATAR DU DJUR??”. Inte riktigt, men typ.

Parentes. (Jag avskyr innerligt att bloggare förväntas vara perfekta människor och ha tydliga, utarbetade värderingar kring allt. Det funkar inte så! Vi är alla nyanserade människor med mer eller mindre felaktigheter. Kasta sten i glashus etc.)

Eftersom jag är rätt säker på att djurtestat smink inte får säljas i Sverige blev jag fundersam över detta och gjorde lite research. Och visst är det så. Sedan mars 2013 finns ett förbud mot försäljning av djurtestade kosmetika- och hygienprodukter i EU. Så – hur tänker då personerna som skriver att MAC testar på djur?

Smashbox testar inte på djur – företaget ägs dock av Estée Lauder som finansierar djurtester i Kina. Tricky..

MAC testar inte på djur. Egentligen. Eller.. själva. I Estée Lauders (som äger bl.a. MAC, Bobbi Brown och Clinique) globala policy står följande:

We do not test our products or ingredients on animals, or ask others to test on our behalf, except where required by law. 

Det är i den där sista bisatsen det blir lurigt. I länder som Kina krävs det nämligen enligt lag att man finansierar statliga djurtester för att få sälja på den kinesiska marknaden. MAC testar alltså inte själva på djur men de betalar för djurtesterna i tex Kina.

Frågan är här alltså – hur mycket är det värt för Estée Lauder att vara cruelty free? Inte tillräckligt tydligen eftersom de inte vill välja bort en av världens största ekonomier.

Jag har precis börjat läsa på om det här och har ingen tydlig plan. Jag använder fortfarande produkter från både L’Oréal och Bobbi Brown men kommer nog att tänka till nästa gång jag köper smink. Det finns så stort utbud att det egentligen är rätt onödigt att ekonomiskt stötta ett företag som finansierar djurförsök.

Men var går gränsen egentligen? Är jag en stor hycklare om jag donerar pengar till ett hundstall på Kreta men samtidigt äter kött och använder skinn? Jag tänker att jag gör så gott jag kan med de förutsättningar och den kunskapen jag har. Men det behöver ju inte betyda att det är “rätt”. Och vem bestämmer det?

Hur tänker du?

Kolla om dina favoritmärken testar på djur här!

Lumene testar inte på djur!


Klicka gärna på hjärtat nedan så att jag vet vilka inlägg du gillar bäst!

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  Asta
  Thursday, June 9, 2016 at 8:15 am

  Jag använder inte mycket smink, men det gäller ju också hudvård och hårvårdsprodukter. Jag undviker att köpa sådant som är testat på djur, räcker att titta på mina egna hundar för att fatta det beslutet. Att tänka mig dem fastspända i någon ställning och få saker testade på sig. Tackar för infon om Kina. Borde väl känt till, men gjorde inte det. Så nu ryker L’Oreal hos mig.

  • Reply
   La Linda
   Wednesday, June 22, 2016 at 9:36 pm

   Glad att jag kunde bidra med information! Ja, L’Oreal ryker hos mig också nu.

 • Reply
  Andrea │Noukah - Art & Life
  Thursday, June 9, 2016 at 8:29 am

  Det där är sjukt klurigt..

  Jag tänker för det första att alla tycks blanda ihop etiskt med ego. Typ om man gör “feltramp” så är man en dålig människa – men det handlar ju inte om en själv, har aldrig gjort. Det handlar om alla som får betala för att man ska få ha det gött.

  Det är så pass komplext, att isåfall är alla dåliga människor, för hur man än gör, så kommer någon hamna i kläm för det. Ens mamma fick massa mediciner och födde en förmodligen på ett sjukhus. Mediciner och sjukhus = tortering av djur, dvs djurtester. Så ska man hårdra det så fick massa individer dö bara för att JAG ska få finnas till. Så en perfekt människa får helt enkelt ta livet av sig, om man vill va sån, och hur smart statement är det?

  Jag själv väljer mina battles. Försöker väga för och nackdelar, orsaka så lite lidande som möjligt. Jag är vegan, men har tyvärr en del kläder och skor med läder på, jag har husdjur som är rovdjur(katter) och de får kött att äta. Många skulle komma med pekpinnarna och kalla mig vegetarian istället.

  Jag funderar massor kring detta, och hela husdjursgrejen är också sjukt skev, så visst känns det skumt att ha katter hemma osv. De finns bara för vår skull liksom, och jag betalar en industri som gör skillnad på djur och dödar ett för att mina bortskämda katter ska få nåt att äta. Det bästa vore att i framtiden typ bara adoptera kaniner el nåt antar jag, om man vill ha sällskap. Klurigt. Slutade nyligen att rida också, för det började kännas olustigt. Kändes inte som att hästen var med på det från början, den hade bara lärt sig tolerera mig, och lyda. Kändes inte värt om det inte va på likas villkor. Vill fortf hålla på med hästar i framtiden, men då vill jag inte sitta på de mer, osv.

  Så ja, slutklämmen är att är jag en dålig människa och hycklare nu? Well sure, om man vill se det så. Men detta handlar trots allt inte om mitt ego, så folk kan kalla mig vad som, jag tar inte åt mig. Situationen är knepig och man får prioritera, hur viktigt är sminket eller köttbiten på tallriken? Alla deltar i detta och man får göra saker i det mån man kan. Läsa på e ju det bästa, jämföra allt ur etisk- och miljösynpunkt. Så får man utgå därefter.

  • Reply
   La Linda
   Wednesday, June 22, 2016 at 9:35 pm

   Jag tror du har en så bra poäng i det här med att välja sina krig. Som du säger, vi lever i ett samhälle som gör en vardag utan inverkan på miljön runt oss är omöjlig. Jag tänker tex på skinnväskor vs sådana som görs i plast/fuskskinn. Sådana material är förmodligen inte helt miljövänliga, varken att ta fram eller att bryta ner. Menmen. Att vara medveten och göra så gott man kan måste räcka ett tag.

   SÅ bra kommentar i sin helhet det där, den skulle du kunna skriva som ett eget blogginlägg. 🙂

 • Reply
  Matilda
  Thursday, June 9, 2016 at 8:50 am

  Ingen är perfekt tänker jag. Huvudsaken är man läser på ordentligt och tar ett beslut som känns bra för en själv och ens samvete. Många struntar i att läsa på ens har jag märkt. Sedan avfärdar de allt som nonsens och fortsätter köpa smink av företag som djurtestar. Ignorans och egoism kan göra mig så sjukt ledsen när det gäller djurrättsliga frågor. Ingen vill väl, handen på hjärtat, se djur fara illa på testanläggningarna? Jag köper absolut ingenting av företag som säljer produkter på den kinesiska marknaden och undviker dotterbolag till dessa företag i största möjliga mån. Samtidigt slösar jag på miljöresurser genom att åka bil i stan ibland och att köpa mat som fraktats långt – sådant som får engagerade miljömänniskor att se rött. För mig kommer djurrättsliga frågor i första hand, men någon annan prioriteras helt andra frågor. Vad är rätt eller fel? Bara man gör något för att dra sitt strå till stacken för ett hållbarare samhälle.

  • Reply
   La Linda
   Wednesday, June 22, 2016 at 9:32 pm

   Jag tror många struntar i att läsa och stoppar huvudet i sanden för att sanningen är ett helvete. Jag kan erkänna att jag själv kör den ibland, världen är ett miffo ibland alltså. Men jag håller med dig, information ger sådan makt!

   Håller med dig, så länge man gör NÅGOT för att göra världen lite bättre, men det svåraste som finns är ju att bryta vanor.

 • Reply
  Annie - lättlagat vegokäk
  Thursday, June 9, 2016 at 10:37 am

  Det är verkligen en riktigt svår fråga! Jag är själv vegetarian sen 15 år tillbaka, men har garanterat köpt smink från företag som testar på djur. Håller helt och hållet med dig att det är vansinnigt tröttsamt när människor tror att bloggare ska bära hela världens samvete på sina axlar. Nej tack! Men med det sagt så tycker jag givetvis att djurtester är barbariska. Då tycker jag att vi går över till frågan om vilken som är den mest effektiva metoden för att få det att sluta. Det finns mycket forskning som visar på att bojkott INTE är ett särskilt effektivt påverkansmedel. Det som verkligen fungerar är att påverka inifrån och att stötta företag som har ett bra och schysst tänk. Att bara göra en “tyst” bojkott fungerar inte alltså. Hellre då att skicka ett mejl till företaget, eller att skriva på ett upprop för att de ska ändra sig. Rent krasst är det alltså bättre att fortsätta konsumera djurtestade produkter, men att säga ifrån, än att inte konsumera djurtestestade produkter utan att säga ifrån. Nu utesluter givetvis inte det ena det andra, men det kan vara värt att tänka på. Och jag tror också starkt på att göra så gott man kan och välja sina strider. Att göra något litet är alltid bättre än att inte göra något alls.
  Tack för att du tar upp ämnet! <3

  • Reply
   La Linda
   Wednesday, June 22, 2016 at 9:30 pm

   Tack för din kommentar! Jag försöker använda de plattformar jag har för att lyfta frågan och tycker verkligen att alla som kan ska göra det. Kan man påverka/upplysa någon så är det ju ett väldigt bra dagsverke!

 • Reply
  Mirijam Geyerhofer
  Thursday, June 9, 2016 at 10:41 pm

  Jag var på bloggmingel på Make Up Store här i Malmö och då berättade dom det här, att Kina har den där lagen som kräver djurtester, och att dom då avstår från att sälja där. ÄLSKAR SÅNT, speciellt eftersom Kina ju har en ziljard biljoners invånare = kan ge väldigt mycket pengar. Det sista dom hade nu var något bivax i vissa produkter, men som höll på att fasas ut, sedan är allt helt veganskt. Super ju!?

  • Reply
   La Linda
   Wednesday, June 22, 2016 at 9:22 pm

   ÄLSKA Make Up Store nu! Skönt, hade inte kollat upp dem och använder massor av deras produkter. Så tack! 🙂

 • Reply
  Sandra
  Friday, June 10, 2016 at 9:53 am

  För mig räcker det att tänka lite på hur djurförsök går till och då känner jag direkt att jag inte vill stötta det på något sätt… Köper jag tokigt någon gång så använder jag upp produkten och köper den inte mer. Det finns ju så bra produkter idag som inte testar på djur.
  Företagen kan faktiskt välja att inte sälja i t.ex Kina och därmed till slut också få bort djurförsök därifrån.
  Jag tror också det är bra att väcka frågan med bloggare. Utan att döma fråga hur de tänker kring djurförsök. Och verkligen ett stort hurra för de bloggare som tar ställning för djuren. Bloggare (och Youtubers) har ju väldigt stor påverkan på företagen.

  • Reply
   La Linda
   Wednesday, June 22, 2016 at 9:20 pm

   Jag håller med men det är inte så enkelt när man, om man ska navelskåda, aldrig kan göra helt rätt. Världen ser inte ut så, man deltar ju i ett samhälle som tyvärr inte gör att det funkar.

   Angående bloggares inverkan så håller jag helt med, verkligen hatten av till Therese Lindgren som tagit så tydlig ställning!

 • Reply
  åsa
  Saturday, June 11, 2016 at 10:35 pm

  Tack för ett viktigt ämne, har definitivt inte heller en tydlig plan, men fick tack vare dig upp ögonen för detta. Använder mig mest av Aesop men sen har vi läppstift & foundation som kommer från Chanel, där måste jag tänka om.
  För övrigt håller verkligen med dig om det att vi bloggare förväntas vara perfekta människor, vi gör väl precis som du skriver och precis som de allra flesta, förhoppningsvis så gott vi kan.
  PS. Ny på Better Bloggers, tack för superfin sida!

  • Reply
   La Linda
   Wednesday, June 22, 2016 at 9:18 pm

   Vad glad jag blir! Ingen är perfekt, men jag tror att om vi upplyser oss själva kan vi ta mer medvetna val och kanske bli liiite bättre människor. 🙂

   Tack! Puss!

  Leave a Reply