Tuppslakt

Maja. Tuppen som blev en Maja eftersom jag döpte kycklingarna innan jag visste könet på dem. Skojade om att vi inte var så fast i könsroller i den här familjen. Och han kändes alltid som en Maja liksom.

Nästan ett år blev han. I lördags avlivade jag honom.

IMG_9467

Det här är nog en av de få gångerna jag höll i honom,  i september förra året. Här var han nog bara 2-3 månader men det var redan väldigt tydligt att han var en tupp.

Fram till för några månader sedan hade jag aldrig haft något problem med Maja. Han var social och framåt precis som hönsen, även om han höll avstånd och var lite nyktert skeptisk mot hon den där som klampade runt i hönsgården då och då. Tog bra hand om hönsen, varnade för faror och höll ordning på dem när de var ute på äventyr i trädgården.

Men någonstans i våras var det som att det slog slint i huvudet på honom. Han började attackera mig nästan dagligen, hoppade på mig bakifrån och satte klorna och sporrarna i mig. Snart gick han även på folk som besökte mig, som mamma. Som tur är från andra sidan hönsnätet, men problemet hade ändå eskalerat.

Jag började oroa mig för de andra djuren, en tuppnäbb och klor han göra riktig skada på små vovvar och katter. Och jag var ärligt talat väldigt trött på att behöva ha med mig kvasten när jag gick in i hönsgården för att hålla honom på avstånd. Och sedan backa ut för att han inte skulle flyga på mig bakifrån. Vi hade hamnat i en situation där jag helst inte gick inte i hönsgården alls och väntade flera dagar med att plocka in äggen.

När han började ge sig på hönsen och rycka dem i fjädrarna kände jag att det fick vara nog.

Eftersom jag aldrig slaktat (jag avlivade en kyckling som var två dagar gammal men det är inte riktigt samma sak) så bad jag min granne Jennifer om hjälp. Hon har haft både höns och köttkaniner i många år och har rätt stor erfarenhet av slakt.

Faktum är att mina höns kommer från henne indirekt – jag fick äggen av henne som jag sedan lade i kläckaren (som jag också lånade av henne).

I lördags kom hon, efter städdagen med bygdegårdsföreningen. Vi hjälptes åt att fånga in Maja och när det var dags så hulkgrät jag. Jag kände mig så misslyckad, kunde inte sluta tänka på vad jag hade kunnat göra annorlunda för att det inte skulle blivit så här.

Det var något av det vidrigaste jag varit med om (både känslomässigt och rent visuellt), men jag är ändå glad och lite stolt över att jag var med och inte fegade ur. Det kändes inte mer än rätt. Egentligen tycker jag kanske att jag borde gjort det själv, och det kommer jag kanske göra nästa gång, men det kändes väldigt bra och tryggt att Jennifer hjälpte till.

Det sjukaste var nog hur länge kroppen fortfarande rörde sig efter huvudet huggits av. Flera minuter rörde sig vingarna och benen. Helt vansinnigt morbitt.

Så nu är jag utan tupp. Och som av en händelse har två av hönorna “surnat” (det kallas det när de lägger sig för att ruva) så nu ligger de på de sista tre äggen som är befruktade. Om några veckor kanske det kommer några kycklingar. Vore inte det fantastiskt?

Circle of life. Poetisk och lite grym är vad den är.

Vi avslutar med en bild på mamma och en en dag gammal Maja. Baby floof. Tack för att du var min första tupp.

Helgen i bilder – 25°, utplantering och fönstermålning

Hejhej måndag morgon och välkommen till en ny vecka! Och välkommen till JUNI!! Trodde fan aldrig hon skulle komma tillbaka.

Jag tänkte vi inleder denna magiska sommarmånad med att kika på helgen som gick?

För alltså PHEW vilken helg! Någon frågade på Instagram om vi vilat upp oss i helgen och jag släppte ut ett spontant skratt, eller kanske mer av ett bräk, som reaktion på hur BEFÄNGT det lät med vilande.

*Ursäkta mig medan jag kliarkliarkliar på det där myggbettet som placerat sig mitt under foten*

Man skulle kunna säga att min helg började redan i torsdags. Då hade nämligen hela min fantastiska familj (+Jonas men han är typ familj) tagit sig tid för att komma till mig och hjälpa till att påbörja sommarens projekt – måla fönster, vindskivor och kupor på övervåningen.

Och ja, det är ett rätt stort projekt. Ganska precis dubbelt så stort som de flesta hus eftersom mitt hus besitter fyra kupor istället för det mer normala – två.

(Någonstans i allt detta har jag också fått för mig att jag ska måla om huset. Ett eternithus från 1880-talet. Det blir säkert bra.)

Foto 2021-06-03 16 57 34

Den enda som fastande på bild i torsdags var tydligen morbror Roger? Underligt för ALLA var typ här. Mamma och Roger och mormor och Anna och Vilmer och Jonas. Det var såååå mysigt med fulla gården med människor och alla gick omkring och påtade på var sitt håll. Förutom mormor som satt och tittade på och arbetsledde. Och Vilmer då som mest sov och var söt. Och åt och sket lite emellanåt.

Nåväl. Morbror Roger var den enda som vågade sig upp på stegen för att ta sig an kupan. Själv satt jag där i fönstret och målade en stund vilket resulterade i färg precis överallt och typ nackspärr. Men Roger alltså, vilken hjälte! Två varv på kupan på typ en timme? Han är en maskin.

Det filmades en del så en vlogg kommer nog vad det lider. Såå tacksam över familj och vänner som inte bara kommer och hänger utan också hjälper till här och där!

Foto 2021-06-03 22 57 59

Fönster plockades ner och skrapades och i skrivande stund har jag varit utan fönster i gästrummet i sisådär fyra dagar. Idag ska det regna hela dagen så det blir ju spännande? Fönstren behöver fortfarande kittas och målas ett varv till sedan är de redo att puttas tillbaka igen. Oroa dig inte – de ligger under presenning just nu. Med tanke på nämnda regn.

Många frågar varför jag inte bara byter ut dem och jag svarar helt enkelt; för att jag gillar dem! Gillar de där gamla tvåglasfönstren med hakarna och hur de låter när man öppnar och stänger dem. Är nog en del nostalgi men jag ser inte heller poängen i att byta något som man gillar som funkar och bara behöver lite kärlek?

Jag kommer inte heller bo här tillräckligt länge för att få tillbaka det jag eventuellt sparar in på värmen? Så jag behåller dem ett tag till. Nu ska de bli vita också!

Foto 2021-06-03 22 56 44

Juni är verkligen solnedgångarnas (och soluppgångarnas) månad. Det finns liksom ingen natt däremellan. Bara en konstant skymning. Den här bilden är tagen elva på kvällen liksom.

Foto 2021-06-03 09 23 19

Kolla de här två! Bästisar waiting to happen. Inte superlånga promenader för oss den här helgen, ingen av oss orkar det i värmen. Det har alltså varit 26 grader varmt. Sjukt.

Foto 2021-06-04 10 45 26

I fredags satt jag här och jobbade så länge batteriet på datorn höll och kaffet räckte. Behöver onekligen köpa en större dyna till min solsäng.

Älskar att jag tar min lilla korg på morgonen, med dator och termos och telefon och anteckningsblock och går ut och sätter mig och jobbar. DET är drömliv för mig.

Foto 2021-06-04 09 54 59

Mötade med Fia! Vi pratade affärsmodeller och ojoj vad kugghjulen snurrade i huvudet.

Sedan målade jag fönster och planterade dahlior och inget av det fastnade på bild (men film tror jag!)

Foto 2021-06-05 10 54 29

I lördags var det städdag med bygdegårdsföreningen och vi började med att rensa en badstrand som föreningen sköter. Tom oljade in bryggan och när den kommit i plurret, då är det sommar på riktigt!

Foto 2021-06-05 12 26 36

Efteråt hängde vi med myggen och grillade nere vid älven. Det är vid sådana här tillfällen man anar hur livet börjar återvända efter Covid.

Foto 2021-06-05 13 07 32

Leia tyckte det var varmt och grävde ett hål i vindskyddet. Där var det svalt och skönt.

Foto 2021-06-06 12 41 06

Helgen avslutades med en “Öppen trädgård” med Arnäs Trädgårdsförening och en massa ooohhhande och aaaahhhande över den här MAGISKA trädgården. Gick och bar hakan eftersom den insisterade med att trilla ner hela tiden.

Foto 2021-06-06 12 36 39

En massa små ljuvliga “rum” i trädgården, så mysigt! Jag lyckas inte riktigt med den arkitekturen men kan uppskatta den när jag ser den.

Foto 2021-06-06 12 36 28

Föll huvudstupa för den här magiska perennen – Vitsippsranunkel! Har googlat mig blå men den verkar inte finnas att köpa. Sad panda. Så fantastiskt vacker och precis sådär yvig som jag vill ha dem.

Foto 2021-06-06 17 50 46

Sedan åkte jag och mamma på loppis och sedan hem och fortsatte målandet, samt planterade ut luktärtor och slängde ner lite potatis i backen.

Fyra plus på den helgen. Hade blivit en femma om man hade sluppit myggen. Och tuppslakten. Berättar om den en annan dag.

Tuppen attackerar och Luna rymmer – glad måndag!

Varför ser jag ut som att hela världen ramlat ner på mig? Därför att det kändes så där en stund och då råkade jag ta bilden. Häng med!

Okej. Det är måndag. Det är liksom utgångspunkten. Jag gillar måndagar egentligen men de har ju generellt dåligt rykte och det är ju lätt att dras med i stämningen liksom.

Förmiddagen gick bra! Rensade mailkorgen och gjorde äntligen färdigt så att Social Brand Lab-eleverna kan skicka in sina strategier till mig för feedback. Kände mig effektiv! Satt ute i solen! Livet var gott liksom!

Här satt jag. Knatter knatter på datorn och slurp av äpple- och hallonjuice och knaperknaper på lite granola.

Och när jag kände fört' tog jag en paus och satte äntligen upp Jessicas magiska lampett/blomkruka/väggvas. Knipsade av några påskliljor som växer vilt på baksidan och voilà – så fint! (För övrigt BÄSTA låten från Eurovision, den franska).

När narcisserna vissnar ska det nog få komma någon slags hängväxt där, kanske en hängpelargon?

Var lite lurigt att få upp den eftersom det är olika nivåer på väggen men det kirrade jag vettu! Inga problem! Hääändy woman.

Och så satte jag hönsnät för rabatten för att hönsen inte ska sprätta upp allt jag planterat. Inte vackraste lösningen i världen men funktion fick gå före i det här läget.

Jag funderar för övrigt på att måla om huset. Ska jag satsa på äggskalshistorien som så fint påbörjades av förra ägarna på verandan eller ska jag köra på något roligare? Man kanske inte ska satsa på roligheter på fasaden? Just nu ser den konstant skitig ut dock. Eternit alltså. Hatkärleken.

I alla fall, tillbaka till djurpaniken.

Jo, så här, sedan i höstas har det varit inte bara coronarestriktioner att ha hänsyn till utan även restriktioner kopplade till fågelinfluensan. Av den anledningen har hönsen inte fått varit lösa fritt ute utan bara i hönsgården. Dock är detta nu lättat på och hönsen får nu knata fritt ute igen – därav nätandet av rabatten.

Men Maja alltså, min tupp. Han fick ju namnet innan jag visste vilka kön de hade så det har varit tuppen Maja. Men han har blivit en ilsk jävel. Började attackera mig och mucka med mig dagligdags och nu när jag släppte ut dem idag så kommer han i fullt ös och hoppar på mig! Visst, jag kan ta honom men det är ju inte en härlig känsla att gå runt och vara rädd för sina djur? Så han blir nog tupp i vin i helgen.

Och så Luna. Hon lyckades på något vis backa ur sin sele när hon var i långlina och innan jag visste ordet av struttade hon iväg längs vägen. Så jag högg kopplet och selen och småsprang efter henne. Inte för fort för då fick hon själv ny fart, kul med sällskap ju!

Men jag lyckades locka tillbaka henne utan någon större fara och sedan dess har hon varit instängd. Mina nerver pallar inte riktigt mer idag?

Den tiden då utomhuset öppnade upp igen – första halvan av maj

Foto 2021-05-09 14 48 01

Nu är det snart slut!

Maj alltså. Så jag tänker vi tittar tillbaka på första halvan? Det bästa var så klart att Vilmer föddes. Gullunge!

Foto 2021-05-03 09 16 04

När man kan gå ner till älven igen, då känner jag att säsongen för utomhuset är igång.

Foto 2021-05-03 09 19 08

Hade med mig min alldeles egen Ferdinand. Som ni vet är Leia inte så sprallig eller en sån som springer omkring och röjer. Så har hon alltid varit, när vi var i hundgårdar i Stockholm så sniffade hon alltid längs kanterna medan de andra jyckarna busade loss.

Nä, henne hittar man istället luktande på blommorna nånstans. Min prinsessa.

Foto 2021-05-04 22 12 37

Jag är ju med i Amy Porterfields medlemsprogram “Momentum” och livesändningarna hon kör är ju alltid kvällstid i Sverige. Så det blev föreläsning om hur man integrerar en virtuell assistent i sitt företag och solnedgång ihop.

Foto 2021-05-05 08 25 30

22 dahlior har jag uppe i gästrummet. Och jäääättemånga rosenskäror. Kan det blir varmt nu så de får komma ut? Please?

Foto 2021-05-02 16 00 35

Förra året hann sommarblommorna knappt blomma eftersom större delen av min gård ligger i skugga majoriteten av dagen. Så därför har jag nu en rabatt på gång på baksidan av huset där det är sol hela dagen.

Och lite längre bort grävde mamma ett pyttelitet potatisland. Vi får se om jag alls kan använda det, det var mest bara sand och grus i backen.

Foto 2021-05-06 08 59 58

Sixten följde med mig och Leia ut i skogen men ville inte följa med när vi gick hem igen. Så han blev kvar och jag tänkte att han kommer väl när han kommer. Tre dagar senare hade han fortfarande inte kommit hem (det var några hundra meter bort) och jag började få panik.

Men så när jag och mamma var på väg hem i bilen så slänger jag ett öga ut i skogen och då ligger han där bakom ett träd och trycker (tack och lov för vit katt och inte så vit skog!). Så jag tvärnitade och klev ut och lockade på honom och han kom som ett skott! Kastade in honom i bilen och så körde vi de 200 meterna hem.

Det här med att katter hittar hem även om de är flera mil bort gäller tydligen inte för min Sixten.

Foto 2021-05-07 18 45 31

Eldfatet har använts frekvent, det var ett väldigt bra köp! Funkar både för mys och för grill. Recommend recommend.

Foto 2021-05-08 11 55 47 (1)

Och så plötsligt en dag var det jättevarmt och jag satt här i två timmar och pratade med Carin. Och tulpanerna var på väg upp!

Foto 2021-05-08 16 16 18

Ibland behöver man bara hav, du vet. Och då är det bra att man kan ta bilen och köra sisådär en mil så är man vid havet. Det gjorde jag och Leia en lördag.

Foto 2021-05-08 16 20 25

Så här glad var jag för det! Hade uppenbarligen missat att rolla min tröja i lyckoruset.

Foto 2021-05-08 16 20 56

Idyll! Om man räknar bort pappersbruket som man ser röken från längst till höger i bild 🙄

Foto 2021-05-11 09 56 06

Hönsen fick en ny vattenautomat! Sååå mycket bättre. Den här fyller man nämligen uppifrån, man behöver inte vända på skiten och blöta ner halva världen. Tips! Här hittade jag den. 

Foto 2021-05-11 12 04 21

Och så åkte jag och hälsade på syrran och vi tog premiärtur med vagnen! Var väldigt poppis, Vilmer somnade på en gång.

Foto 2021-05-12 15 02 21

Och så köpte jag en ny vloggkamera! Som också tar rätt grymma bilder uppenbarligen. Här finns den! (annonslänk)

IMG_1508

Solnedgångarna. Nu börjar den tiden då det bjussas från sovrumsfönstret om kvällarna. Mjum.

IMG_1511

Tänk när dahliorna vajar där nere. Åhhhh vi var det bästa framför oss!

Välkommen!

Jag heter Linda Hörnfeldt och hjälper soloföretagare och influencers att bygga personligt varumärke i sociala medier – och därmed sin business!

På min blogg kommer du få läsa om hur man jobbar som influencer, om entreprenörskap, plus size-mode och mitt liv på landet utanför Örnsköldsvik.

» Läs mer och kontakta mig här!

Poddar

Gratis guide!

Translate

Arkiv
Kategorier