Hur tar jag betalt för samarbeten på blogg och Instagram?

Ta betalt för samarbeten på Instagram och blogg

“Jag har fått min första förfrågan om ett samarbete och jag har noll koll på vad som är rimlig ersättning. Jag har ju inte så stort konto, är det lön i form av kläderna jag får som gäller då? Något mer jag bör tänka på?”

Känner du igen dig? Så här ser många DM ut som jag får på Instagram och Facebook från up and coming influencers som är i starten av sin karriär och inte känner sig säkra på hur reglerna ser ut eller vad man borde ta betalt. Det här pratar vi väldigt ofta om i Influencers of Sweden (som jag grundat) så om det börjar bli business av dina kanaler tycker jag absolut du ska bli medlem i organisationen!

Idag tänkte jag bjuda på de fem saker du måste ha koll på när du börjar göra samarbeten på dina kanaler.

1. Ta inte betalt i produkter!

Väldigt många företag försöker erbjuda produkter i utbyte mot exponering i dina kanaler – gå inte med på det! Av följande anledningar:

 • När du tar emot produkter som lön för arbete så måste du betala inkomstskatt på ca 30% på värdet av produkterna. Exempel: Du får kläder som är värda 1000 kronor. Då ska du betala ca 300 kronor i inkomstskatt som ska tas upp i deklarationen. Du går alltså back i rena pengar på samarbetet.
 • När du tar betalt i produkter visar du företag att det är okej att betala för reklam i prylar. Du sätter en standard för branschen. Hur ska vi andra kunna ta vettigt betalt för våra tjänster när du ger bort dem gratis? Tänk på dina kollegor.

Läs mer om Skatteverkets regler för influencers här!

2. Annonsmärkning är ett måste

När du tar emot en produkt eller pengar i utbyte mot att nämna den i dina kanaler så gör du reklam och måste meddela dina följare detta. Detta är lag (marknadsföringslagen) och du måste skriva först (högst upp) i inlägget att det är ett samarbete.

Om du får produkter utan krav på exponering (till exempel pressutskick) behöver du inte annonsmärka.

Läs mer om hur annonsmärkning ska se ut här!

3. Så  mycket ska du ta betalt

När du räknar ut hur mycket du ska ta betalt för ett samarbete, ta följande saker i beaktning:

 1. Arbetstid – Hur lång tid tar det att producera inlägget? Fota, redigera, skriva och ha löpande kontakt med kunden? Räkna från ca 700 kronor i timmen.
 2. Räckvidd – Hur många personer når du? Räkna mellan 30-70 öre per faktisk kontakt (alltså inte följare utan hur många du faktiskt når, ta ett snitt på senaste månaden).
 3. Varumärke – Hur nischad är du? Ju tydligare målgrupp, desto mer kan du ta betalt.
 4. Engagemang – Även om engagemang inte räknas in i den faktiska formeln så är det en siffra dina kunder kommer vilja ha! Du räknar ut engagemang genom att ta likes+kommentarer+delningar och dela med antalet följare/räckvidd.

Exempel: Jag ska göra ett samarbete med ett klädföretag som säljer plus size. Det tar ca 5 timmar att producera inlägget och jag tar 900 kr/timmen. Jag har en räckvidd på ca 3500 per bild på Instagram och är rätt nischad. Jag begär alltså ca 4700 kr för en bild. 

Vi i Influencers of Sweden har satt en rekommenderad lägsta ersättning för ett samarbete på 2000 kronor oavsett storlek på konto.

4. Hur tar jag betalt om jag inte har företag?

När du jobbar med samarbeten är standard att du fakturerar kunden för ditt arbete och därför lämnar du alltid priser plus moms (25% är standard för de flesta tjänster influencers erbjuder).

Om du inte har ett företag ännu så kan du använda dig av så kallade egenanställningstjänster (till exempel Cool Company) för att fakturera, då sköter de all administration och betalar ut vanlig lön till dig.

5. Vem äger bilderna?

Många företag ser det som en självklarhet att de får använda bilderna som du producerat i ett samarbete i sina egna kanaler. Det kan absolut vara så att ni kommit överens om det (och det är väldigt vanligt), men tänk på att du faktiskt äger alla rättigheter till alla dina bilder per automatik!

Så för att det inte ska bli dålig stämning, kom överens om hur kunden får använda bilderna, i vilka kanaler och hur länge.  Det kan till exempel vara helt okej att använda bilderna på Instagram men inte i tryckt reklam.

Fortfarande förvirrad? Ladda ner fusklappen där du själv kan räkna ut hur mycket du bör ta betalt för ett inlägg!

0

Gillar du det här inlägget? Dela gärna!

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

kommentarer

26 svar

 1. Jag förstår inte riktigt ditt räkneexempel. Om du tar 900 kr i timmen x 5 = 4500 kr. Sen lägger du väl kostnaden för räckvidden på det? Då måste det ju bli mer än 4700 kr?

 2. Hej, så himla bra information!!

  Jag undrar om cool company ordnar med skatten också eller om jag själv behöver kontakta skatteverket?

  Från en förvirrad tjej som gör sitt första betalda samarbete – så tacksam för svar ❣️

  1. Hej! Ska göra mitt första betalda samarbete och har lite frågor:

   1. Om jag använder mig av ex. CC eller frilans finans, behöver jag gör något med skatt eller deklaration eller liknande då eller sköter de det åt mig?

   2. Kan man använda CC om man ska samarbeta med ett företag utanför Sverige?

   3. Om jag i ett samarbete dels får kläder och får ersättning i pengar, ska man då skatta på värdet av kläderna och ersättningen eller bara ersättningen, alltså vad ska ingå i beloppet man fakturerar.

   4. Förstår jag det rätt att det ”enda” man behöver göra när man ska ha betalda samarbeten är att fakturera, exempelvis med CC eller behöver man tänka på något ytterligare?

   Tyckte din guide var toppenbra!

 3. Schyst att du delar denna information! Tack! Har tänkt på det här med egenanställningstjänster. Om du skulle rekommendera ett sådant företag för en ‘nybörjare’, vilket skulle det då vara? 🙂

 4. Du verkar ha så bra koll på det här med samarbeten. Får jag ställa en fråga?
  Jag ska göra en tävling på mitt företags FB. Priserna i tävlingen är böcker som ett förlag skickat till oss, utan krav på vad vi ska göra med dem. Men indirekt blir det ju reklam för både kunden och oss. Måste då inlägget/tävlingen märkas som sponsrat?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Offcoff föreläsning

Nu kickar vi igång föreläsningshösten!

Kaftan – Carin Wester för Åhlens / Byxor – Second hand / Skor – River Island Igår kickade jag igång höstens föreläsningsturné (en hel drös

Maskrosmarmelad

Maskrosmarmelad (och lite på rabarber med)

Visste du att man kan göra marmelad på maskrosor?? Innan jag var på Klimatklubbens första klimatfrukost där i maj hade jag inte heller någon aning

10 bilder sedan sist

Imorse strax efter fem satt jag i bilen på väg till flygplatsen. På raksträckan precis innan man kommer fram till landningsbanan var jag tvungen att

En regnig söndag vid köksbordet

Finns det något bättre och mysigare än en söndag vid köksbordet men en god vän, en termos kaffe, en helt ny Taylor Swift-platta och varsin