Höga Kusten. Denna magiska plats som jag får kalla hemma. Med underbar natur, spännande sevärdheter och galet bra loppisar så finns det alltid något nytt att upptäcka. Så idag tänkte jag ta med dig på min guide till Höga Kusten!
Varför heter det ”Höga Kusten”?
Höga Kusten är speciellt. Det fattar till och med Unesco som har gjort området till ett av 15 världsarv i Sverige. Så här skriver de:
För 20 000 år sedan var Sverige täckt av inlandsis. När den smälte undan för 9600 år sedan steg landskapet för att balanseras ut till den höjd som det hade innan det blev nedtryckt av isen. Höga kusten är unikt genom att ha den största landhöjningen av denna typ i hela världen, över 800 meter.
Vad det här innebär är en fantastiskt kuperad natur med många branta klippor och klapperstensfält, stor mångfald i djur- och växtlivet och detta tillsammans med närheten till havet är sannerligen unikt.
Var ligger Höga Kusten?
Höga Kusten är ett kustområde som sträcker sig över stora delar av landskapet Ångermanland som ligger i Västernorrlands län. Kommunerna Kramfors, Härnösand och Örnsköldsvik ingår i Höga Kusten och här hittar du en av Sveriges 30 nationalparker, Skuleskogen.
Så, ska vi kika på mina favoriter här i Höga Kusten?
1. Skuleskogens nationalpark
Många gånger har jag vandrat i Skuleskogens nationalpark och varje gång är det en fantastisk upplevelse!
Det finns tre olika entréer till nationalparken, Nord, Väst och Syd och man parkerar på olika ställen beroende på var man ska. Här kan du se en karta över de olika entréerna och parken.
Slåttdalsberget & Slåttdalsskrevan
Sägnen säger att Ronja Rövardotter spelades in i Skuleskogen och vid Slåttdalsskrevan men sanningshalten i den historien är lite oklar. Både skogen och skrevan hade dock passat in väldigt bra i den historien. Titta bara! Tät urskog där man bara kan ana älvorna dansa loss i mossan.
Vandringen till Slåttdalsskrevan är från Entré Syd är enligt skyltarna ca 3,1 km. Så då kanske man tänker ”det tar vi på en timme”. Det gör du inte. Tro mig. Det är rätt brant och mycket rötter och stenar så är du inte traillöpare så kommer det ta några fler timmar än en. 🤗
Det finns två vägar att gå till skrevan, nedanför berget eller över berget. GÅ ÖVER BERGET. Jag skriver med stora bokstäver så du inte tokar till det och går nedre vägen. Vägen över Slåttdalsberget är väl värd mödan även om det är brant bitvis. Men sedan får man det här:
Över berget och sedan brant nedför igen för att nå slutmålet – skrevan:
Den här vandringen är också del av Höga Kusten-leden som sträcker sig från Höga Kusten-bron till Övik. Hela leden är 129 km lång men uppdelad i flera mindre etapper om man bara vill göra en dagsvandring.
Skuleberget
På andra sidan E4:an från Slåttdalsberget ligger Skuleberget. Ett kalottberg med världens högsta kustlinje på 286 meter. Sist jag var uppe på berget var 2016 och då kunde man åka lift upp på toppen. Numera går tyvärr inte liften utan det är vandring uppför berget som gäller. Leden är ungefär 2,5 km och jag har ärligt talat ingen koll på den eftersom jag inte gått dem men har fått höra att den är ganska lättvandrad.
Toppen kan jag dock uttala mig om.
WOW. Bara wow.
På toppen av Skuleberget hittar du Toppstugan som serverar fika och enklare käk, som tack för besväret liksom.
Läs mer om Skuleskogen på bloggen:
- Bergsvandring i Skuleskogen (2015)
- På toppen av Höga Kusten (2016)
- En dag i Skuleskogens nationalpark (2017)
- Vintervandring i Skuleskogen (2018)
2. Skeppsmalen
Ett av mina absoluta favoritställen, och den nordligaste punkten i Höga Kusten, är Skeppsmalen som ligger ungefär 3 mil utanför Öviks centrum. Här sträcker sig klipporna långt längs kusten och fyren blickar ståtlig ut över havet. Från början är det ett gammalt fiskeläge och man kan fortfarande köpa rökt sik här i var och varannan stuga.
Här har jag hängt ända sedan jag och min kompis Maria åkte på cykelsemester hit (från Kvaved, en sträcka på ca 1 mil men vi var typ 12 okej?) och jag blev kär i klipporna och doften av hav. Hit åker jag fortfarande för att tömma huvudet och hämta energi.
Läs mer på bloggen om Skeppsmalen:
- Smultronstället (2009)
- En söndag på klipporna i Skeppsmalen (2015)
- Mitt andningshål (2019)
3. Ulvön
Ulvön brukar kallas ”Höga Kustens pärla” (det kan vara så att det bara är jag som kallar den det men sant är det ändå) och det tror jag ingen skulle invända mot. Ulvön ligger i Höga Kustens skärgård och hit kommer man med färja från Köpmanholmen eller med egen båt.
Egentligen består Ulvön av två öar – norra och södra – men benämns oftast kort och gott som ”Ulvön”. Då menar man oftast norra ön, där Ulvöhamn ligger.
Ulvön är kanske mest känd för surströmmingen, som tillverkats här i över hundra år. På vinterhalvåret bor cirka 40 bofasta på Ulvön, men på somrarna är det fullt ös med turister och sommarstugeägare. Här finns restauranger, hotell, vandrarhem, stuguthyrning, affär och generellt bara asmysig miljö. Kolla bara!
Hamngatan som går längs med Ulvö Hamn.
Men norra delen av norra Ulvön (ojoj) ligger Sandvikens fiskeläge. Här har jag spenderat midsommar de senaste två åren, här bor liksom lugnet.
Sandvikens fiskeläge byggdes på 1600-talet och stugorna som finns kvar – och som vi bodde i – är från 1800-talet. Det var fjärrfiskare som kom hit och “säsongade” men det upphörde på 1940-talet då moderna båtar med motor inte klarade den långgrunda stranden och det saknades en hamn.
Nu är det camping och man kan hyra de gamla sjöbodarna och kokhusen med självhushåll. Det finns även en liten restaurang och grillplatser.
Läs mer på bloggen om Ulvön:
- Ulvön (2016)
- En midsommar vid havet (2019)
- Min midsommarafton (2020)
- Hemester – ett dygn på Ulvön (2020)
4. Balestjärn och Balesudden
Balesuddens naturreservat ligger ungefär en mil utanför Övik och Höga Kusten-leden går genom reservatet. Från parkeringen vid Sandlågan ut till udden är det ca 4 kilometer.
En stor del av vandringen går längsmed Höga Kusten-leden och består av rätt blandad terräng, vissa delar på breda stigar längs med sandstränder och andra rejält branta med bara rötter och stenar som underlag.
På vägen mot udden passerar man Balestjärn som är så häftig eftersom den är HELT klar, man ser botten långt ut i sjön och välbevarade trädskelett som ligger på botten. Vi såg även en abborre och en liten gädda som simmade bara någon meter från stranden.
Läs mer på bloggen om Balesudden:
- Dagsvandring till Balesudden (2018)
5. Ögeltjärnsberget
Om du vill avnjuta skog och natur och en makalös utsikt i Höga Kusten men inte nödvändigtvis vandra jättelångt eller anstränga sig supermycket så har jag en liten godbit till dig – Ögeltjärnsberget!
Ögeltjärns naturreservat ligger sisådär en dryg mil utanför Övik och vi parkerade vid Tallstigen som ligger precis innan Gullviks havsbad.
Leden bjuder på majestätisk tallskog som, när solen är på väg ner, spretar ut sina skuggor och blir en riktig sagoskog.
Högst uppe på Ögeltjärnsberget får man alltså den här utsikten över Balesudden och Trysunda och hela vägen till Ulvön. Här finns även ett vindskydd och grillmöjligheter samt bänkar som vetter åt olika väderstreck för maximalt gos med utsikten.
Läs mer på bloggen om Ögeltjärnsberget:
- Miniutflykt till Ögeltjärnsberget (2018)
- Eld och mörker och jättemycket dimma (2018)
- Isig utflykt till Ögeltjärnsberget (2019)
6. Nordingrå
I Ullånger svänger man av mot Norrfällsviken och där börjar kringelikrokvägarna på en gång. Uppför berg och nedför dalar, landskapet blir aldrig tråkigt och är vackert vackert vackert var man än tittar.
Högbonden
I Nordingrå ligger Bönhamn varifrån man kan ta en färja och åka ut till Högbonden där Sveriges näst högst belägda fyr finns placerad, 75 meter ovanför havet. För övrigt SÅ underlig grej att skryta om. Menmen, sjukt mysigt är det i vilket fall.
Högbonden ligger bara en sisådär 10 minuters båtfärd utanför Bönhamn, ett litet pittoreskt fiskeläge med sina perfekta röda båthus och klipphällar utanför. Älskar dessa underbara fiskelägen som finns utströsslade lite överallt i Höga Kusten.
När man kommer fram till Högbonden väntar en trappa som tar en rakt uppför berget. Till slut kommer man upp till fyren och gården och det underbara fiket och ahhh, allt här är bara som balsam för själen.
Högbonden är ju känd för sin fyr och den här fyren är också ett vandrarhem där man kan bo under sommarsäsongen. Det finns liksom inget annat på den här ön än den här fyren, tänk er lugnet.
Läs mer på bloggen om Högbonden:
- Högbonden (2009)
- En fyr och en högbonde (2017)
Rotsidan
På Rotsidan sträcker sig de solvarma klipporna flera kilometer längs med södra Norrlandskusten. Det är något så mäktigt och vackert med dessa platta, mjuka klippor som aldrig tar slut.
Här kan man bada, sola eller mest bara ligga på rygg, lyssna på halvet och titta på molntussarna som glider förbi.
De sista två bilderna är tagna av Helena som var med den här dagen på Rotsidan (och flera av de andra utflykterna här ovan!). Spana in hennes guide till Höga Kusten här!
7. Varvsberget, Örnsköldsvik
Du behöver inte ta dig speciellt långt utanför stan för att få dig en fin utsikt. Inte alls faktiskt. En av de vackraste utsikterna kan du få från Varvsberget som tornar upp sig över Örnsköldsvik. På östra sidan får du utsikt över staden och från västra sidan ser du ner mot Höga Kusten.
På Varvsberget startar/slutar även Höga Kusten-leden.
Veckefjärdens golfbana och Själevad.
Domsjö och ut mot kusten.
Örnsköldviks inlopp.
8. Fäberget, Docksta
Färberget sträcker sig sisådär 200 meter över havet med utsikt över Nordingrå och mot Ulvön. Det bjuder på hisnande utsikter och branta klippor så om, du som, lätt får svindel så kanske du ska hålla dig på lite avstånd.
Men åh så magiskt vackert det är.
'Här finns ett vindskydd med eldstad inuti, riktigt lyxigt!
Och om man vill så kan man laga mat på en klippavsats.
Den här utsikten över Nordingrå slår det mesta.
Till Fäberget är en kort – men väldigt brant – vandring som tar ca 30-45 minuter (beroende på hur många pauser man tar pga KRÄKJOBBIGT. Men värt.
Läs mer på bloggen om Fäberget:
- Glamping på Fäberget (2020)
Har du någon favorit i Höga Kusten? Dela gärna med dig i kommentarsfältet?
8 svar
Mmmm, jag hade en romans med en kille från Nordingrå en gång. När valpen är gammal nog för en långresa så LÄNGTAR jag efter att tälta i (vid?) Höga Kusten. Synd bara att jag som västkustfödd är så jävla skräckslagen inför mygg. Kanske en vinterresa blir bäst. Förresten Linda, nu har jag startat blogg!
YEY för blogg! Men jag måste bli medlem för att kommentera?! Känns jobbigt. 🙁
URK. Så skall det verkligen inte vara. Nuså, nu tror jag att jag lyckades lösa så att luften är fri därinne.
En liten kommentar bara angående att Högakustenleden skulle starta/sluta på Varvsberget gäller inte längre. Utan det står en stor fyrkantig stolpe i Strandparken (heter den väl?) strax ovanför Elite hotellet där leden startar/slutar numera. Vill man nu upp på Varvsberget är det en ”avstickare” från leden. Står dessutom fel i Högakustenappen att slutet/starten är på stora torget i stan.
Åh vad härligt förvirrande! 🥳
Jag är just nu på Ulvön och vilken pärla det är! Bor på Det superhärliga hotellet och ska strax ner och äta gourmetmenyn, mums 😋
ÅH va roligt!! Visst är det ljuvligt där ute?