New York är enligt mig världens absolut bästa stad. Staden har en magi som jag inte kan sätta fingret på, känslan som sveper över mig när jag vandrar längs med Manhattans gator är olikt något annat. Här finns allt man kan tänka sig och allt man aldrig visste att man behövde.

Jag har besökt New York sex gånger och efter att jag bodde där under tre månader hösten 2010 har jag en del fina ess i rockärmen. Missa inte heller kartan jag gjort med mina favoritställen!

A

Apple Store

103 Prince Street (karta) (web) – besökt senast 2010
Inte bara för att klämma på allt high-tech som finns här utan de har även annat spännande att bjuda på. Lite då och då har de ”Meet the filmmaker” och ”Meet the author” där de har ett samtal med aktuella filmskapare och författare. Läs om mina ”möten” med David Fincher och Portia De Rossi här.

B

Back Room

Back Room

102 Norfolk St (web) (karta) – besökt 2010
Hemlig bar på Lower East Side. Ner i en källare och genom en gång och uppför en trappa och in i förbudstiden i ett rum som är murrigt och fullt med sammet och jazz. Drinkarna serveras i kaffekoppar och flaskölen i papperspåsar. Likey. Läs här om när jag var hemlig.

Balthazar

80 Spring St (web) (karta) – besökt 2006
Enligt många en kändistätt ställe, själv stötte jag dock inte på några. Vi var ett stort sällskap som förmodligen störde rätt många, så jag kan nog inte riktigt ge en rättvis bild. Jag gillade stället, men jag älskade det inte. Dyrt, och inte riktigt värt det. Grymma Flirtinis dock.

Barnes & Noble

Finns på flera adresser (web) – besökt senast 2015
Böcker i massor så klart, men även film, presentpapper, tidningar och skivor. Gratis internet gjorde att jag hängde här och pluggade rätt ofta.

Beacon's Closet

88 North 11th Street (web) (karta) – besökt 2010
Enorm vintage-butik i Williamsburg (finns även en mindre i Park Slope). Här gäller det att ha tid. För har man det så kan man göra helt galna fynd. Som Dior-kavajen jag hittade till Mia för en spottstyver. Det är stort och överväldigande, men det finns riktigt fina saker här.

Beauty Bar

Beauty Bar

231 E 14th St (web) (karta) – besökt 2010
En bar med den mycket speciella kombinationen martini+manikyr för $10, ett riktigt fynd. Tyvärr blev det ingen manikyr för oss då det var en timmes kö, men billiga drinkar, bra musik och cool inredning med gamla hårtorkar från 60-talet och glitterväggar är ju aldrig negativt enligt mig. Här kan du läsa om mitt besök på Beauty Bar.

B.E.S (Boutique Eat Shop)

559 West 22nd Street (web) (karta) – besökt 2010
Otroligt mysig restaurang med en chic vibe och otroligt bra service. En av stans bästa hamburgare. Var där första gången med Mia.

Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge

Besökt senast 2015
Det är något speciellt att gå över den här maffiga bron men en helt makalös utsikt över Manhattan, speciellt i solnedgången. Missa inte Brooklyn Bridge Park på Brooklyn-sidan där man kan njuta än mer av Manhattans skyline. Bilder från bron kan ni se här, här och här.

Bryant Park

Besökt senast 2015

Förmodligen min favoritpark i New York. Ligger bara något kvarter från Times Square precis vid det enorma biblioteket. Här finns stolar och bord och ett läshörn där man kan låna böcker och sitta och läsa när man äter lunch. Här anordnas ibland konserter på sommaren och på vintern kan man åka skridskor här, himla mysigt.

C

Café Lalo

201 W 83rd St (web) (karta) – besökt senast 2015
Café Lalo är ett litet franskt hörn av New York dit man med fördel kan gå och äta frukost, jag har bland annat ätit våfflor och druckit mimosas här! Om ni tycker att ni känner igen det lite så var det här stället med i klassikern “You’ve got mail” med Meg Ryan och Tom Hanks på 90-talet. Detta är de fortfarande så stolta över att de har bilder från filmen upphängda vid entrén. Här och här var jag på Lalo.

Café Gitane

242 Mott Street (web) (karta) – besökt senast 2010
En av mina absoluta favoriter. Ligger i NoLiTa, gå hit främst för lunch eller en kaffe. Missa inte avocadomackan som är i en klass för sig. Eller ta en kycklinbaguette med ett glas vitt vin. Vinlunch ftw! Här och här var jag på Gitane.

Café Select

212 Lafayette St (web) (karta) – besökt 2010
Mysigt café i SoHo där jag ätit både frukost, lunch och en kopp choklad klockan 22. Lite skönt 60-taligt.

Central Park

Besökt senast 2015
Såklart. Köp med lunch från ett deli där man får plocka ihop från en buffé. Mycket fruktsallad ska det vara. Ta med en filt och lägg dig i parken och njut. Spana på allt folk och på de tjocka ekorrarna.

Century 21

22 Cortlandt Street (web) (karta) – besökt senast 2015
Detta enorma outlet har länge kört på sin slogan ”New York's best kept secret” vilket inte riktigt stämmer då varuhuset reser sig högt över Ground Zero. Här är det rörigt, men om du orkar och har tid så kan du göra riktiga märkesfynd.

Chinatown

Besökt senast 2015
Souvenirmecka. Billiga ”I ♥ NY”-tischor och massor med fejkväskor. På Canal Street med omnejd flockas de små kineserna som väser ”plada, looois vittooon, goocchi?” när man går förbi. Pruta på allt, minst 60%.

D

Delicatessen

54 Prince Street (web) (karta) – besökt 2010
Stilren och lite ”skandinavisk” stil på den här restaurangen i SoHo (Prince/Lafayette). Skön uteservering på sommaren, mycket bra Cobb salad och deras chokladtårta är helt vansinnigt god. Missa inte! Här var jag på Delicatessen.

Dos Caminos

373 Park Avenue South (finns på fler adresser) (web) (karta) – besökt senast 2015
Mexikansk restaurang med stans bästa guacamole och supergod mexikansk mat. Tacosen är min favorit! Mysigt och glassigt på samma gång. Läs om mina besök på Dos Caminos här och här.

DSW

40 East 14th Street (finns även på andra adresser) (web) (karta) – besökt senast 2015
Rader och åter rader av designerskor hittar du på Designer Shoe Outlet. Organiserat och bra sortiment, till skillnad från många outlet-butiker. Flaggskeppet finns vid Union Square.

F

Fat Cat

75 Christopher Street (web) (karta) – besökt 2010
Här serverar de skumma ingefäradrinkar, spelar smått psykadelisk jazz och samtidigt som man diggar till det och blir småpackad så kan man spela biljard, pingis eller foosball mer eller mindre framgångsrikt. Om man är lite mer intelligent lagd (hur nu det funkar ihop med alkohol) finns alternativen scrabble och shack. Läs här om kvällen jag var på Fat Cat.

Fiat Café

Fiat Café

203 Mott Street (web) (karta) – besökt 2010
Mitt stamhak för frukost som bara låg två kvarter från min lägenhet. Standardbeställningen bestod av omelet w ham & swiss cheese alternativt yoghurt med müsli och färsk frukt, te och en bagel med cream cheese. Franskt och med en massa fiatbilar överallt. Gratis internet betydde också att man kunde bli fast här ett par timmar. Här och här kan du läsa om när jag var på Fiat.

Freemans

191 Chrystie Street (Freeman Alley) (web) (karta) – besökt 2010
Lite hemlig restaurang som ligger inne i en gränd på Lower East side. Hit gick vi för brunch men jag har hört att det är minst lika bra till middag. Världens bästa pannkakor och missa inte ”the artichoke dip”, en liten bit av himlen. Räkna med att få vänta på bord i minst en halvtimme om du inte bokat. Läs om mitt besök på Freemans här.

G

Garage

99 7th Ave South (web) (karta) – besökt senast 2010
Härlig jazzrestaurang i The Village. Om man älskar jazz dvs, något jag lärt mig på äldre dar. Bra mat och väldigt trevlig personal. För att inte tala om musiken. En groovy kväll utlovas.

Gemma

Gemma

335 Bowery (web) (karta) – besökt 2010
En av de bästa bruncherna jag ätit i New York, med den bästa servicen. De tar dock inte bokningar, så gå hit, ställ dig i kö, och strosa runt lite i East Village medan du väntar på ditt bord. Här var jag och Mia på Gemma.

Greenflea market

77th/Columbus Ave (web) (karta) – besökt 2010
Loppmarknad där man kan göra riktiga fynd! Här kan du hitta allt från vintagekläder och smycken till möbler, böcker, skivor och en massa annat. Öppen på söndagar mellan 10-17.30. Läs om mina Greenflea-fynd här.

Juliette

135 North 5th Street (web) (karta) – besökt 2010
Hit kom vi för brunch i Williamsburg. Väldigt franskt och mysigt. Tyvärr var terassen på taket stängd när vi var där men vi var glada ändå.

H

High Line

High Line

(web)
The High Line är en gammal järnvägsräls som ligger på en upphöjd bana som slingrar sig längs med västra sidan av Manhattan ungefär från 34:e gatan och ner till 12:e gatan. Nu för tiden är delar av den södra delen ombyggd till ett promenadstråk, supermysigt med utsikt över Hudson River. Läs om min promenad längs High Line här.

L

Lombardi's

32 Spring Street (web) (karta) – besökt 2010

Ännu en pärla i mina gamla kvarter. New York's äldsta pizzeria och topp 5 bland de pizzor jag ätit i mitt liv. Salami och massor med mozzarellaost. Ett måste.

M

Macy's Skoavdelning

151 West 34th Street (web) – besökt 2010
När jag var i NY 2006 spenderade jag och Hanna säkert 3 timmar på Macy's skoavdelning. Det är himlen på jorden. Och vi hade världens bästa säljare som glatt hämtade storlekar och letade reda på passande modeller. Det var så otroligt roligt! Och faktiskt inte överdrivet dyrt. Vi gick därifrån med två par skor var som nog låg runt 500 kr styck.

MoMa (Museum of Modern Art)

11 West 53 Street (web) (karta) – besökt 2010
Jag är ju ingen museumälskare, det ska gudarna veta. Men just MoMa gillar jag. Lite mer färgglatt och urflippat och så har de ju Picasso, som jag älskar. Gå på fredagseftermiddagarna mellan 16-20, då är det gratis inträde. Läs om mitt besök på MoMa här.

N

New York Public Library

5th ave/42d  street (web) (karta) – besökt 2010
Här hängde jag och pluggade. Gratis internet, otroligt vackra lokaler, och ja, en jädra massa böcker. Mitt plugg på bibblan kan du läsa om här.

Nolita

Mitt absoluta favoritområde i New York och där jag bodde under hösten 2010. Mysiga små affärer och caféer, lummiga gator och nära till galenskapen på Broadway, posha SoHo, vintage-meckat på Lower East Side och coola East Village.

O

Otto's Shrunken Head

538 East 14th Street (web) (karta) – besökt 2010
OSH är en härligt kitschig tiki-bar som vunnit priser i en sjöjungfruparad (!) där man dricker billig öl och lyssnar på musik av olika slag. När jag var där spelade SIT & Die, ett band som direkt vann mitt hjärta (och fotstampande) med sina ”ballads, boogies and blues”.

P

Pastis

Pastis

9 9th Avenue (web) (karta) – besökt 2010
Ännu ett lysande brunchalternativ, om dock något dyrt. Ryktet säger att kändisar trivs här men det var inget jag märkte av. Här kan du läsa om när jag, Maria och Olof var på Pastis.

Pegu club

77 W Houston St (web) (karta) – besökt 2010
Mycket flott ställe där drinkexperterna håller till. Gå hit på dejt och drick en honeydew daquiri. Läs här om när jag var på Pegu.

R

RubiRosa

Rubirosa

235 Mulberry Street (web) (karta) – besökt 2010
Italiensk, väldigt mysig restaurang som precis hade öppnat när jag var där. Jag har haft några riktigt bra kvällar här (fantastisk spaghetti) men också en av mina värsta restaurangupplevelser någonsin. Förhoppningsvis har de vid det här laget kommit över barnsjukdomarna. Och sparkat den nedknarkade servitören. Läs om mitt första Rubirosa-besök här.

S

”Sex and the City”-tour

(web) – gjord 2006
Om du, som jag, är besatt av ”Sex and the City” är den här guidade turen ett måste. Jag åkte den 2006 och vi fick se ett 20-tal inspelningsplatser tillsammans med klipp från just den platsen på bussen. Så för dem som inte är lika nördiga som jag och minns varenda sekund av hela serien, så var det lättare att känna igen sig. Läs mer om min SATC-tour här.

The Stanton Social

99 Stanton St (web) (karta) – besökt 2008
Det här är trendigt, sexigt och mystiskt på Lower East Side. En modern och väldigt posh restaurang som serverar fantastiska smårätter, vilket gör att man kan prova en större del av deras härliga meny. Det känns väldigt lyxigt men har samtidigt en mysig loungekänsla. Fantastisk personal. En av mina absoluta favoriter.

Staten Island Ferry

(web) – åkt senast 2010
Stans bästa utsikt över Frihetsgudinnan kostar inte en spänn. Om du inte nödvändigtvis vill stå vid foten av statyn eller klättra upp i facklan så är detta det bästa alternativet. Staten Island-färjan är en pendelfärja som är helt gratis och går väldigt ofta. Köp med lite käk och sitt ute på däck och njut av New Yorks skyline.

Strand Bookstore

828 Broadway (web) (karta) – besökt senast 2015
Gud vad jag älskar den butiken. Böcker och böcker och mer böcker. Gamla och nya och stora och små och perfekta coffeetable-böcker. Ungefär varenda bok i USA finns i den här butiken som öppnade 1927, är familjeägd och oberoende, den ingår alltså inte i någon kedja. Butiken tar upp över tre våningar och huserar mer än 2,5 miljoner böcker. En bokälskares våta dröm alltså.

T

TAO

42 E 58th St (web) (karta) – besökt senast 2010
Tao är en av de bästa restaurangerna jag har besökt i NYC. Det är glammigt och trendigt (åtminstone 2006) även om det numera blivit lite av ett hak för turister och AW:ande suits. Loungen är jättemysig och bjuder på en grym Apple Martini. Tonfisken är grym, så även Pad Thaien. Och edamame till fördrinken. Så klart.

Trivia: ett avsnitt av ”Sex and the City” befinner sig tjejerna på en konstig trippeldate på Tao, och lägligt nog sändes avsnittet runt samma tid som restaurangen öppnade. Stället var knökfullt i månader och har sedan dess faktiskt, till skillnad från de flesta ställen i New York, hållit sig kvar på popularitetsradarn. Läs om mina besök på Tao här, här och här.

Taxi

Taxi på Manhattan är hyfsat billig vardagslyx. Jag promenerade i stort sett överallt men om man ska på en tillställning som kräver högklackat är taxi enkelt och snabbt. En kort resa kan landa runt $7, en längre runt $12, plus ca 15% i dricks. Om man dessutom är två blir det nästan gratis. Och så får man ju den härliga känslan det innebär att sväva fram längs avenyerna på köpet.

Top of the Rock

30 Rockefeller Plaza (web) (karta) – besökt senast 2008
Enligt mig ett mycket bättre val än Empire State Building om man vill njuta av utsikten över New York. Från TotR får du nämligen med Empire State Building i skylinen. Jag kollade upp när solnedgången skulle inträffa när vi var där, sedan bokade jag biljetter online för just den tiden på dagen och väl där var det bara att glida in. Ingen kö, inga problem. Att se ESB tändas i takt med resten av New York i skymningen var magiskt. Läs om när jag besökte Top of the Rock första gången.

Tortilla Flats

Tortilla Flats

767 Washington Street (web) (karta) – besökt senast 2011
Frozen margaritas, mexikansk mat och bingo. En något otippad men helt fantastisk kombination. Skönt partyhak och stans skönaste (och snuskigaste) bingoutropare. Missa för allt i världen inte Monday night bingo! Läs om mina TF-kvällare här, här, här och här.

Tribeca Grill

375 Greenwich St (web) (karta) – besökt 2008
Jag och Mark slank in på Robert De Niro’s bar i The Village bara för att ta en drink, och vilka fantastiska sådana de hade! Det var rätt tomt när vi var där, men trevlig personal och goda drinkar är alltid ett plus i min bok!

Tunnelbana

Många tycker att New Yorks tunnelbanesystem är förvirrande men jag tycker inte det är så snurrigt. Håll koll på local- och expresståg bara. Annars kan man hamna långt åt skogen innan man får hoppa av. Köp ett metrokort, det kan man fylla på eftersom. En resa kostar f.n. $2.25.

230 Fifth

230 Fifth Avenue (web) (karta) – besökt 2010
Nere vid Flatiron ligger den här rooftop-baren som bjuder på en helt makalös utsikt över Empire State Building. Här bjuds den på finfina Appletinis och Bellinis, läs om mitt besök på 230 Fifth här!

W

Whole Foods

Finns på flera adresser (web) – besökt senast 2015
Bästa (och en av de få stora) mataffären på Manhattan. Finns på flera ställen men jag tycker nog att den bästa ligger på Bowery/Houston, tätt följd av den vid Union Square. Mycket bra sortiment, mycket ekologiskt och möjlighet att plocka ihop sallader och dylikt från färska bufféer. Dock är det dyrt, men det är ju New York.

Woodbury Commons

(web) (karta) – besökt 2010
Ungefär en timme med buss från Manhattan ligger denna lilla outlet-stad. Tänk Stockholm Quality Outlet i Barkarby – fast 10 ggr större och 100 ggr bättre. Här kan man göra helt galna fynd! Jag köpte bl.a. en DKNY-väska för ca 500 kr.Ett hett tips är att satsa på Amerikanska designers (DKNY, Calvin Klein, Ralph Lauren etc), det är ruskigt billigt här! Dock är bussen dyr, t/r från Port Authority kostade $42.  Läs här om mitt besök till Woodbury Commons.