Hur ska du som influencer betala skatt på lön, produkter och annat som du får när du gör reklam i sociala medier? Förvirringen är stor så här ska jag försöka reda ut några av de vanligaste frågorna kring skatt och influencers som jag ofta får.

Jag kan tycka att en del av dessa regler är orimliga och skulle behöva uppdateras och ses över men så här ser reglerna ut nu. Don't shoot the messenger.

Majoriteten av informationen nedan är hämtad från Skatteverket. Mina egna åsikter är tydligt utmärkta.

Läs också » Annonsmärkning: vad ska reklammärkas och hur gör man?

Skatteregler för influencers

Vad ska jag skatta för?

Produkter, tjänster och pressutskick

Grundregeln är att allt du tar emot i utbyte mot att exponera ett varumärke, en tjänst eller en produkt i dina sociala medier ska skattas för. Detta oavsett om det är pengar, produkter eller tjänster. Det du ska betala skatt för är marknadsvärdet, dvs. priset som du själv hade fått betala om du köpt produkten eller tjänsten.

Du ska också skatta för produktutskick och pressprover – alltså sånt som du fått men ger bort, säljer, sparar eller lottar ut till dina följare. Detta oavsett värde.

Du behöver inte skatta för en produkt som du returnerar eller inte ens hämtar ut.

Adlinks och rabattkoder

Om du får betalt i provision, det vill säga att du erhåller en viss procent i ersättning när dina följare gör ett köp via din rabattkod eller adlink (annonslänk), då ska denna inkomst skattas för.

Men om produkten är en gåva..?

Du måste ändå betala skatt. Om du får något av ett företag för att du är en influencer anses det inte vara en skattefri gåva. Det är en ersättning för ditt arbete som influencer och den ersättningen ska du betala skatt på. Detta gäller även om du inte marknadsför produkten eller tjänsten – det räcker med att du har tagit emot produkten och behållit den, och företaget förväntar sig (eller hoppas) att du ska göra reklam för den.

Så – hur ska man göra?

Ta inte emot produkter

Först och främst – ta inte emot produkter i utbyte mot att synas i dina kanaler. Heck, ta inte emot produkter alls! Jag har skrivit mycket mer om anledningen till detta i det här inlägget men basically är det så här: du går back i rena pengar.

Om du tar emot en produkt från ett företag som de ger dig i marknadsföringssyfte så måste du betala inkomstskatt på marknadsvärdet av den produkten. Vilket betyder att du kommer gå BACK i rena pengar på det här “samarbetet”.

Läs också » Det största misstaget nya influencers gör

Om jag får produkter OCH betalt i pengar?

Här börjar det bli lurigt för det här tror jag inte ens Skatteverket själva har koll på. MIN tolkning (och jag är inte skattejurist!) är denna:

  1. Om du behöver produkten för att genomföra samarbetet är den ett arbetsverktyg och behöver ej tas upp som en inkomst i första steget.
  2. Om du efter uppdragets genomförande vill behålla produkten och nyttja den privat eller i ditt företag ska produkten tas upp som en intäkt i företaget eller en inkomst för dig som privatperson och skattas på därefter.
  3. Sedan finns undantag som förbrukningsvaror. Detta är produkter som inte har något andrahandsvärde eftersom de förbrukats under produktionen av samarbetet. Hit räknas bland annat använd mat och smink, sådant som inte kan säljas vidare. Dessa behöver då inte skattas för om de är en del av ett betalt samarbete. (PS. Denna del har jag inte fått bekräftad av Skatteverket MEN av redovisningskonsulter.)

Låna produkter för samarbetet

Detta har modetidningar och glossymagasin alltid gjort – lånat produkter från olika märken, plåtat till sina tidningar och sedan lämnat tillbaka dem. Gör du så slipper du hela huvudvärken med hur du ska skatta för produkterna!

Hoppas detta har rett ut lite av dina frågetecken! Har du fler frågor om din specifika situation, läs mer hos Skatteverket eller kontakta dem för rådgivning.

7 svar

  1. Hej
    Jag förstår inte riktigt hur du resonerat när du säger att att man ALDRIG ska ta emot en produkt för ett samarbete eftersom det är skatt på produkten?

    Då utgår du ju ifrån dina egna preferenser enbart då, själva anledningen till varför det är skatt på produkten är ju för att det finns ett uppskattat värde i produkten, allt som har ett värde skattar man för.

    Vid ett scenario där någon exempelvis har tänkt att köpa ett köksbord för 10 000 kronor och frågar företaget om den kan få bordet gratis i utbyte mot en bild eller story på Instagram, och sedan får betala 3000 i skatt för det bordet så blir det ju en bättre deal, man betalar 3000kr skatt istället för 10000kr ordinarie pris ) , det finns ju ett värde i det för den personen även om det inte finns det för dig som inte vill ha ett köksbord.

    Det bör ju inte vara någon skillnad om företaget erbjuder personen detta, ett företag kan ju i förväg inte veta vad ett uppskattat värde är för den personen.

    Jag har arbetat ganska mycket med större Influencers och baserat på den erfarenheter jag har av det är att det är endast mycket stora profiler som kan förvänta sig att få betalt i pengar av företag, så i slutändan så innebär ju det att mindre konton kan välja att göra samarbeten för produkter, rabattförmåner eller INTE göra samarbeten alls.

    Det kommer aldrig blir så att mindre konton i sociala medier kommer att få pengar som betalning i förskott, som bäst kan de förvänta sig provision på eventuella affiliate upplägg oavsett vad du och liknande ”experter” anser om detta och det är av den enkla anledningen att Influencermarknaden fungerar som alla andra marknader, vad en vara/tjänst kan säljas/köpas för styrs av efterfrågan och tillgång.

    1. Intressant att jag känner rätt många mindre profiler som lever på sitt influencerskap när du säger att det endast är mycket stora profiler som kan få betalt i pengar. Jag har själv fått betalt i pengar långt innan jag hade över 10 000 följare. Så din tes stämmer inte.

      Du rör dig uppenbarligen på annonsörssidan och jag förstår att du vill hålla nere arvodena. Och jag håller med om att det handlar om tillgång och efterfrågan. Men vill man jobba med seriösa influencers som levererar så kommer man få betala för det. Och det är oavsett vad jag som expert (utan citationstecken) tycker.

      1. Så intressant inlägg!
        Och jag har en liten blogg som jag startade för lite mer än ett år sedan, den har jag redan tjänat några tusen på och inte tagit emot produkter. Så det går alldeles utmärkt. 🙂 Sen är det såklart alltid företag som vill ge rabatt eller produkter som ”inkomst” men det har jag inget behov av.

        Om jag köper en produkt men med rabatt för ett samarbete, då får man skatta för den rabatterade delen? Eller hur funkar det? Jag tackade nej till ett sådant arbete då det var ganska mycket jobb (med bilder och allt) och dålig ersättning.

  2. Tack så mycket! Jag använder främst instagram och YouTube, men har ännu inte vågat ta några samarbeten på grund av att skattereglerna är så svåra att förstå sig på! Hur brukar det funka när man ska deklarera? Ska man själv skriva upp allt under året och sedan skriva in allt i deklarationen, eller läggs vissa saker in automatiskt? Sedan är jag fortfarande helt lost på moms, men jag antar att man vänjer sig hahah

    1. Haha! Du ska nog leja någon att göra din bokföring åt dig, moms är ganska viktigt att ha koll på! 😉 Och om du har företag tar du ju upp det i bokföringen. Om du är privatperson i deklarationen. Detaljfrågor hänvisar jag till Skatteverket.

  3. Det är en sak jag inte förstår. Så om jag exempelvis får en gratis produkt som egentligen 1000 kr. Så måste jag betala skatt för hela summan alltså 1000 kr i skatt? Elr är det typ 30% av hela summan. Alltså 300kr som jag måste betala i skatt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Serietips för en regnig semestervecka

Den här sommaren är ju lite som mitt relationsmönster – ambivalent (lyssna på senaste avsnittet av ”Vad fan håller jag på med?!” så fattar du

Hej vågkluck! Jag har saknat dig!

Bara för en vecka sedan gick det inte att gå här för snön var fortfarande så djup. Nu är den nästan borta. Så i förmiddags