Kärleken måste vinna

Jag är så tom på ord. Så ledsen, uppgiven och känner mig så hopplös. Jag satt igår, efter att jag kommit hem från prisutdelningen med den underbara Ellen Burstyn, och scrollade i twitterflödet då det började pratas om explosioner och skottlossning i Paris. Sedan satt jag tyst, ibland med tårar rinnandes, och tittade på rapporteringen från olika nyhetskanaler online från de hemska terrorattentaten. Skickade sms till mina vänner och min familj och sa att jag älskade dem. Först när polisen stormat konserthuset Bataclan och rapporter kom om att gisslandramat var över, kunde jag försöka sova.

Det blev en orolig sömn och när jag vaknade imorse kändes världen så fruktansvärt kall och grå. För vi vet ju vad som kommer nu. Ur hat föds mer hat och Sverigedemokrater och högerextremister kommer använda detta som politisk ammunition för att försöka stoppa flyktingarna från Syrien att komma hit. Men vad är det ni inte förstår? Det är ju precis det här – som händer varje dag där – som dessa människor flyr från! Det är inte ”muslimer” som står bakom dessa fasansfulla dåd, det är extremister, jihadister, IS. Och det är inte samma sak. Extremister är galna människor som gömmer sig bakom religion, tolkar om den enligt sin egen preferens och fördel och hjärntvättar människor. Det är dem vi borde vara rädda för, för detta är precis vad de vill – skapa mer hat och sprickor mellan människor.

Det kan också vara värt att tänka på att de som flyr från IS är på samma sida som vi. De är också rädda för IS. De har flytt sina hem på grund av IS. De har fått hela sitt liv raserat på grund av IS. De är inte IS. – Hanna Fridén

Jag vet att ni är ledsna och rädda just nu. Det är jag med. Men jag hoppas ändå att vi orkar möta det här hatet med kärlek, med medmänsklighet och tolerans. Det är det världen behöver, inte mer rädsla och hat. Kärleken måste vinna. Det finns inget annat alternativ. Så älska varandra lite extra idag.

Jean_Jullien

”Peace for Paris” av Jean Jullien.

Jag lånar de här braiga länkarna av Sandra om ni vill läsa mer om vad som hänt och bakgrunden:

SVT: Bakgrundfakta: Det här är IS.
Aftonbladet: Terrorattackerna i Paris: Detta har hänt.
Sky News. Video: Here’s what we know so far.
Hanna Fridén: IS har det här som strategi. Rasera. För att sedan erbjuda stöd. Kriga, rasera, erbjuda att bygga upp: Men med kravet att man ska göra det under deras alternativ. 
BBC Dave Lee: Why do people spread misinformation during major events?
Metro: Viktor Banke: Nu måste vi våga välja bort rädslan
DN rapporterar direkt.

Gillar du det här inlägget? Dela gärna!

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

kommentarer

14 svar

 1. Hej! Vet du om att till skillnad från bibeln för kristna är koranen i muslimers ögon Guds direkta ord? Tycker du inte att det alls är problematiskt att världens största religion, vilken 1,6 miljarder människor baserar sin världsuppfattning på, behandlar folkmord hundratals gånger om?

  1. Jag har inte läst Koranen så jag kan inte påstå att jag har en uppfattning om hur den behandlar folkmord. Har du läst Koranen? Och isf, säger du på riktigt att alla muslimer anser att folkmord är okej för att det står i deras religiösa skrift?

   1. Jag säger verkligen inte att alla muslimer tycker att folkmord är okej. Däremot finns det väldigt bra statistik från Pew Research Center (oberoende, mycket pålitliga undersökningar) som talar för att islam inte är den fredens religion många tror.

    En tredjedel av franska muslimer tycker att självmordsbombande av civila mål i syfte att försvara islam är berättigat: https://web.archive.org/web/20150429155650/http://www.pewresearch.org/files/old-assets/pdf/muslim-americans.pdf#page=60

    1. Det finns rötägg inom alla religioner och alla samhällsskick. Bara för att du visar statistik (från 2006?) så tänker inte jag dra alla över en kam.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Triggerhappy

Det är onsdag, jag sitter på ett tåg till Skinnskatteberg där jag ska föreläsa ikväll och så läser jag om Kenza som blivit anmäld till

Första veckan hemma

Nu har jag spenderat min första vecka i min nygamla hemstad Övik och jag tänkte visa lite hur den har sett ut! Det är ju