Lyxen i att bära något man gjort själv

Lyxen i att bära något man gjort själv


Reklamsamarbete med Medborgarskolan


171123 - Silversmide

Herregud, sitter jag med en såg i handen och HANTVERKAR? Nej nu vet jag inte om vi hamnat rätt.

Jomen ser ni, det har ni! För jag har varit på silversmideskurs! Ni kanske minns att jag var på floristkurs tillsammans med Medborgarskolan i våras och det här med att göra saker med händerna – samt att lära sig något nytt – var så himla roligt så när vi funderade på vad vi skulle göra ihop nu på hösten låg silversmide väldigt högt upp på önskelistan.

Jag jobbade ju på Efva Attling i ett par år och även innan det jobbade jag i många år med smycken så jag har ju varit i närheten av hantverket tidigare men inte gjort något själv. Jag har dock alltid varit nyfiken och peppad på att skapa ett smycke själv. Jag har till och med testat en gång att löda i ateljén på EA, det kan ni se här!

Hur som helst, förra torsdagen var det dags och jag tog sikte på Hornstull och Ateljé Torvaldsson där kursen skulle hållas.

171123 - Silversmide

I vanliga fall är det ca fem personer på en kurs men vi fick lite VIP treatment så var bara två. Och under ett kurstillfälle (ca fem timmar) skulle vi alltså skapa ett smycke! I vanliga fall är kurserna dock en helg så då hinner man lite mer. Jag hade bestämt mig för att göra en ring!

171123 - Silversmide

Först och främst skulle silvertråden värmas upp för att bli lättare att forma.

171123 - Silversmide

Det är inget för veka, det här med silversmide! Mitt första uppdrag var nämligen att göra silvertråden smalare och längre, vilket jag gjorde med det här instrumentet och lite kroppsarbete.

171123 - Silversmide

Eftersom jag skulle göra en flätad/tvinnad ring så skulle silvertråden snurras ihop. Så kul att känna hur följsamt materialet är och hur mycket man faktiskt kan forma det.

171123 - Silversmide

Det här är Lasse som var vår kursledare för dagen! Han är konstnär från början, har gått Konstfack, och sedan har han jobbat som silver- och guldsmed i sisådär 25 år. En man med koll med andra ord!

Och min bästa partner in crime var så klart tillbaka – Vanja! Hon skulle göra ett armband och ni ser ju att inte det var någon walk in the park. Det skulle manglas och bankas och glödgas, ojojoj! Vanja var dock förtjust som ett litet barn!

Så himla härligt att göra en sådan här grej med en kompis, vi fick ju en 4-5 timmar att skvallra samtidigt som vi skapade med händerna, så avslappnande och mysigt! Bara koppla bort och vara där.

171123 - Silversmide

Det var så himla häftigt att hänga i en riktig smedja med alla de tusen verktyg som det innebär. Jösses vad prylar Lasse hade! Radion gick i bakgrunden och det bankades och löddes och filades. Så mys.

171123 - Silversmide

Medborgarskolan SilversmideAlltså det här med eld kräver fokus, det är ju tydligt. Här skulle jag smälta in lite silver från den silvertråden jag håller i, i min kommande ring. Detta för att den inte skulle ”tvinnas upp” igen utan låsas ihop.

171123 - Silversmide

Fokus. Det är inte ofta ni ser mitt fokusface med det var on point denna dag. Här håller jag på att såga till längden på min tvinnade silvertråd så att den skulle bli rätt storlek till mitt pekfinger!

171123 - Silversmide

Ta-da! Sedan var det bara att böja ihop den!

171123 - Silversmide

Och löda ihop den! Det här momentet var banne mig riktigt lurigt. Jag ska alltså här ”limma” ihop tråden till en ring och det gör man genom att smälta en annan silvertråd över ”glappet”. Man får dock inte elda för mycket eller för lite för då kan allt gå åt pipan. Lasse instruerade med ”lite till, backa, lite till, kör på, mer, mer STOPP och så drar du uuuut fort fort!”. Jag blev helt adrenalinrusig!

171123 - Silversmide

Titta så fin min ring blev till slut!

171123 - Silversmide

Vanja bankade på med sitt armband och eftersom vi hade lite tid kvar så gav jag mig på projekt nummer två – en berlock!

171123 - Silversmide

Det var så jädra kul och härligt att inte bara testa något helt nytt utan också få göra det med en kompis. Bara koppla bort jobb och vardag och vara där i nuet, något som jag tyvärr är väldigt dålig på generellt.

Och det är ju det här som är så rackarns gött med Medborgarskolan. De har ju hur mycket härligt som helst som man kan lära sig och samtidigt ha kul! Köp en kurs till en kompis eller en familjemedlem i julklapp vettja, SÅ mycket roligare att ge bort upplevelser som man kan ha ihop istället för dessa prylar som bara ligger och samlar damm.

171123 - Silversmide

När jag hade graverat min berlock så fick Lasse ta över och sätta fast öglan. Det här eldandet kändes nämligen lite överkurs.

171123 - Silversmide

Se så fin den blev! Älskar att den blev lite ruff och inte symmetrisk, det ska ju kännas och synas att man gjort den själv!

171123 - Silversmide

Och Vanja kompletterade sitt arm party, hennes armband blev så himla fint (det blanka, lite buckliga i mitten).

171123 - Silversmide

Tack underbara Lasse för en toppendag och Vanja för så himla härligt sällskap. Och tack Medborgarskolan för att ni gör sådana här grymma dagar lättillgängliga! Alla kurser hittar du här – det finns redan datum ute för 2018 och det kommer säkert fler.

Jag måste bara säga det igen – att göra något sånt här tillsammans är den bästa av alla julklappar. Så in på Medborgarskolan och investera i lite ny kunskap och kvalitetstid med någon du tycker om!

Medborgarskolan finns över hela landet och det finns bland lite roliga kurser som lappteknik där man syr ett läpptäcke och i Övik kan man gå hönskurs (!!!). Sedan finns det de klassiska fotokurserna (en specialare för föräldralediga – smart, bebisbilder blir det ju en masse!) och intensivkurser i starta eget! Så hitta något kul och kicka igång 2018 ihop – eller investera i egentid för dig själv.


Detta inlägg är ett reklamsamarbete med Medborgarskolan.
Läs gärna mer om min policy kring samarbeten här.

3 svar

  1. Alltså å vad kul jag skulle så gärna vilja gå kurs i smide. Älskar silver och stenar. Jag har experimenterat med att smälta lite metaller och så men man har ju inte rätt grejer eller kunskap 🙁 Jag borde se om det finns något här där jag bor!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Vecka 32 – Sensommarens vackra skrud

Det är augusti och den här veckan har den extrema värmen gett med sig och lämnat plats för lite mer humant väder för mig med

Rivningvlog!

Det är SÅ kul att se hur pepp ni är på min renovering och TACK för alla tips och tankar kring hur jag ska gå

Gården på andra sidan älven

Mitt emot mig, på andra sidan älven, finns en stor gård som heter Godsta Gård. Massor med hus och kossor som råmar och ända sedan

Sjutton bilder från februari

Glad söndag! Eller glad och glad. Ska jag vara helt ärlig har jag varit rätt kärv i humöret hela dagen. Högst oklart varför. Kollade så