Maskrosmarmelad (och lite på rabarber med)

Maskrosmarmelad (och lite på rabarber med)

Maskrosmarmelad

Visste du att man kan göra marmelad på maskrosor?? Innan jag var på Klimatklubbens första klimatfrukost där i maj hade jag inte heller någon aning om detta! Men den var så nedrans god och hela ängen nedanför huset här i Kvaved bara kryllade av maskrosor så när jag kom hem var jag ju bara tvungen att prova!

Maria fixade receptet från tjejerna på Matjord som caterade frukosten och det hittar du här!

Maskrosmarmelad

Jag tog med mig korgen och plockade den nästan full av kronor från maskrosorna. Enligt receptet ska man ha 5 dl maskrosblad, lätt packade och det är rätt MYCKET. Jag plockade lätt drygt en liten maskrosblommor.

Maskrosmarmelad

Sedan började rensandet. Det är ju helst bara de gula bladen som ska med, inte de gröna som ligger underst, då kan marmeladen bli lite bitter. Sedan är det bara att koka som ”vanligt” (ja, jag läste receptet en miljard gånger, det verkade liksom för enkelt!)

Hur smakar det då? Lite citrus och lite blommigt och väldigt, väldigt gott! Och då har jag ändå haft ett antal skeptiker på besök som har fått smaka. En riktig hit som jag garanterat kommer göra igen nästa år.

Maskrosmarmelad

I samma veva passade jag också på att göra rabarbermarmelad då dessa två växter är lite i samma säsong. Receptet jag använde hittade jag hos Fredrik. 

Resultatet? Inte mindre än fem burkar marmelad att njuta av när det blir mörkt och kallt. Mums!

2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Min favoritmånad – juni

Förra året blev det officiellt och spikat – min favoritmånad är juni. Och så även i år. Ljuset, grönskan, blommorna längs vägkanten. Allt börjar leva

Tänndalen

På Hamrafjället i dimman

Å ena sidan – antiklimax på grund av snuvad på magisk utsikt på grund av dimma. Å andra sidan – att vandra i dimman genom

Torrflottis

  Jag blir galen på min hårbotten. Den är frisk och glad ungefär tre veckor per år, resten av tiden är den som är trotsig