Tre tips för att bli snällare mot klimatet

Tre tips för att bli snällare mot klimatet

190523 - Klimatfrukost

Den 8 oktober 2018 startade mina fantastiska kompisar Maria Soxbo, Emma Sundh och Johanna Nilsson Klimatklubben med ett hopp om att få oss alla att se världen lite mer genom klimatglasögonen, att få oss att prata mer om klimatet och kanske dämpa den där klimatångesten som många av oss känner.

Reaktionen lät inte vänta på sig och inom bara någon vecka hade de över 10 000 följare på Instagram. Sedan dess har de varit med i otaliga artiklar, TV-program och till och med lite hastigt och lustigt skrivit en bok (!) på ämnet.

Men inte nog med det – de har också satt ihop konceptet ”Klimatfrukost” där tanken är att de vid olika tillfällen ska lyfta olika teman som mode, inredning, resor och barn.

Jag fick äran att vara med på den första Klimatfrukosten som ägde rum när jag var i Stockholm för några veckor sedan! Denna premiäromgång var temat mat och anordnades tillsammans med Coop och Naturskyddsföreningen.

190523 - Klimatfrukost

Platsen för frukosten var en oas mitt på Karlavägen där odlingarna dignar uppe på ett tak. Fantastiska Bee Urban!

190523 - Klimatfrukost

Vilken otrolig lyx OCH öppet för allmänheten?!

190523 - Klimatfrukost

Vi höll till i ett litet hus mitt på detta vackra trädgårdstak, så rackarns mysigt!

190523 - Klimatfrukost

Syrenerna i Stockholm stod i full blom, längtar tills syrenen här i Kvaved blommar.

190523 - Klimatfrukost

Systrarna bakom @mat_jord hade fixat klimatsmart frukost till oss gäster – 100% växtbaserat käk som dukades upp som buffé för att minska matsvinnet. Frukosten var minst sagt panggod med allt från färska grönsaker direkt från landet till overnight oats och fröknäcke.

190523 - Klimatfrukost

Och marmeladerna, åmajlård! Rabarbermarmelad och himmelsk maskrosmarmelad som jag bara måste testa göra! Maria har kirrat upp ett recept här, hugg medan maskroserna finns kvar!

190523 - Klimatfrukost

Mums!

190523 - Klimatfrukost

När gästerna hade droppat in i regnet körde morgonens panelsamtal igång. I panelen fanns Charlotta Szczepanowski, hållbarhet- och kvalitetschef på Coop, David Kihlberg chef för klimat och juridik på Naturskyddsföreningen och kocken Paul Svensson, som vi sett i SVT-serien “Maträddarna” och som släpper boken Rädda maten i höst.

Vad det pratades om? Bland annat matsvinn, skillnaden mellan ”bäst före” och ”sista förbrukningsdag” (sluta släng, börja lukta!!). Jag har faktiskt blivit bättre på att plocka det ”gamla” brödet om jag ändå vet att det kommer hamna i frysen direkt när det kommer hem. En liten sak som ändå minskar mängden mat affärerna får slänga lite lite grann.

190523 - Klimatfrukost

Charlotta förklarade också med dessa ”spindeldiagram” hur bland annat svenskt griskött och bönor skiljer sig i sin klimatpåverkan på en massa olika områden. Otroligt intressant! Speciellt eftersom att min hjärna alltid fastnar i ”å ena sidan, å andra sidan”-bråket när det kommer till mat och klimat.

190523 - Klimatfrukost

Jag passade också på att krama på de här, Ila från Morotsliv och fina Fanny!

Så vad kan vi som individer göra för att vara snälla mot klimatet i våra matvanor?

1. Äta mer vegetariskt. Hur man än vrider och vänder på det så är köttindustrin en stor klimatbov. Så att byta ut större delar av våra måltider mot växtbaserade alternativ vore ett toppensteg i rätt riktning. Här är jag själv riktigt dålig, är superbekväm och gillar kött (ja, så enkelt är det) så det finns absolut bättringspotential!

2. Sluta släng! Visste du att ungefär hälften av vårt matavfall inte består av skal, ben och annat oätbart, utan av rent matsvinn! Helt galet.

Sluta följ ”bäst före”-datum religiöst utan lukta och smaka istället på maten innan du slänger den! Jag äter lätt ägg som ”gått ut” för en vecka sedan och fem dagar gammal mjölk är sällan något problem. Och bröd går fint att äta tills det luktar mögel haha! Det är ju vansinne att vi köper mat som kanske flugit runt halva världen (tex bananer) bara för att slänga dem när de blir lite bruna. Frys in!

3. Välj miljömärkt och närproducerat. Jag har blivit lite av en mat-patriot sedan hemflytten till Övik. Vill köpa så mycket lokalt jag kan och gärna också ekologiskt. Ska dock vara ärlig och säga att jag väljer närproducerat före ekologiskt då våra svenska livsmedelslagar håller så pass god standard som det är. Att köpa importerat kött är ett totalt no-no hos mig!

Tack Maria, Emma och Johanna och Klimatklubben för allt ni gör och att ni öppnar våra ögon för vad teeny tiny jag faktiskt kan göra för att dra mitt strå till miljöstacken!

3 svar

  1. Men åhhh! Linda så himla himla fint skrivet, tack! Och tack för att du kom – blev så jädrans glad att du var i stan prick den dagen när vi gjorde vår första klimatfrukost! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Mellan brödkaveln och bakugnen

Jag har länge fascinerats av traditionellt hantverk. Alltså sådant som bara för någon generation sedan var sånt varje husmoder ”skulle kunna” och som inte ansågs

Bokmässan 2018

Tack Bokmässan!

Foto: Madeleine Wejlerud Vilket jädra kalas! Det är måndag och jag är fortfarande helt golvad efter alla intryck, alla otroligt inspirerande samtal och alla lovord