”Varför går du inte bara ut och ligger lite?”

”Varför går du inte bara ut och ligger lite?”

”Meh, varför ska du dra till Danmark och köööpa spermier, det är väl bara att gå ut på krogen och ragga upp nån och ligga lite? Det måste ju vara SÅ mycket enklare? Och gratis spermier, high five!”

Sedan jag började berätta för folk om min resa mot att skaffa barn själv så är denna kommentar en av dem som dyker upp allra oftast. Visserligen i skämtsam ton följt av en dunk i ryggen men också med en mer seriös underton. Det här med att betala för insemination istället för att ragga upp random dude och ligga loss verkar många tycka är underligt.

Så här tänker jag.

Att ligga loss med en främling bara för hans spermier är jävligt sunkigt

Det är liksom inte etiskt försvarbart att lura in någon i föräldraskap. Även (eller speciellt) om man inte har tänkt berätta för snubben om graviditeten. Ska han alltså ha en unge som ränner omkring där ute som han inte vet om? Och vad händer när barnet vill veta om sin pappa? Hur ska man förklara det?

Du har ingen aning om hans sjukdomshistoria

Spermadonatorer dubbel- och trippelcheckas, både för könssjukdomar men också för ärftliga sjukdomar just för att riskerna att ens lilla unge inte ska behöva dras med hjärtsjukdomar eller annat skräp som ligger i släkten. Du har ingen aning vad random ligg skickar med till genpoolen.

Vad händer om ligget en dag vill leka pappa?

Säg att du sexar loss med den här främlingen, blir på smällen och sedan får den här främlingen reda på det av någon anledning och vill ha tillgång till barnet? Vill leka (mamma)-pappa-barn? Att behöva ge upp varannan vecka med sitt barn till en främling tycker i alla fall jag inte känns speciellt lockande.

Det är inte lättare att bara ligga

Det kanske är skitenkelt för dig att gå ut och ragga och få ligga loss vareviga helg. Så ser tyvärr mitt liv inte ut och jag har ärligt talat ingen lust att det ska göra det heller. Så för mig är det faktiskt enklare att boka en tid på en klinik.

Fast egentligen är det så här enkelt: om jag inte kan få barn med en partner, en person som jag ska dela alla delar av livet med, inte bara ett barn – då vill jag inte ha barn med en annan person. Då vill jag ha min lilla unge för mig själv.

10 svar

 1. Det där har jag också fått höra många gånger när jag sagt att jag väldigt gärna vill ha barn. Och jag tänker och känner som dig. Har även fått erbjudande från en kille jag dejtade ett tag att han gör mig med barn utan att någon vet. Usch! Han bor i samma stad som mig precis som hans fyra barn. Då ska vi alltså springa på pappa och syskon ibland utan att varken mitt eller hans tidigare barn vet det. Sen känner jag ju honom så hans sjukdomshistoria är känd av mig och den är inte den bästa.
  Jag förstår verkligen ditt beslut!

 2. Nä, det skulle jag aldrig göra, att knullar runt för gratis sperma, LOL. Det handlar om kvalitet som du redan skrev, jag skulle köra precis som du.

 3. Nämen fy, jag håller med dig helt och hållet. Snacka om att utnyttja någon på det sättet. Jag undrar hur de som slängt ur sig den där kommentaren skulle känna om de blev drabbade själva? ”Ba, oj, jag blev tydligen farsa för 5 år sen – kul!” eller kanske ”min kille hade ett one night stand veckan innan vi blev tillsammans för 2 år sedan och han blev tydligen pappa till ett barn efter det, så nu är jag plötsligen plastmorsa – kul!”

 4. Svinigt att ge en sån kommentar. Finns ju oändligt med konsekvenser att skaffa barn på det viset, vad fan är det ens lagligt att ljuga för någon på det viset? Och tänk samvetet gentemot barnet när denne börjar undra över pappan? Nej du gör såklart rätt Linda! Heja på och stort lycka till!

 5. Ehhh what?!?! näää, håller helt och fullt med dig. Men ärligt, vad är det för en kommentar…
  Så kloka slutsatser du skrivit här, så kloka.
  Klart du ska boka tid på en klinik och inte ”ut och ligga runt”… vem fasen vill det liksom?

 6. Heja dig! Jag har en dotter på 3 månader som blev till via insemination i Köpenhamn på storkkliniken. Kan verkligen rekommendera dom, så proffsiga! Kör på tycker jag, du kommer klara det galant!
  Kram

 7. Såg det här först nu! Heja dig, tycker du gör helt rätt som tar saken i egna händer. För oss var det svårt att få barn, det tog flera år, men med insemination fungerade det direkt. Vår äldsta dotter är gjord med insemination. En underbar liten tjej. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Vårvinter i skogen!

Känner ni? Solen värmer igen. Den värmer faktiskt! Idag tog jag och Leia en lyxpromenad i skogen i 1,5 timme. Hon gick lös och sniffade

111. Att bygga ett medskapanade community med Julia Tuvesson

Julia Tuvesson, eller Tuvessonskan som hon är mer känd som, började sin influencerresa på Tumblr (det hör man inte varje dag!) där hon skrev alla sina blogginlägg på mobilen i början för att hon inte hade råd med en dator.När hon istället …

Idag faller löven

Kära dagbok, Idag är det måndag och jag har haft en tokmysig helg! Det har varit så soligt och fint men ändå krispig luft, precis

En av de bästa egenskaperna

Ikväll sjunger Jonna i Globen. Kan du fatta det?! Det kan inte riktigt jag. Hennes första framträdande som artist och hon gör det i Globen!