Årets första rabarberpaj – med en twist!

IMG_7950

Finns det något som skriker ”nu är sommaren här” mer än att årets första skörd av rabarber? 

(Förmodligen jättemånga saker men håll med nu bara för sakens skull.)

Jag är inte jättemycket för att varken baka eller laga mat men smulpaj är så jädra GOTT och perfekt bjudgotta så det bakar jag mer än gärna. Och självklart helst med egenplockad frukt och bär (är rabarber ens en frukt? *googlar* Nope, en grönsak i familjen slideväxter 🙄).

IMG_7929

Jag planterade en liten stackars rabarber vid huset i höstas men där har det bara kommit en ledsen stjälk eller två.

Dock gjorde jag en fantastisk upptäckt i den lilla skogsdungen bakom huset där jag bor – detta! Ett helt HAV av rabarber som del av någon slags hög med ris och kanske nån stubbe? Högst oklart hur detta har gått tillväga men jag klagar inte utan plockar glatt av godsakerna!

IMG_7912

IMG_7907

Förra helgen, på mors dag, passade jag på att avrunda maj månad med att göra årets första rabarberpaj med den här skogsrabarbern. Det kan vi kalla den va?

MEN – förra veckan var jag och åt middag hos Ebba och Tobbe som driver Ulvö Hotell och Tobbe som är kökschef hade gjort en rabarberpaj med en twist till efterrätt. Twisten? BANAN, kardemumma och vanilj! 🤤

Så idag när jag var och firade morfar som fyllde 95 så gjorde jag denna nya version och OJ så mumsigt!

IMG_7920

IMG_7940

IMG_7965

Jag utgick från Lindas recept på knäckig rabarberpaj (dock utan potatismjöl för det hade jag inte hemma), istället gjorde jag så här:

Fyllning
4-6 rabarberstänger
2 bananer
3–4 msk strösocker
1 msk potatismjöl
ca 1 krm färskmalen kardemumma
ca 1 krm vaniljpulver

Smuldeg
100 g smör, rumsvarmt
2 ½ dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
en nypa flingsalt

  1. Skala och skiva ca 5-6 stjälkar rabarber (vill ha MYCKET rabarber) och två bananer och lägg i pajform.
  2. Blanda socker, nymalen kardemumma (kanske ett drygt kryddmått) och vaniljpulver (ett kryddmått kanske?) och häll på rabarbern och bananerna och blanda ihop.
  3. Gegga ihop smuldegen och smulasmulasmula ovanpå.
  4. Grädda på 200 grader i ca 25 min, ät och njuuuuut. Och glöm inte vaniljglassen till.

IMG_7981

Mormor och morfar gillade pajen 1.0 helt okej också.

IMG_7975

Och så avslutar vi det här ovanliga receptinslaget på den här bloggen med en bild på mig, syrran och mamma på mors dag. Puss och hej!

Gillar du det här inlägget? Dela gärna!

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

kommentarer

3 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Söndagsskogspromenad

Hallå vänner och god söndag på er! På söndagar går jag och Leia i skogen. Det är en tradition som väldigt sällan tummas på så

Klämdag

Så här spenderar vi Valborg i den här pälsbarnsfamiljen. Kramar kameror, tittar på Madam Secretary (har en hel säsong kvar så håll ut!) och återhämtar