Finns det något som skriker ”nu är sommaren här” mer än att årets första skörd av rabarber?
(Förmodligen jättemånga saker men håll med nu bara för sakens skull.)
Jag är inte jättemycket för att varken baka eller laga mat men smulpaj är så jädra GOTT och perfekt bjudgotta så det bakar jag mer än gärna. Och självklart helst med egenplockad frukt och bär (är rabarber ens en frukt? *googlar* Nope, en grönsak i familjen slideväxter 🙄).
Jag planterade en liten stackars rabarber vid huset i höstas men där har det bara kommit en ledsen stjälk eller två.
Dock gjorde jag en fantastisk upptäckt i den lilla skogsdungen bakom huset där jag bor – detta! Ett helt HAV av rabarber som del av någon slags hög med ris och kanske nån stubbe? Högst oklart hur detta har gått tillväga men jag klagar inte utan plockar glatt av godsakerna!
Förra helgen, på mors dag, passade jag på att avrunda maj månad med att göra årets första rabarberpaj med den här skogsrabarbern. Det kan vi kalla den va?
MEN – förra veckan var jag och åt middag hos Ebba och Tobbe som driver Ulvö Hotell och Tobbe som är kökschef hade gjort en rabarberpaj med en twist till efterrätt. Twisten? BANAN, kardemumma och vanilj! 🤤
Så idag när jag var och firade morfar som fyllde 95 så gjorde jag denna nya version och OJ så mumsigt!
Jag utgick från Lindas recept på knäckig rabarberpaj (dock utan potatismjöl för det hade jag inte hemma), istället gjorde jag så här:
Fyllning
4-6 rabarberstänger
2 bananer
3–4 msk strösocker
1 msk potatismjöl
ca 1 krm färskmalen kardemumma
ca 1 krm vaniljpulver
Smuldeg
100 g smör, rumsvarmt
2 ½ dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
en nypa flingsalt
- Skala och skiva ca 5-6 stjälkar rabarber (vill ha MYCKET rabarber) och två bananer och lägg i pajform.
- Blanda socker, nymalen kardemumma (kanske ett drygt kryddmått) och vaniljpulver (ett kryddmått kanske?) och häll på rabarbern och bananerna och blanda ihop.
- Gegga ihop smuldegen och smulasmulasmula ovanpå.
- Grädda på 200 grader i ca 25 min, ät och njuuuuut. Och glöm inte vaniljglassen till.
Mormor och morfar gillade pajen 1.0 helt okej också.
Och så avslutar vi det här ovanliga receptinslaget på den här bloggen med en bild på mig, syrran och mamma på mors dag. Puss och hej!
3 svar
Tack så jättemycket 🥰 Måste definitivt testas. Kan aldrig äta för mycket rabarberpaj 🤪
Din klänning är SÅÅ snygg!