Årets första rabarberpaj – med en twist!

IMG_7950

Finns det något som skriker ”nu är sommaren här” mer än att årets första skörd av rabarber? 

(Förmodligen jättemånga saker men håll med nu bara för sakens skull.)

Jag är inte jättemycket för att varken baka eller laga mat men smulpaj är så jädra GOTT och perfekt bjudgotta så det bakar jag mer än gärna. Och självklart helst med egenplockad frukt och bär (är rabarber ens en frukt? *googlar* Nope, en grönsak i familjen slideväxter 🙄).

IMG_7929

Jag planterade en liten stackars rabarber vid huset i höstas men där har det bara kommit en ledsen stjälk eller två.

Dock gjorde jag en fantastisk upptäckt i den lilla skogsdungen bakom huset där jag bor – detta! Ett helt HAV av rabarber som del av någon slags hög med ris och kanske nån stubbe? Högst oklart hur detta har gått tillväga men jag klagar inte utan plockar glatt av godsakerna!

IMG_7912

IMG_7907

Förra helgen, på mors dag, passade jag på att avrunda maj månad med att göra årets första rabarberpaj med den här skogsrabarbern. Det kan vi kalla den va?

MEN – förra veckan var jag och åt middag hos Ebba och Tobbe som driver Ulvö Hotell och Tobbe som är kökschef hade gjort en rabarberpaj med en twist till efterrätt. Twisten? BANAN, kardemumma och vanilj! 🤤

Så idag när jag var och firade morfar som fyllde 95 så gjorde jag denna nya version och OJ så mumsigt!

IMG_7920

IMG_7940

IMG_7965

Jag utgick från Lindas recept på knäckig rabarberpaj (dock utan potatismjöl för det hade jag inte hemma), istället gjorde jag så här:

Fyllning
4-6 rabarberstänger
2 bananer
3–4 msk strösocker
1 msk potatismjöl
ca 1 krm färskmalen kardemumma
ca 1 krm vaniljpulver

Smuldeg
100 g smör, rumsvarmt
2 ½ dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
en nypa flingsalt

  1. Skala och skiva ca 5-6 stjälkar rabarber (vill ha MYCKET rabarber) och två bananer och lägg i pajform.
  2. Blanda socker, nymalen kardemumma (kanske ett drygt kryddmått) och vaniljpulver (ett kryddmått kanske?) och häll på rabarbern och bananerna och blanda ihop.
  3. Gegga ihop smuldegen och smulasmulasmula ovanpå.
  4. Grädda på 200 grader i ca 25 min, ät och njuuuuut. Och glöm inte vaniljglassen till.

IMG_7981

Mormor och morfar gillade pajen 1.0 helt okej också.

IMG_7975

Och så avslutar vi det här ovanliga receptinslaget på den här bloggen med en bild på mig, syrran och mamma på mors dag. Puss och hej!

Gillar du det här inlägget? Dela gärna!

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

kommentarer

3 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Första kycklingen är här!!

Förlåt för hemsk bildkvalitet men jag kan inte hålla mig. Första kycklingen är här!!! Den kläcktes igår kväll och det är pickhål på åtminstone tre

Vår i trädgården

Glad påsktorsdag!  Hörrni jag är frisk! Prisa gud! Inte nötkärnefrisk, jag har fortfarande en riktigt irriterande hosta men ingen feber och inget snorande, det är

FEM SÄTT ATT ANVÄNDA HÖJDPUNKTER I INSTAGRAM STORIES

5 sätt att använda featured instagram stories

Har du sett de där runda ikonerna överst på folks Instagramprofiler? Där det står höjdpunkter? För sisådär ett år sedan dök möjligheten upp att ”nåla

Bokfest för “Gör skillnad” på Bee urban

Jag var ju i Stockholm förra veckan (igen) och lyckades tajma in besöket med releasefesten av Marias, Emmas och Johannas sprillans nya bok – ”Gör skillnad – från klimatångest till handlingskraft”.