Årets första rabarberpaj – med en twist!

IMG_7950

Finns det något som skriker “nu är sommaren här” mer än att årets första skörd av rabarber? 

(Förmodligen jättemånga saker men håll med nu bara för sakens skull.)

Jag är inte jättemycket för att varken baka eller laga mat men smulpaj är så jädra GOTT och perfekt bjudgotta så det bakar jag mer än gärna. Och självklart helst med egenplockad frukt och bär (är rabarber ens en frukt? *googlar* Nope, en grönsak i familjen slideväxter 🙄).

IMG_7929

Jag planterade en liten stackars rabarber vid huset i höstas men där har det bara kommit en ledsen stjälk eller två.

Dock gjorde jag en fantastisk upptäckt i den lilla skogsdungen bakom huset där jag bor – detta! Ett helt HAV av rabarber som del av någon slags hög med ris och kanske nån stubbe? Högst oklart hur detta har gått tillväga men jag klagar inte utan plockar glatt av godsakerna!

IMG_7912

IMG_7907

Förra helgen, på mors dag, passade jag på att avrunda maj månad med att göra årets första rabarberpaj med den här skogsrabarbern. Det kan vi kalla den va?

MEN – förra veckan var jag och åt middag hos Ebba och Tobbe som driver Ulvö Hotell och Tobbe som är kökschef hade gjort en rabarberpaj med en twist till efterrätt. Twisten? BANAN, kardemumma och vanilj! 🤤

Så idag när jag var och firade morfar som fyllde 95 så gjorde jag denna nya version och OJ så mumsigt!

IMG_7920

IMG_7940

IMG_7965

Jag utgick från Lindas recept på knäckig rabarberpaj (dock utan potatismjöl för det hade jag inte hemma), istället gjorde jag så här:

Fyllning
4-6 rabarberstänger
2 bananer
3–4 msk strösocker
1 msk potatismjöl
ca 1 krm färskmalen kardemumma
ca 1 krm vaniljpulver

Smuldeg
100 g smör, rumsvarmt
2 ½ dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
en nypa flingsalt

  1. Skala och skiva ca 5-6 stjälkar rabarber (vill ha MYCKET rabarber) och två bananer och lägg i pajform.
  2. Blanda socker, nymalen kardemumma (kanske ett drygt kryddmått) och vaniljpulver (ett kryddmått kanske?) och häll på rabarbern och bananerna och blanda ihop.
  3. Gegga ihop smuldegen och smulasmulasmula ovanpå.
  4. Grädda på 200 grader i ca 25 min, ät och njuuuuut. Och glöm inte vaniljglassen till.

IMG_7981

Mormor och morfar gillade pajen 1.0 helt okej också.

IMG_7975

Och så avslutar vi det här ovanliga receptinslaget på den här bloggen med en bild på mig, syrran och mamma på mors dag. Puss och hej!

0

Gillar du det här inlägget? Dela gärna!

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

kommentarer

3 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Granskottssirap

Granskottssirap

I flera år nu har jag tänkt att jag ska testa att göra granskottssirap men alltid missat “fönstret” då skotten är som spädast och optimala

Triggerhappy

Det är onsdag, jag sitter på ett tåg till Skinnskatteberg där jag ska föreläsa ikväll och så läser jag om Kenza som blivit anmäld till

Att vara lite som en humla

Jag älskar klyschor. Eller så här – jag älskar när saker och ting faktiskt har en tanke. En betydelse. När det kommer till mina tatueringar

29 januari

Det datumet kommer gå till historien. I alla fall min personliga historia. Den 29 januari 2018 släpps nämligen min allra första egna bok – “Yrke: