Balmoral Castle –
En sväng till drottningens sommarstuga

Ska vi åka tillbaka till Skottland en sväng?

180614 - Balmoral Castle

När vi åkte till Skottland och bokade vårt hotell uppe i Braemar så hade vi ingen aning om att bara ett stenkast bort ligger Balmoral Castle där Drottning Elizabeth och resten av kungafamiljen har sin sommarstuga!

Eller stuga och stuga, speciellt blygsamt blir det väl sällan när det gäller den brittiska kungafamiljen. Ett rätt maffigt slott med både tinnar och torn huserar de i om sommaren med start i augusti, då slottet stängs för allmänheten. Men sedan 1931, mellan april och juli, är slottsträdgården och balsalen öppen för den som vill komma och kika. Och det gjorde vi!

20180614 - Balmoral Castle

Jag, mamma, Johan och Roger hoppade på den lilla vagnen som körde oss från slottsgrinden och upp till slottet!

Framme vid slottet fick vi en guidad audiotour som berättade om alla de olika delarna av ägorna som köptes av Drottning Victorias man Albert 1852 och slottet ägs faktiskt fortfarande privat av kungafamiljen, alltså inte av staten.

180614 - Balmoral Castle

Både jag och mamma blev mäkta imponerade av den maffiga köksträdgården där alla grönsaker som kungafamiljen konsumerar under sin tid på slottet odlas.

180614 - Balmoral Castle

Här odlas och också alla blommor som används i arrangemang på slottet!

180614 - Balmoral Castle

Mellan 100-200 personer är hel- eller deltidsanställda på ägorna, allt från administrativ personal till som dessa två, trädgårdsmästare! Lite häftigt att det liksom blir en egen liten jobbfamilj eftersom många bor på området under säsong när de jobbar.

180614 - Balmoral Castle

När man passerat trädgården möts man av den här vyn upp mot slottet och den stora gräsmattan framför. Jag förstår varför kungafamiljen trivs här.

Kan också meddela att jag fick vänta länge och väl på den här bilden, det var alltid någon tjomme som skulle trampa in i bilden. Och så regnade det. Men vad gör man inte för den perfekta symmetrin?

180614 - Balmoral Castle

180614 - Balmoral Castle

Jag gjorde en liten avstickare ned till floden (för övrigt samma flod som vi gick längs med i Linn O' Dee), förbi yviga blombuskar och enorma träd som importerats från Alaska. Jag kan se Drottningen framför mig, sittandes här på bänken i sin kilt och sin sjalett och filosofera.

180614 - Balmoral Castle

Om du kikar upp i hörnet till höger så finns Drotting Victorias sigill (antar jag?) och året 1866 då de byggde till slottet.

180614 - Balmoral Castle

De fyra stora fönstren sitter på balsalen som är det enda rum i slottet öppet för allmänheten, då slottet är privatägt och fortfarande aktivt används. Där inne fick man inte heller fotografera, därav bristen på bilder.

Om du har vägarna förbi är Balmoral absolut värt ett besök. Vi var där kanske två timmar då det mesta är utomhus och inte så ”museigt” så går det rätt fort att ta del av. Så gillar du slott, kungligheter eller enorma trädgårdar är detta ett stopp för dig!

Gillar du det här inlägget? Dela gärna!

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

kommentarer

3 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

2020’s snyggaste badkläder i stora storlekar!

Precis hemkommen efter ett härligt bad i sjön här i krokarna och kommer på att jag ju inte bjussat på en badklädesinlägg i år! I vanliga fall brukar det komma lite senare men efter senaste veckans värmebölja så känner jag att – nu kör vi va?

Surströmmingslördag

I lördags vankades det surströmmingskalas i Kvaved. Så jag tog på mig en kjol och en liten röd väska och åkte till mitt gamla hem

En effektiv morgon i sängen

Hallå tisdag! Hur mår ni? Själv har jag jobbat hemma idag och försökt hämta mig efter de senaste veckornas in-i-kaklet-jobb. Jag hade tänkt ta några