Jag har på senare år landat i åsikten att midsommar är min bästa högtid. Med jul på en trygg andraplats.

Hur kom jag fram till detta kanske du undrar?

Jo såhär – midsommar har typ allt som jul har – maten, familjen, ledigheten, myset (inga klappar men det kan jag leva med) – fast så mycket mindre press. Jag upplever inte samma känsla att allt ska vara på ett visst sätt och att det finns skyhöga förväntningar utan man tar det lite som det kommer. Så länge man är med människor man tycker om så brukar det bli bra.

Plus – det äger rum under min favoritmånad – juni!

Den här midsommaren blev det ganska sent bestämt vad jag skulle göra. Jag hade en tanke på att jag skulle åka till Funäsdalen och fira med Sara men några dagar innan kände jag att jag helt enkelt inte orkade flänga mer efter Lofoten-resan.

Istället tog jag och familjen sikte på klassiskt midsommarfirande på Grundsundavallen, där mormor firade midsommar när hon var liten. Och att se mormor så här glad, det är mycket värt. Speciellt i kombinationen keps och min midsommarkrans.

Mamma fick också låna min krans och så vann hon enligt traditionen på två av tre lotter i det obskyra hembygdsgårdslotteriet. Det finns en bredd på vinsterna, om man säger så. Mamma plockade hem en glasskål och en svintung ängel som bara fick mig att tänka på Doctor Who. Don't blink!

Vi parkerade mormor under ett parasoll och hon fick genast nya kompisar att prata med. När mormor kommer igång, jädrar vilken liten social butterfly hon är. Och så gick jag och mamma och Roger och Tanja iväg och spanade på dansen runt stången och jag träffade några bekanta som jag småpratade med.

Tror min favoritgrej med den här typen av midsommar är också umgänget över generationsgränserna. Det är så fint att se barnen jaga sina föräldrar i slutet av ”Björnen sover” runt stången samtidigt som mormor pratar gamla minnen.

Efter bygdegårdsfirandet åkte vi hem till mig och grillade! Och så hade jag gjort tårta – med sprits! Första gången jag spritsade grädde (har fortfarande inte fått rent spritspåsen) och jag tycker det blev ganska fint! Borde nog vispat grädden liiite mer dock.

Lugnt, skönt och högsta betyg.

4 svar

  1. Det där – att inse att man inte vill flänga och stannar hemma och firar med familjen🌟 När jag var yngre så kände jag en press att ha den perfekta festhelgen men nu vid 41 kan jag göra vad jag känner för. Att det ska vara så svårt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Bubbel och universum

Det här är den bästa typen av kväll jag kan tänka mig. Vänner, bubbel, hemlagad mat, en soffa och diskussioner om Hells Angels, hångel och

När jag blir vuxen på riktigt

Det är så här jag vill leva när jag blir vuxen på riktigt. I ett fantastiskt hus med historia, men naturen bara utanför dörren, en