Glad fredag!

Det regnar i Eldsmark och jag sitter framför datorn och läser bloggar, just nu snöat in på Krickelins och insuper renoveringsinspiration och inredning. Dock känns det som att det kommer dröja länge innan jag får komma till själva ”skönhetsbiten” av renoveringen. Hantverkaren har precis varit här och även fast vi plastat igen in till vardagsrummet så ligger ett tunt lager av byggdamm över halva huset och även i mina lungor.

Jag hade ju tänkt att det här takprojektet i vardagsrummet skulle bli ett snabbt sådant, riva ned det gamla, smälla upp det nya liksom. Så igår började rivandet och det var skitkul! Gipsskivor och papptak och allt möjligt flög ner och under gömde sig ett fantastiskt fint planktak.

2019-09-19 16.54.29

2019-09-19 17.38.04

Titta! Så otroligt vackert. Jag önskar jag kunde ha det kvar men tyvärr såg det inte ut så här överallt utan man har ”klippt och klistrat där brädor har blivit dåliga.

Plus…

2019-09-20 18.12.48

I ett hörn av rummet var plankorna helt ruttna. Den gamla fuktskadan var inget skämt utan hade gått igenom hela taket (och golvet ovanpå) så där bröt vi upp och kollade hur det såg ut inuti.

2019-09-20 18.06.24

Och jösses vilken cirkus. En salig blandning av sågspån, glasfiberisolering, löv, tidningspapper och ett djurskelett (!?!). Inte bra. Inget bra alls. I och med att vinden ovanför är helt oisolerad så kommer all värme försvinna upp dit genom den här skräpiga isoleringen och värmekostnaden kommer skjuta i höjden.

Så då är frågan, vad gör vi nu? Slår igen med ny plank, slår på nytt innertak och låtsas som ingenting? Eller river ner hela taket, sätter upp nya reglar (timmerreglarna är svinlångt ifrån varandra vilket gör att golvet uppe sviktar), ny isolering och nytt innertak?

Det lutar åt alternativ nummer två, vilket kommer ta längre tid, kosta mycket mer pengar men det kommer vara riktigt gjort och förhoppningsvis höja värdet på huset.

Men vad i hela friden vet jag, jag har aldrig ägt ett hus förut? Hjälp?

10 svar

  1. Jag säger också gör det ordentligt på en gång, annars kanske det ligger i bakhuvudet och gnager som något du borde gjort. Tyvärr lätt hänt att det blir mer än man tänkt när det gäller gamla hus, I know the feeling, men det brukar bli bra till slut 😘

  2. Åh men nej. Nummer två säger jag oxå. Då är denbiten klar och kommer funka resten av ditt liv.
    När jag köpte mitt hus för tio år sen, var planen renovera allt.. väääl, inte där än kan jag säga. Men hantverkare vore här, och de aa börja med taket. Då är det garanterad tät, sen väggar, sen golv. Det var för att göra minst möjlig skada på nyrenoverat. Tråkigt att spilla målarfärg på nytt golv/väggar eller att tapeter spricker pga man härjar med taket.
    Håller alla tummar och tassar för att du slipper fler överraskningar framöver.
    Styrkekramar och trevlig helg

  3. Om du planerar att isolera vinden/taket på övervåningen inom 3-5 år så hade jag gått på alternativ 1 (förutsatt att fuktskadan går att ordna). Det är en onödig kostnad att isolera tak mellan våningar, det är bättre att isolera mot yttertaket (övervåning eller vind). Bor själv i ett gammalt hus och det blir super mycket jobb om allt ska göras perfekt. Tack för att du delar med dig på bloggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Årets marknadsföringsbok!

Hejhej och glad måndag kompisar! Förra måndagen vid den här tiden var jag i Stockholm på blixtvisit och tog emot pris! Min bok ”Yrke: Influencer

HCC Popup

Popupbutik i Övik med High Coast Creative

Ett community som tagit emot mig med öppna armar sedan jag flyttade hem till Övik är stadens kreatörer. Konstnärer, fotografer, författare och allt där emellan.

När man inte är överens med boken

Detta inlägg är en del av ett reklamsamarbete med Blank Page Så här såg det ut när jag och Elin plåtade omslag för några veckor sedan.

Odlingssäsongen är här!

Äntligen är odlingssäsongen här på riktigt! Alltså jag älskar odling. Eller så här – jag älskar tanken på odling men har ännu inte riktigt kommit