Linda

Foto: Jacqueline Wester

Hej vänner! Hur mår ni idag?

Hörrni, jag har tänkt på en sak. Eller, jag har tänkt på rätt många saker, det är som att hjärnan har fått plats att tänka igen sedan jag flyttade tillbaka till Övik. Det kan också vara sommaren och det faktum att mailboxen är relativt tyst och snäll men oavsett så har nya tankar och funderingar tagit plats i mitt huvud. Och det är så inspirerande!

Jag lyssnade för ett tag sedan på ett avsnitt av Amy Porterfields podcast där hon intervjuade livscoachen Brooke Castillo om produktivitet och hur vi spenderar stora delar av våra dagar med att reagera på saker vi får placerade framför oss istället för att producera något som faktiskt för oss framåt.

Detta tog snurr hos mig.

Majoriteten av min arbetstid går åt till att göra saker någon annan direkt eller indirekt sagt åt mig att göra. Jag kollar mailen säkert 10 gånger i timmen för att se om ”det hänt något”, alltså, om någon annan gett mig en uppgift att lösa. Jag svarar i stort sett på en gång (eller i alla fall läser) när någon skickar mig ett meddelande. Jag prioriterar alltså att reagera på någon annans behov istället för att faktiskt producera något som för min business framåt.

Självklart är kommunikation och mail viktigt men att hela tiden avbryta det man gör för att ta sig an en ”lättare” uppgift (prokrastineringsdrottning javisst) sabbar ju ens koncentration och det tar massor med tid att komma tillbaka in i the mojo igen.

Att producera är en ansträngning. Det är en utmaning att faktiskt sätta sig ner och skapa något helt nytt utifrån ett blankt papper. Bloggposter, strategier, projektplaner, det kräver att du faktiskt sätter dig ner och nöter och fokuserar och för personer som ser tålamod som en utmaning (ehm) tar detta emot. I alla fall om man inte är mitt inne i en våg av inspiration. Att skapa är svårt. Och att inse det och äga det gör kanske att man uppskattar det mer. Att man värdesätter processen och prioriterar den.

Det här är inget sånt inlägg där jag kommer med en färdig guide eller har löst problemet och satt en fin rosett på. Men att komma till insikt om hur man fungerar ur ett annat perspektiv än man tidigare sett saken, det kräver faktiskt ett eget litet blogginlägg.

Lyssna på poddavsnittet här!

5 svar

    1. Väldigt smart grej men mailen ”känns” liksom alltid mest akut samt att jag tror det finns en viss nivå av nyfikenhet och bekräftelse i mailkollandet med.

  1. Intressant- även ut perspektivet ”vad händer med min produktiva process när jag låter den avbrytas flera gånger i timmen av inkommande mail eller annat som avbryter mitt flow?”. Avbrott medför ju ofta lite ställtid innan man sedan är inne i det man höll på med igen. Tränar själv på att tex kolla mailen glesare. Men det är svårt. Och ibland behöver man ju en paus för att göra annat också. Kikade förresten i din bok igår- vad fin den blev!

  2. Så intressant ju! Jag upplever ofta att jag har exakt samma problematik. För några månader sen försökte jag komma in i en rutin att lägga dagens 2 första timmar på att producera innan jag kollade mailen eller då reagerade på andras behov. Det funkade en vecka sen tappade jag rutinen. Men ska lyssna på poddavsnittet! Kanske kan hitta tillbaka igen för jag tror det är sjukt viktig grej. Tack för inspirationen och poddtipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

10 bilder sedan sist

Imorse strax efter fem satt jag i bilen på väg till flygplatsen. På raksträckan precis innan man kommer fram till landningsbanan var jag tvungen att

En regnig söndag vid köksbordet

Finns det något bättre och mysigare än en söndag vid köksbordet men en god vän, en termos kaffe, en helt ny Taylor Swift-platta och varsin

Sådden är i jorden

För två veckor sedan sådde jag de första fröna i min alldeles egna köksträdgård. Fyrtio bast hann jag bli men äntligen har jag en egen