Jag har plockat alldeles för lite bär i år. Augusti har varit väldigt stressig och jag har inte hunnit ut i bärskogen en enda gång (eller prioriterat det när jag haft tid och vädret varit bra). Det är ju så mycket som ska klaffa. 🙈
Men hjortronen hann jag med! I slutet av juli smög jag och mamma och hundarna iväg till ”hennes” myr (hjortronställena är ju heliga och hemliga som ni vet) och stället bokstavligt talat kryllade av hjortron!
Det engelska ordet för hjortron är ”cloudberry”, varför kunde vi inte bara direktöversatt det? ”Molnbär” är ju ett fantastiskt ord! Men jaja. Vackrast i skogen är de i alla fall. Och när man får ett sånt där riktigt perfekt moget och stort hjortron, då känner man sig rik.
Mina hjortron blev sylt! Jag tänkte vara duktig och sterilisera burkarna i ugnen först och det gör jag INTE om. Att försöka stänga burkarna med ugnsvantar var helt jävla omöjligt och det slutade med att jag brände mig och svor och spillde sylt överallt. Nåja.
Min favoritdel av att koka sylt är att ”skumma”. Alltså att ta bort allt skum som kokar upp till ytan där allt skräp och äckelpäckel hamnar. Det är så meditativt.
Tre burkar blev det så nu har jag till havregrynsgröten i vinter.