Saker jag vill göra i sommar men är för feg för att göra själv

Saker jag vill göra i sommar men är för feg för att göra själv

I många fall är jag en rätt modig person. När det gäller entreprenöriella tokigheter eller känslomässigt flanerande har jag inga problem att ge mig ut på tunn is och utmana mig själv.

Men alla de sakerna är mentala. Och mentalt – inom avgränsade områden – är jag ganska orädd. Eller nej, det är fel ord. Rädd som fan är jag, men jag är för nyfiken eller vill för gärna se vad som gömmer sig på andra sidan. Därför vågar jag. Det är väl så man definierar mod. Man är skraj men man gör det ändå.

Fysiskt är jag inte lika modig. Inte alls faktiskt. När det gäller att utmana mig själv rent fysiskt, testa nya aktiviteter, och upptäcka nya platser på egen hand, då är jag råmesig. Där är min komfortzon supermysig och jag lämnar den helst inte alls. Inte ens för att upptäcka en ny promenadstig eller åka och bada själv (jag kan gå vilse, någon kan sno mina saker etc).

Det här beror till stor del på att jag blir vansinnigt nervös när jag ska planera för oväntade situationer och det blir kortslutning i hjärnan. Dels för att det helt enkelt är roligare att göra saker med sällskap. Men mest att jag bara fegar ur.

Så nu behöver jag stöd. Så jag tänker plita ner fem saker som jag vill göra i sommar men är för mesig för att ge mig på själv. Så härmed efterlyses fysiskt och mentalt stöd. Jag erbjuder förmodligen sjukt många skratt när jag gör allt fel som tack för hjälpen.

1. Sova i tält

Det här handlar inte mest om rädsla utan om total okunskap. Vad ska jag har för tält? Var ska jag åka och tälta? Hur behöver underlaget vara? Vad ska man ha med sig? Hur fan funkar ett spritkök?? Ja, du ser ju. Borde kanske bara tälta på gården med mitt 20 år gamla tält för att testa?

2. Paddla kajak

Det kan vara så att jag romantiserar skiten ur detta. Att glida fram i solnedgången i spegelblankt vatten med en kopp kaffe i emaljmugg. Tyst vågkluck mot kajaken (oklart hur det ska gå till med spegelblankt vatten men jaja) och inte en enda mygga.

I verkligheten finns överhängande risk att jag trillar i plurret innan jag ens kommit i kajaken, alternativt tippar runt vid första sväng. Enda gången jag faktiskt paddlat kajak fick jag kramp i låret och fyllde kajaken med vatten när vattnet rann nedför paddeln när jag skulle ”byta sida”. Ingen aning hur jag lyckades med det. Privatlektion uppskattas.

Kajakpaddling

Enda gången jag paddlat kajak var i Nya Zeelands regnskog för 9 år sedan. 

3. Cykla MTB på skogsstigar

Återigen, jag romantiserar säkert det hela men det ser så sjukt kul ut! Inte som rå-trist landsvägscykling utan lite som att springa trail vs jogga på landsväg. Det finns så mycket annat att fokusera på (typ inte snubbla alt. ramla omkull av alla rötter och stenar) för att tänka på att det är jobbigt.

Men, åter igen, vad ska man ha för cykel som inte kostar en miljon? Var ska jag köra? Är dålig på att vara dålig på saker.

4. Paddla SUP

Det här har nog ändå lägst tröskel hittills. Jag borde rimligtvis kunna ta mig krypandes upp på brädan utan att trilla omkull. Och jag borde rimligtvis inte trilla i vattnet om det är lugnt på vattnet och jag tar det lugnt. Men tänker ändå att jag kan bjuda på underhållning i form av att någon får se mig krypa omkring på en jättestor surfingbräda?

5. Bada bada bada

Här är jag inte feg, mest bara bekväm. Vill inte lämna prylarna på stranden. Vill ha Leia med men ha fler ögon på henne. Tråkigt att hänga på strand själv. ETCETERA. Så badkompisar, visa er!

Vad står på din bucket list för sommaren?

9 svar

 1. Men oj så mycket roliga tokigheter. Har lite svårt att vara fysiskt stöd då jag är i Blekinge, och har alldeles för mycket djur till att åka på äventyr. Med mindre du kommer hitåt då 😉 Mentalt stöd kan du få i mängder.
  1) Tält. Du skall ha ett tält som är handterbart och går att sätta upp, helst utan att man går vilse i stänger och snören.
  Spritkök är enkelt, man bara heller upp en slatt rödsprit i behållaren avsett för det och futtar på. Sen är det bara koka vad man vill. OM det inte är eldningsförbud förstås.
  Underlag bör va lagom mjukt så man inte är helt förstörd dagen efter.

  2) Kajak… Det låter kul. Kom ihåg räddningsväst.. Jag har ingen aning hur man paddlar kajak utan att trilla i vattnet… Myggor, finns de på vattnet?

  3) MTB är nog ganska kul oxå. Fast jag gillar landevägen oxå 😉

  4) SUP.. Där kan jag nog bjuda på många och långa skratt i försök på att kavla mig upp på en sådan. Så kan nog inte erbjuda nån lektion i det heller..

  5) Bada. Jo men det är enkelt. Är man själv med hunden får man ju koppla den i sån där fiffig krok. Och låta hunden vakta grejerna.

  Önskar dig lycka till med dina utmaningar och en trevlig sommar. Själv skall jag försöka få lite skick på min trädgård medan jag hejjar på dig

 2. Tält kan du nu mera hyra via Naturkompaniet, så du behöver inte ens köpa ett! Och med mycket annat kan du också hyra. Jag har paddlat kayak lite och det är svårt att få dem att tippa. Förhoppningsvis kan jag hjälpa dig med några av dina punkter när jag är tillbaka i Sverige! Men sen tror jag du bara måste göra vissa saker för att inse att inget händer. Är du vid en liten sjö i skogen kommer ingen ta dina saker liksom 🙂

  1. Mitt hetaste tips är att kolla friluftsfrämjandet nära dig. Min lokalförening har kurser i kajak och MTB, inte omöjligt att de har de hos dig med. Plus för att de brukar vara galet prisvärda. Är själv sjukt sugen på att testa MTB!

   SUP fixar du! Hyr en eller gången kurs hos high coast sup. Eller messa mig om du är i sthlm och kom och testa i Skogås.

 3. Jag har just köpt en SUP trots att jag bara testat en gång tidigare. Den ska användas i Edsviken och i Jormsjö. Tänker att man får testa sig fram och kanske till och med ta med sig något av barnen på brädan.

 4. Nybliven tältägare här! Har tältat ett par gånger senaste åren, men alltid i sällskap med andra kunniga så nu är det dags att stå på egna tältpinnar. Hjälp! Hojta till om du vill göra mig sällskap och yolo:a dig fram med mig 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Som en varm kram av Moder Natur

Skottland. Hon är så vacker att jag får stora dåndimpen efter varje krön. Det känns som att Moder Natur både flexar musklerna samtidigt som hon

AW i la’gårn’

En fredag i början av maj var jag i Kramfors för ett konferencieruppdrag för Höga Kusten Företagsmässa (som jag skrev om här!). På vägen hem

If you can’t beat them, join them

”Jag bestämde redan innan du kom att vi ska klippa lugg idag. Och färga lite rött igen.” Det var Sofias raka besked idag när jag