Sommarens husprojekt – måla fönster och vindskivor!

Sommarens husprojekt – måla fönster och vindskivor!

Hej och välkommen till sommarens stora husprojekt – att måla vindskivor samt fönstren på övervåningen!

Mitt hus är ju byggt på 1880-talet. Det är så klart renoverat ett par vändor sedan dess men det finns också en hel del ställen som skulle behöva en liten uppiffning, bland annat vindskivorna och fönstren på ovanvåningen.

IMG_2156

Fönstren på nedervåningen byttes för ett par år sedan till 3-glasfönster (förmodligen i samma veva som man påbörjade en fasadrenovering som aldrig blev klar) och jag övervägde att göra detsamma på övervåningen men jag är ärligt talat inte så sugen. Jag tycker om de där gamla 2-glasfönstren, tycker de är charmiga och om de är hela och okej ser jag ingen anledning att byta ut dem.

Många motiverar ett fönsterbyte med att det ska spara på elkostnader eftersom isoleringen blir bättre och värmen inte sipprar ut men som jag förstår det är den besparingen så liten att det krävs väldigt många år för att investeringen ska återbetala sig. Samt man kan få problem med ventilation eftersom att de nya fönstren är just det – täta.

IMG_2166

Beslutet föll alltså då på att helt enkelt måla om de gamla fönstren och i samma veva även måla vindskivorna högst upp (du ser före och efter här ovanför mitt sovrumsfönster).

På ett ”vanligt” hus hade detta blivit relativt enkelt då de flesta hus bara har två kupor (kortsidor? Ändar?) Mitt hus är ju dock lite speciellt och har således fyra kupor = dubbelt så mycket jobb. Kul!

IMG_2169

Jag är dock både höjdrädd och livrädd för stegar så min käre morbror Roger tog sin an målningsuppdraget! Han snodde dessutom ihop knäskydd då det annars blev väldigt obekvämt att stå på en stege med knäna mot ett steg under lång tid.

Snajdigt va? Vad gjorde man utan silvertejp alltså?!

IMG_2163

Mormor har varit med också, hon är arbetsledare och säger till om man missar en fläck. 😎 Tycker det är så mysigt att hon vill vara med och umgås! Hon är så glad och munter, men det fattar man ju, 92 bast, man kommer ju inte ut så mycket.

IMG_2167

Rullatorn är med så hon är på hugget när det vankas fika.

Fika är för övrigt ett måste när det ska målas. Generellt när det gäller gårdsarbete tycker jag faktiskt.

IMG_2176

Har man riktigt tur så blir det kanske lite korvgrillning också! Vi gör liksom en heldag av det.

Tycker så mycket om de här dagarna, då gården är full med folk och det surrar av liv. Så mysigt.

IMG_2200

Vindskivor och fönsterkarmar färdigmålade! Fönstren blir alltså vita, precis som nere, och så är tanken att göra röda foder så att det matchar uppe och nere.

Foto 2021-07-06 15 22 37

Igår målade Roger på framsidan så nu är det bara västra sidan kvar, över garaget (den sidan man aldrig ser). Och jag håller på med näst sista fönsterparet.

Så snart kanske vi kan ta tag i att måla själva huset. Eller så blir det nästa år. Den som lever får se.  🙃

Ett svar

  1. Det kommer att bli superfint!!
    Jag fick också rådet att absolut inte byta ut våra gamla fönster som det drar (läs blåååser) genom när man sitter i närheten av dem, för det är tydligen det som är ventilation i våra gamla 1800-talshus så även jag håller på att måla om våra nu.. vanvettigt tråkigt men fint när det blir klart 🙂

    SMART idé att sätta knäskydd på när man ska stå på stege – det har jag verkligen inte tänkt på men kommer garanterat kopiera nu när det är dags att ge mig på målning av fasaden uppe i nock!! Thanks 🙂

    Kram Ulrica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Snöskor på Åresjön

På snöskor på Åresjön

Fjäll i dimma, kaffe i kåsa och frasande snö under snöskorna. Så stavades en av de fantastiska dagarna vi spenderade i Åre tidigare i veckan

VLOG: Faux new year

Om man vill slippa pressen av nyår, samt få ihop ett gäng som ska åt olika håll på nyårsafton, då kan man helt enkelt fira

Hela Övik

I början av mars kom Maria från Örnsköldsviks Allehanda, vår lokaltidning, hem till mig för att göra ett ”hemma hos”-reportage. Det var väl ungefär det

Onsdag 17/4-2024 kl 12.00

Kom igång med din första onlinekurs!

I den här workshopen ger jag dig mina bästa och viktigaste takeaways från vad jag lärt mig från 5 år av att skapa och sälja en framgångsrik onlinekurs!