Hallå där!

Nu var det ett tag sedan du fick en uppdatering kring hur det går med det där rackarns taket i vardagsrummet, så jag tänkte vi skulle ta oss en titt?

Sist vi pratades vid om taket så stod jag i valet och kvalet mellan att riva ner hela det gamla innertaket och börja om, eller att bara smälla igen, låtsas som ingenting och lägga nytt tak ovanpå (under) det gamla.

I slutändan så bestämde jag (med inrådan av hantverkarna) mig för en kompromiss. Vi tog ner de bitarna av taket som var skadade och fula, satte in ny isolering under och slog igen med ny pärlspont. På det viset fick jag ha kvar det vackra gamla taket men ta bort det som var riktigt skräpigt.

Så här såg det ut!

Foto 2019-10-03 14 01 39

Det var två partier av taket som vi bytte ut i slutändan, först och främst där vi började riva på grund av den gamla fuktskadan, och sedan här, där pärlsponten redan var utbytt mot råa brädor. Inte vackert eller speciellt täckande.

Och fråga mig inte vad som pågår med timmerstocken längst till höger, som de kapat av en del av vägen? Så underligt.

Foto 2019-10-03 14 01 05

Det här var vad som fanns innanför brädorna – ”isoleringen”. Det är alltså någon form av blandning av spån, grus, sten och löv. Det här är inte ens allt utan till slut fyllde den gamla isoleringen ÅTTA sopsäckar. Heeelt vansinnigt. Fattar inte hur taket satt kvar med allt det här ovanför.

Foto 2019-10-03 14 01 47

Älskar att jag fått sett in i husets skelett på det här viset, det känns som att vi kommit närmare varandra på nått vis. Skulle dock vilja ta ett snack med byggherren om just den här delen av huset, vad i hela friden har pågått här liksom?

Foto 2019-10-03 14 56 16

Du ser ljuset där uppe? Det är alltså solen som skiner in genom fönstret på VINDEN. Det är alltså golvet på vinden du ser här. Känns det stabilt? Nja. Men det får bli ett projekt för ett annat år.

Foto 2019-10-03 14 04 31

Och sedan kan vi ju ta en stund att prata om dammet. Herregud, dammet. Vi lärde oss den hårda vägen exakt hur tätt man måste tejpa igen mot resten av huset, om man säger så.

Dagarna efter såg stora delar av nedervåningen ut så här (vissa delar gör det fortfarande). Det var fruktansvärt. Och inte nog med att dammet trängde ut på nedervåningen, nej, det hade så klart också skuttat iväg UPP på vinden med. Så det ser fortfarande ut som att det inte blivit rört på 50 år. Jag tar det.. sen..

Foto 2019-10-03 16 56 22

Okej, det kanske var mer än åtta säckar.. Jeezus vad mycket skit som kom ner från det där taket..

Foto 2019-10-03 15 35 28

Men sen fick jag åka till brägårn' i Grundsunda och köpa nytt tak! Dock görs inte sån spont som jag hade i taket längre så jag fick köpa en annan sort. Det kommer bli lite skevt och ojämnt men jag tycker det ger huset karaktär. Ska inte vara så himla perfekt!

Foto 2019-10-04 10 51 03

Sedan var det ”bara” att hamra igen hålen igen.

(Hantverkarna skulle banna mig för att jag säger ”bara” – SOM de kämpade med nivåskillnader och klipp och klistrandet!)

Foto 2019-10-14 18 09 35

Men titta vad fint det blev till slut! Och självklart stoppade vi tillbaka djurskelettet (hittade ju ett käkparti av något som troligtvis var en hund och fick lära mig att det är gammalt skrock att det ska skydda huset) och även ett ex av en ny tidning där uppe för nästa generation skattletare att hitta (tack mamma för idén!).

Foto 2019-10-14 18 09 42

Och idag har jag börjat grundmåla taket men det blir ett senare inlägg!

6 svar

  1. Usch för renovering. Det är det jobbiga med att va husägare. Men det är viktigt att lämna lite tidningar eller annat från tiden vi lever i. Så himla kul att hitta när man håller på ju. Även om det är en själv, så är det en rolig påminnelse.
    Hoppas du blir av med dammet nån gång 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Jonna & Johan

Hela huset fullt med vänner

Förra helgen hade jag hela huset i Kvaved fullt med vänner. Det var första gången som jag bjöd in vänner till kvällskalas sedan jag flyttade

Fem grader i vattnet och tusen i själen

Vinterbad alltså. Vem kom på en sådan tokig sak? Det är verkligen heldumt. Och helt underbart. Sara och Katta var ju och hälsade på mig

Vecka 45 | London och Berghs och Ångestpodden

Förra veckan fick jag skriva äntligen skriva ”international speaker” på visitkortet. Jag vet inte riktigt hur och när jag ska använda mig av det (jag