Avtalsrätt för influencers: Att tänka på när du börjar blogga för en portal

Avtalsrätt för influencers: Att tänka på när du börjar blogga för en portal

Metro Mode. Lovely Life. Elle. För många bloggare är ett av målen med att blogga att bli upptäckt och tillfrågad att blogga för en stor portal. Dels för den prestige som kommer med det men också för kollegorna, trafiken och säljteamet det innebär.

De här lockelserna kan göra att man helt tappar huvudet av excitement när man till slut får frågan av drömportalen och missar något av det viktigaste i processen – avtalet. Att vara överens om vad samarbetet innebär, vilka rättigheter och skyldigheter man har – samt vad som händer när samarbetet avslutas – är superviktigt och ett steg man verkligen inte borde hasta igenom.

AVTALSRÄTT FÖR INFLUENCERS: ATT TÄNKA PÅ NÄR DU BÖRJAR BLOGGA FÖR EN PORTAL

I det senaste avsnittet av #WeAreInfluencers pratar jag med Essie, också känd som @denkreativajuristen. Hon fällde en utomordentlig kommentar under vårt samtal när hon sa ”när det kommer till juridik, när man börjar bli riktigt förvirrad så vet man att man är något på spåren”. Haha! Så är det verkligen, för ju mer man gräver i olika frågor och olika prejudikat inser man att det är ett sjukt svårt område!

Vi pratade så klart väldigt mycket om annonsmärkning och marknadsföringslagen men också just om hur viktigt det är att se över sitt avtal när man ska börja blogga för en portal. Ofta är man just sådär exalterad och skiter i att ens läsa igenom avtalet (eller förstår inte vad man ska kolla efter) och det kan stå en dyrt i längden.

Ha koll på dessa tre saker i ditt avtal innan du börjar blogga för en portal:

➡️ Vem äger upphovsrätten?

Upphovsrätten består av två delar, den ekonomiska rätten och den ideella rätten. Den ekonomiska rätten innebär att man som upphovsman har rätt att få ekonomisk ersättning när någon annan publicerar ens ”verk”. Ett verk vanligtvis – när det kommer till bloggare – innefattar bild, text, ljud och video. Den ideella rätten innebär rätten att bli omnämnd som upphovsman i anslutning till alla publiceringar av ens innehåll.

Gör det helt klart i avtalet med portalen att du får behålla både den ekonomiska rätten och den ideella rätten för allt innehåll du skapar under din tid på portalen. Speciellt viktigt är det att det framgår att portalen inte får fortsätta publicera ditt innehåll utan ersättning när avtalet upphör. Du ska alltså ha rätt till ersättning om de nyttjar ditt material efter att du lämnat.

» Läs mer om upphovsrätt här!

➡️Hur mycket pengar ska du tjäna?

Det ska i avtalet stå klart vara tydligt vad du får betalt och hur ersättningen för ditt arbete beräknas. Ska du få en fast ersättning per månad eller beräknas ditt arvode på sidvisningar, unika besökare eller andra rörliga faktorer? Betalas ersättning ut som lön eller ska du fakturera (i sådana fall behöver du ha företag eller fakturera via en egenanställningstjänst som tex Cool Company).

Se också över om det är så att portalen kan ändra eller frysa din ersättning av någon anledning, samt om det finns inplanerat hur och när ni ska omförhandla avtalet.

➡️ Flytt av bloggen

Skulle det vara så att du efter ett tag vill lämna portalen – se då till så att du har rätt att ta med dig bloggen inklusive alla texter och bilder till din nya bloggplats. Se också till att portalen åtar sig att hjälpa dig med flytten OCH radera allt ditt innehåll när du lämnat.

Om du inte avtalar om att portalen ska radera allt innehåll kan det bli så att de behåller bloggen och därmed all trafik från Google som skulle ha kommit till din nya blogg men istället hamnar på den gamla. Här kan du också luta dig mot din rätt som upphovsman men att ha en egen klausul om borttagning efter flytt sparar en hel del tjafs (och det kan bli långdraget och dyrt, tro mig, jag har sett det).

Vill du ha mer? Lyssna på poddavsnittet med Essie här nedan eller i din poddapp!

Gillar du det här inlägget? Dela gärna!

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kanske också är sugen på att läsa:

Årets första julbord

Jag älskar julbord. Så gissa om jag blev lycklig när jag blev medbjuden av Diadonna på årets första julbord anordnat av Lidl förra torsdagen. Vilken

Kroppshets

När Sara och Katta var här för några veckor sedan spelade vi in ett avsnitt av Saras podcast ”Träningsglädje Talks” där vi pratade om kroppshets.