Blog Awards – nej tack!

Dagens stora bloggsnackis är utan tveckan Vecko Revyns faux-inbjudan till årets Blog Awards som går av stapeln den 25 september. Eftersom jag varit bjuden till galan de senaste två åren fick jag redan i mars ett Save the Date-kort, dock visste jag redan då att jag inte skulle kunna gå eftersom jag kommer befinna mig i New York, men det är ändå såklart smickrande att bli bjuden.

Eller, vänta nu. Bjuden är nog fel ord. I år har nämligen Sveriges största tidning för unga tjejer infört ett kastsystem för bloggare. That's right. I år förväntas det nämligen att vi vanliga dödliga pyttebloggare ska tacka vår lyckliga stjärna för att vi får förtur till att köpa biljetter till kalaset. 200 pix per skalle till ett spektakel som är sponsrat hela vägen ned till drinkpinnarna. Men alla behöver självklart inte betala. Nej då, jag skulle inte tro att bloggkungligheter som Blondinbella, Kenza och Kissie pungar upp sina hårt förvärvade hundringar utan glider med all säkerhet in helt gratis, medan vi andra ska bara vara tacksamma att vi får spegla oss i deras stjärnglans och punga ut.

Ärligt talat så blir jag hederligt förbannad och nästan lite kränkt. För det första så tycker jag att hela snacket om vem som har en mer eller mindre bra blogg är helt absurt. En blogg är en otroligt subjektiv sak och att någon som förmodligen aldrig ens läst min blogg tycker sig lämpad att peta in den i sitt lilla “mindre viktiga bloggar”-fack är förminskande och respektlöst.

För det andra är det här en tidning som ska vara på de unga tjejernas sida. En tidning som med Ebba von Sydow i spetsen förde fram bloggarna och visade att vi var en röst att räkna med. De ordnade till och med en gala för oss så att vi kunde träffas, knyta kontakter och lära oss av varandra (vilket var den originella tanken). Och att nu gå och göra detta, att visa att det visst finns vissa som är bättre än andra, som räknas mer än andra, känns som ett enormt kliv bakåt.

Själv kunde jag inte bry mig mindre. Jag vet att min blogg aldrig kommer nå några monumentala höjder och jag är helt okej med det. Jag skriver för mig själv och mina trogna, härliga läsare och jag har (numera) inget behov av att vara eller göra något jag inte är bara för att få mer läsare. Men jag är 30 år. Jag tänker på de 17-åriga tjejerna som läser varenda “så får du en stor blogg”-tipsen och artiklarna de kan komma över, som desperat vill vara där uppe med Bella och Tyra och leka. Som nu blir nedgraderade till “vi vill JÄTTEGÄRNA att du kommer – om du betalar för dig”.

Jag gillar Vecko Revyn och jag har vänner som jobbar och har jobbat där, så det här tycker jag är lite jobbigt. Men dubbelmoral går inte hem hos mig. Att säga sig vilja boosta unga tjejer och först sätta bloggmobbaren Kissie på omslaget – två gånger – och nu detta, det går liksom inte ihop i mitt huvud. Någonstans måste vett gå före pengar.

0

Gillar du det här inlägget? Dela gärna!

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

kommentarer

24 svar

 1. Argh, gaahh… blir så arg när jag tänler på detta. Speciellt nu när Bloggkommentatorerna sitter och tar parti för VR (så klart, de sitter ju med i juryn) och kallar folk för snåljåpar – det är ju inte där skon klämmer. Suck.

   1. Jag googlade precis väl rutet för att ta reda på vad det betydde och hamnade här på din blogg. Hej hej. Men du fick inget svar. Det var trist. Jag surfar vidare. lol.

 2. Jag kan till viss del hålla med om det du skriver, absolut! Men samtidigt känner jag, som aldrig fått en inbjudan, att det är roligt att jag (och andra som heller aldrig fått en inbjudan) inte behöver sitta och vänta på en inbjudan – jag kan gå om jag vill, även om Veckorevyn aldrig någonsin läst min blogg eller hört talas om lilla mig uppe i Östersund.

  Det går ju att diskutera i oändlighet huruvida VR gör detta för att BARA tjäna pengar på jippot, eller för att kunna nyansera galan med ännu fler bloggare, men för mig personligen så tycker jag att det känns jätteroligt att äntligen få möjligheten att kunna närvara. Och om det var detta som var syftet med kuvertavgiftet – att alla ska få möjlighet att kunna gå – så är jag nyfiken på om någon har ett vettigt förslag på hur de annars skulle kunna möjliggöra detta, utan att behöva hyra hela Globen för att få plats med alla.

  Sen kan jag tycka att det var klumpigt gjort av VR att meddela det på det här sättet. Hade de gjort det på ett snyggare sätt och kanske förklarat varför de nu vill ha betalt hade de nog sluppit ta itu med det faktum att galans nyckelpersoner nu bojkottar alltihop och vägrar komma, samt få skriva försvarstal som inte kommer hjälpa ett dugg eftersom alla Sveriges bloggare på mindre än ett dygn tagit sida och förmodligen inte kommer ändra på sig, vad VR än säger.

  1. Jag förstår dig, självklart, det gör jag, och jag håller med! Men det som stör mig är att de sköter det så ruttet och skiljer på folk och folk. Som du säger, hade de förklarat varför och skickat ett lite mer casual mail och inte hypat det så förbannat så kanske. Det handlar definitivt inte om pengarna, men att skicka en “inbjudan” och sedan be folk betala för sin inbjudan, det känns lågt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Hej januari du är fin och stormig

Alltså det här med ny bloggdesign gör ju under för bloggpeppen! Helt plötsligt går jag omkring och funderar på blogginlägg jag vill skriva och bilder

En rumpa.

När jag fyllde 40 fick jag en rumpa. Det är en av de finaste rumpor jag nånsin sett och en av de finaste presenter jag

Efter regn kommer solsken

Efter ungefär en vecka då det känts som att hela världen gått i svart-vitt-grått så tittade äntligen solen fram igår. Och som jag behövde den.