Den Ängslige Odlaren ™

Den Ängslige Odlaren ™

IMG_7701

Hejhej. Det är jag som är Den Ängslige Odlaren. Hon som lusläser baksidorna på fröpåsarna örti gånger. Hon som kollar alla Hanna Wendelbos och Snickarglädjen-Johannas blogginlägg och stories och YouTube-klipp och googlar skiten ur ”plantering zinnia” och ändå frågar Instagram (eller ringer mamma) varenda gång hon ska peta ner ett litet frö i jorden.

Samt ej har något tålamod.

Ojojoj.

Om du inte gissat det än så är det min första odlingssäsong. Förra året hjälpte jag ju mamma i Kvaved men hon var liksom projektledare och arbetsledare och hade The Koll på saker och ting. Nu är tanken att jag ska göra det själv. Ha Koll alltså.

Foto 2020-04-28 14 08 46

Och då slutar det så här. Eller, så här började det väl egentligen. Att jag hällde ner en hel fröpåse i en godislåda och sen var det bara ett virrvarr av små stackars plantor som försökte ta sig upp utan att vira in sig i varandra.

Gick bra för vissa. Rätt dåligt för de flesta. Cirka hela första sådden av zinnior stendog när jag försökte plantera om dem. Solrosorna likaså. Samt ungefär all grönkål som jag försått.

Jahapp. Bryt ihop och kom igen. Ny fröpåse. Ta upp dem från golvvärmen DIREKT när de kikar upp ur jorden. Bra så. Upp i ljuset. Svalt. Var i hela friden är det SVALT och LJUST i ett hus?

Nåja.

200430

Dahliorna då? Jo tack. Köpte fem knölar. Alla lever! HURRA!

De är rangliga och stjälkarna sträcker sig jäääättelångt åt sidorna men jag har toppat dem och nu kommer det lite nya blad så jag tänker att det nog blir bra till slut.

Foto 2020-05-13 13 04 56

Det är ju lätt att man blir lite ängslig när allt ser ut som ett trassel eller ligger halvdött åt sidan samtidigt som proffsen i odlingszon 1 (som man verkligen INTE borde jämföra sig med) har frodiga plantor som typ är redo att hamna i en bukett.

Foto 2020-05-13 13 05 01

Men jag tänker att det löser sig. Att man får en chans till med nästa fröpåse. Och att det kommer ett år till om allt blir skit i år.

Och i värsta fall får man väl köpa en jävla krukväxt och spenat på ICA. Tough shit liksom.

8 svar

  1. Hoppas att det går bra med alla dina små plantor. Våran gräslök har växt på bra men är supertunn om man jämför med den i butik. Men den smakar gräslök åtminstone. Tomatplantorna som inte alls skulle bli höga är superhöga redan, och vingliga. Jag tänker att det är kul om det blir bra sen i slutändan och gör det inte det så är det precis som du säger, bara att köpa en krukväxt och spenat på ICA. Det viktiga är ju ändå att man försöker och provar sig fram.

    1. Jag tror inte man ska jämföra med nånting i butik, de är ju på steroider! 😅 Precis, huvudsaken är att processen är mysig. Man gör det ju knappast för att bli självhushållande – iaf inte jag!

  2. också odlat ängsligt i år, några första trevande försök att stoppa frön i jord och bara se vad som hände. var SÅ lycklig närd et kom upp nåt ur jorden, och sen började jag tänka ”hur ska jag ta hand om den här tomaten då?” och började kolla bloggar, youtube, etc. men efter ett tag ledsnade jag på prestationsångesten. är det nå man ska få göra är det väl att stoppa ngåra frön i jorden, se lite grönt och känna sig stolt? skadar ingen, förstör inte ens kropp eller ekonomi, finns liksom inget förkastligt med det. så man kan väl gott få unna sig utan att vara superproffs?

  3. Jag tycker att en av de bästa grejerna med odling är att den är så förlåtande. Ingenting stort kan gå fel. Det är inte som att bygga hus, där hela huset blir snett om man mäter fel. Eller som att sy något, som inte passar om man sydde fel. Det enda som händer om man misslyckas med en gröda är att det inte blir något. Bara att börja om – på en gång om det finns tid på säsongen, eller nästa år om det är sent. Lycka till med odlingen – det ser jättefint ut ju! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Sorg i kycklingboet

Jag brukar ju ofta säga att glädje och sorg kan samexistera. Att man kan känna båda två samtidigt, inte sällan i samma stund. Mina första

Älgens Hus

En dagsutflykt till Älgens hus

Utanför Bjurholm i Västerbotten, ca 6 mil från Umeå, finns en magisk plats. Den heter Älgens Hus och är Sveriges och Europas första älgpark där

Tomater, Skuleskogen och snö

För ungefär ett halvår sedan skaffade jag appen Avanza och började utforska det här med att investera/spara i aktier och fonder. Detta har jag helt