Sällan tidigare har en rättegång orsakat sådant rabalder som denna. Filmstjärnor har ju den effekten. Alla har en åsikt – även de som knappt sett en minut av rättegången utan läst rubriker och sedan dragit sina egna slutsatser.

Så jag tänkte att jag, som sett i stort sett hela rättegången (sammandrag av vissa vittnen), skulle dela med mig av mina tankar då jag fått många frågor om det – och även en del skit.

Vad handlar fallet om?

Vi är inne på dag 22 (av 24) av rättegången där Johnny Depp stämmer ex-frun Amber Heard på 50 miljoner dollar för ärekränkning. Detta gäller en opinionstext Heard skrev i Washington Post 2018 där hon hävdar att hon blivit utsatt för våld i hemmet (domestic violence).

Heard nämner inte Depp vid namn i krönikan och man kan klyva hår kring frasering men alla fattade att texten handlade om honom. Detta för att Heard två år tidigare, när hon ansökte om skilsmässa från Depp, också ansökte om – och fick – ett besöksförbud baserat på anklagelser om misshandel.

Amber Heard: I spoke up against sexual violence — and faced our culture’s wrath. That has to change.

Depp påstår att han förlorat jobb pga krönikan (bland annat blev han droppad från ”Fantastic Beasts”-franchisen) och begär därför skadestånd. Heard stämmer i sin tur Depp på det dubbla beloppet och baserar detta på att Depp förtalat henne genom uttalanden gjorda av Depps tidigare advokat till Daily Mail vid tre olika tillfällen.

Båda säger att den andra utövat våld och där någonstans börjar röran som är den här rättegången.

Vad är ärekränkning och spelar sanningen roll?

Det här fallet handlar alltså inte om misshandel, som många tror, utan om ärekränkning. Många jämför det rakt av med det svenska brottet ”förtal” men det stämmer inte. Det finns väldigt många olikheter mellan de två.

Först och främst – Depp vs Heard är inte ett brottmål – det är ett civilmål. Det betyder att ingen av dem står åtalad och kan få ett straff av staten (skadestånd räknas inte som straff).

Alltså, jämfört med t.ex Cissi Wallin vs Fredrik Virtanen (som många dragit koppling till) så är de helt olika. Det var ett brottmål och Cissi blev dömd för förtal. Ingen i Depp vs Heard kommer bli dömd för ett brott, oavsett utgången.

Och – kanske den viktigaste skillnaden mellan förtal och ärekränkning: sanningen spelar roll.

När det kommer till den svenska brottet förtal så spelar det ingen roll om anklagelsen är sann eller inte. Alltså – oavsett om det Cissi Wallin anklagade Virtanen för är sant eller inte så begick hon förtal. Det var också mycket lättare att bevisa förtal än våldtäkten hon anklagade honom för.

I USA däremot, är det precis tvärtom. Om Amber Heard kan bevisa att hennes anklagelser om misshandel är sanna – då ljög hon inte i krönikan och då vinner hon och slipper betala skadestånd. Dessutom ligger bevisbördan på Depp, alltså den som påstår att ärekränkningen skett. Det här är anledningen till att hela Depp vs Heard-rättegången handlar om huruvida våld förekommit eller ej och vem som utövat det.

Varför sänds det hela i TV?

Många av dem som stöttar Amber Heard har också sagt att hon aldrig skulle dragit detta inför TV-kamerorna om hon ljuger.

Men det gjorde hon inte. Det var Johnny som insisterade på att hela världen skulle få se. Amber Heard försökte få rätten att förbjuda att rättegången skulle sändas live men blev nekad – tre gånger.

Så om man skulle kunna vända på det. Varför ville Johnny att det skulle sändas live om han ljuger?

Så – vad tänker jag?

Efter att ha suttit klistrad vid rättegången i snart fem veckor har jag så klart åsikter. Jag har försökt hålla mig till bevisen i rättegången så att jag och juryn har samma information. Lite har dock läckt igenom och de bevisen väger bara tyngre åt det håll jag lutar:

Misshandlaren i det här förhållandet var Amber Heard, inte Johnny Depp.

När Amber Heard kom ut med anklagelserna 2016 så trodde jag henne. Jag trodde henne när hon skrev krönikan 2018. Jag ville tro henne. Jag vill alltid tro en kvinna som säger sig blivit utsatt för misshandel tills motsatsen är bevisad.

Men så började ljudklippen läcka ut (du kan hitta väldigt många av dem här). Där hon erkänner att hon slagit honom. Där det är hon som misshandlar honom psykiskt. Och efter att ha följt rättegången så tror jag inte på henne längre. Jag tror inte att han misshandlat henne på den nivån hon påstår att han gjort. Det är för mycket som inte går ihop.

Bevisen

Det är dag 22 på rättegången och alla Heards vittnen har hörts. Alla Depps med, förutom några vederläggningsvittnen (bland annat Kate Moss som förväntas vittna idag). Flera av hans ex har stöttat honom offentligt och man ska också komma ihåg att ingen annan anklagat Depp för något liknande. Något som är ganska ovanligt kring dessa fall i Hollywood, det brukar ju vara lite ”when it rains it pours”.

Det som har kommit fram (och som Heards team trycker hårt på) är att han har problem med droger och alkohol och att han blir förbannad ibland, han har sjukt mörk humor och är en kuf. Men det betyder inte att han misshandlat henne.

Heard beskrivs däremot av många som manipulativ och våldsam och hon har även tidigare anklagats för att slå sina partners. En av de få som stöttar henne offentligt är hennes nuvarande flickvän (som bevisats manipulera rätten att kasta ut ett vittne genom att vilseleda dem med ett gammalt inlägg på Instagram).

Några andra saker som känns sådär:

 • Heards krönika kom ut samma dag som hennes storfilm Aquaman hade premiär. Sammanträffande?
 • Heard sa att hon skulle skänka hela beloppet från skilsmässan till välgörenhet – något hon fick mycket bra press på. I slutändan fick välgörenhetsorganisationerna bara en bråkdel av vad de blivit lovade, något Heard skyller på att hon blev stämd. Men det var 1,5 år mellan skilsmässan och stämningen. Man kan tycka att hon borde hunnit betala under den tiden.
 • Bilderna Heard har som bevis stämmer inte överens med den misshandel hon beskriver. Hon säger att Depp slagit henne i ansiktet om och om igen med ringar på fingrarna, dängt in henne i väggen och det enda hon har bilder på är blåmärken som lika gärna kan komma från en botoxspruta eller att gå in i en dörr? Det går inte ihop.
 • Vissa av bevisen är uppenbart manipulerade. Jag testade själv att lägga ihop två av bilderna hon säger är tagna i olika ljus och det är tydligt att det är exakt samma bild som hon/någon dragit upp mättnaden på.

Detta är bara en bråkdel av bevisen och då har jag inte ens pratat om hennes extremt överspelade vittnesmål, hysteriskt ”gråtande” men utan en enda tår. Lägligt nog påpekade hennes acting coach senare att hon hade problem med att gråta när hon skådespelade…

Min bild av Amber Heard är att hon är extremt manipulativ, osäker och psykiskt instabil. Jag förstår att detta är extremt plågsamt för henne och jag känner med henne. Men – jag tror inte att hon är ett offer för den misshandel hon påstår ägt rum.

Tro alla kvinnor?

Vogue publicerade härom veckan en artikel att det är dags att ”tro alla kvinnor”. Men är det det som är feminism? Att blint tro alla kvinnor oavsett vad bevisen säger?

Är inte feminism att stå för sanningen och att även värna om männen som blivit utsatta för våld i hemmet? Att inte göra det spär bara på machokulturen och bidrar till ännu mer toxisk maskulinitet och vem hjälper det?

Det som skaver mest är när kvinnor säger att om Amber blir fälld så kommer detta göra att färre kvinnor vågar anmäla våld i hemmet. Och det är inte omöjligt. Det kan mycket väl hända.

Men det är inte mitt fel. Det är inte Johnny Depps fel.

Det är Amber Heards fel.

Borde inte dessa feminister som vill att vi ska ”tro alla kvinnor” vara mer förbannade för att Amber Heard utnyttjat utsatta kvinnor och en folkrörelse för rättvisa, #MeToo, för att ta ner en man hon själv misshandlat? Det gör mig vansinnig. Att hon använt #MeToo för att få sin egen stjärna att lysa klarare, få medhåll och bli sedd som en bra människa som står upp för rättvisa.

När i själva fallet det är hon som är misshandlaren.

Till slut

Något som står klart är att Amber Heard och Johnny Depp hade ett extremt passionerat men destruktivt förhållande där båda bidrog till instabilitet och psykisk misshandel. De har båda erfarenheter av våld i hemmet som små och det bidrar helt säkert till den labila situationen.

Det hela är djupt tragiskt och jag lider med dem båda, speciellt att allt ska dras i smutsen så här.

Men jag tror inte henne när hon berättar hur han misshandlat hennes fysiskt och sexuellt. Punkt. Och det är det som till syvende och sist ska avgöras av juryn.

Vill du veta mer?

Jag har följt Emily D. Baker på YouTube som livekommenterar rättegången. Hon är advokat och proffsig, försöker vara objektiv och förklarar detaljer kring lagen som jag inte fattar. Har uppskattat hennes rapportering väldigt mycket!

Sedan har jag hängt en del på Twitter, både twittrat och läst tweets kring rättegången, främst på taggen #DeppvsHeard. Följ mig gärna där om du vill ha mer detaljer kring mina åsikter och reaktioner.

Uppdatering: Läs min analys och förklaring av domen här!

15 svar

 1. Håller med, 100%. Och jag har en känsla av att majoriteten av allmänheten gör detsamma. De enda som inte tycks göra det är de vars ideologier står ivägen för fakta. Och media, av någon anledning. Är väl en för nyanserad potatis att ta i.

  1. Ja ja och ja. Men att en ideologi inte kan medföra att man kan se nyanser, då är det ju fan farligt – och gränsar till radikalism? Media vågar inte ta i detta för de har kallat honom kvinnomisshandlare i sex år, hur ska de kunna ändra sig och behålla ansiktet?

 2. Ja vad ska man säga. Det är så sorgligt egentligen men samtidigt är jag helt fastklistrad framför varje live-sändning. Från början trodde jag också AH och var besviken över hur JD, som verkade vara en vänlig själ, visade sig vara våldsam i sitt förhållande. MEN ju mer jag hör/ser under dessa veckorna, ju mer jag får till mig fakta, bevis och expertutlåtande så känner jag mer och mer medlidande för JD sista år och förstår hans lättnad över att hans mor slapp se och höra detta. JD:s sista uttalande om att han varit i det tysta under 6 år var väldigt kraftfulla och gav mycket medlindande. Jag har helt ändrat ställning från AH till JD och känner mig sviken och upprörd över hur hon fifflat med bildbevisen med övergreppen.

  1. Jag håller helt med dig. Det hela är djupt sorgligt men jag kan inte låta bli att bli så ARG på henne för att hon inte tar ansvar för sin del i det hela utan fortsätter ljuga. Enligt henne ljuger ALLA utom hon.

 3. Tycker att en del som bör tas upp ät sociala mediers frosseri i rättegången. Vad än som hänt tycker jag det är oerhört osmakligt att göra sig rolig över människor. Kan hålla med i dina argument men ingen vet exakt vad som hänt eller inte hänt. Sen att Ambers advokater framstår som inkompetenta i jämförelse med depps. Har inte lagt min tid på följa rättegången så kanske det är vinklat de jag sett. Som sagt vi behöver ha lite mer respekt för varandra än att gå ut och skapa content på någon annans bekostnad oavsett skyldig eller ej.

  1. Jag håller med dig om att TikTok har spårat ur totalt och det hat Amber får ta är orimligt. Jag förstår dock hur folk blir förbannade över hur hon ljugit på det sätt hon gjort för att lyfta sig själv och få sig själv att framstå som ett offer och en ”bra människa” när det är hon som misshandlat honom hela vägen? Jag tycker aldrig hot och hat är ok men att folk är förbannade, jag köper det.

 4. Håller inte med, men orkar inte gå in på varför. Kan bara konstatera att män och kvinnor INTE behandlas lika och i synnerhet inte i den här rättegången. Det hat som Amber får utstå över hela världen har aldrig sett dess like, det får aldrig en dömd man utstå. Och läser man hans meddelanden fulla av kvinnohat och kränkningar så förstår man lite vad hon måste ha att göra med bakom stängda dörrar.

  Han lovade att förnedra henne globalt och det har han lyckats med, tack vare alla som drar henne i smutsen.

  Den mannen är full av bitterhet och hat mot kvinnor (vilket även juryn i UK kom fram till) och oavsett om Amber talar sanning eller ej så begriper jag inte hur någon vill försvara honom.

  1. Sara, har du följt rättegången? För du har uppenbart vinklade åsikter kring Depp och hans uttalanden, helt tagna ur kontext. Jag förstår det som att han har en extremt mörk humor – något de delade och det har också framkommit under rättegången. Sedan att han är förbannad i det sista meddelandet är fullt rimligt med tanke på vad HAN fått utstå de senaste sex åren.

   UK hade inte en jury utan en domare och den stämningen var mot en tidning, inte mot Amber. Att de kom fram till att han är full av bitterhet och hat mot kvinnor är helt och totalt felaktigt. Om du vill att jag håller mig till fakta så ser jag gärna att du gör det med.

 5. Han har inte ”mörk humor” . Han är full av hat mot kvinnor. Vet du ens vad han har kallat Vanessa Paradis och de sexistiska meddelanden han skickar runt till manliga kollegor och vänner? Det hat han fick tidigare väger ingenting i jämförelse mot vad hon får utstå. Om du inte observerar det så har du missat något för hela världen pratar om det. Hur hon utsätts för det otroligt drev. Jag har följt rättegången självklart och tycker det är direkt hårresande hur vuxna människor, kvinnor i synnerhet, spridet misstro mot henne INNAN rättegången är ens slut.

  Jag tänker inte gå in i mer diskussion om detta, för det gör mig så ledsen att prata så jag orkar faktiskt inte, jag ville bara dela med mig av min åsikt. Jag har egen erfarenhet att av försöka bli betrodd mot en psykopat som charmar alla att tro honom istället och dessa 6 v och att följa detta drama har återtraumatiserat mig. Johnny Depp är fruktansvärt manipulativ och att inte fler ser det är.. Ja det är hårresande. Man tappar tron på mänskligheten.

  Följande journalist beskriver bra vad jag tänker och känner om detta. Hatet och förnedringen.. Det tar andan ut en hur vidriga människor kan vara. 🙁

  https://www.google.com/amp/s/www.independent.co.uk/voices/amber-heard-johnny-depp-trial-putin-b2088737.html%3famp

  1. Jag har inte hoppat ned i kaninhålet vad gäller sånt som finns utanför rättegången för jag vill kunna vara relativt objektiv och se till bevisen. Jag har sett de meddelanden som är i rättegången men typ alla hans ex har ju talat till hans fördel? Och ingen annan har ju anklagat honom för nånting, något som är vanligt när de kommer till #MeToo-fall.

   Jag är hemskt ledsen att du varit med om det du varit med om. Det är fruktansvärt. Och jag är ledsen att rättegången triggat dig.

   Jag tror inte Amber ovasett. Jag försvarar verkligen INTE de som hånar henne och hotar henne online. Jag säger bara att, baserat på bevisen och rättegången (som nu är slut), så tror jag henne inte.

   1. Tack för omsorg.

    Nu vet vi ju vad juryn kom fram till för resultat och det var ju väntat. Ett svar på din kommentar dock, för att jag tycker att det här är intressant.

    Det är många av hans ex som har tagit upp hans svartsjuka och våldsamma beteende, men ingen har nämnt något om att han skulle ha utsatt dem för något våld. (En del kan läsas här: https://twitter.com/hottakes2022/status/1530912092089458688)

    Winona har sagt att han brukade slå saker, Kate har gjort uttalanden om att hon var rädd för hans humörsvängningar och oberäknelighet, Jennifer Grey har sagt i intervju att han var sinnessjukt svartsjuk och paranoid, hans första fru’s bror (minns inte namn) har berättat att det var mycket problem med svartsjuka i deras relation, hans exflickvän Ellen som vittande i rättegången berättar om kontrollerande och våldsamt beteende. Han har även kallat Vanessa Paradis för väldigt mycket kränkningar och det har varit svårt för henne att samarbeta med honom krig barnen. Allt det här går att hitta info om.

    Intressant att notera är även att Lily-Rose har tagit bort sitt stöd för sin pappa (hon hade lagt ut en instagrambild med en text om hur underbar han är). Winona har betalat dyra pengar för att få bort sitt uttalande (minns inte när det gjordes) där hon stödjer honom offentligt. Those stuff speaks volume.

    Det stämmer ju som du säger att det inte har framkommit något som tyder på att han skulle ha slagit sina ex. MEN det betyder fortfarande inte att inget kan ha hänt i hans relation med Amber. Det man ska komma ihåg i den här soppan är att Amber Heard inte är lika lugn och harmonisk som hans andra ex var, som hade mycket bättre inverkan på honom. Både Amber och Johnny har som vi vet haft väldigt traumatiserande barndomar som har involverat olika former av våld och människor som mår dåligt utsätter ofta sig själva och andra för illa behandlingar. Att anta att bara för att han inte har utsatt sina andra ex så kan det inte ha skett med Amber är alltså en förenklad uppfattning, enligt mig. Vi fungerar olika bra med olika personer och olika personer lockar fram olika sidor hos oss.

    Min personliga teori är följande. 🙂 Amber (som vi har hört på inspelningar) utsatte honom för mycket psykiska kränkningar (liksom han gjorde mot henne som vi också kan höra och läsa i diverse förnedrande meddelande). Därmed triggade hon alla hans trauman och sår som han har upplevt från sin mamma i barndomen. Han förklarar själv i rättegången att det var som om Amber blev hans mamma, att han såg sin mamma i henne. Med påverkan av alkohol och droger, och en djupt rotad misstro mot närstående, och en bitterhet och ett förakt som växer och växer när man gång på gång blir kallad för ”joke” och ”sad old junkie” m.m. så kan man räkna ut vad en man med trauma i bagaget kan göra bakom stängda dörrar för att få tyst på sin hetska fru…

    Just sayin.

    Nu har juryn kommit fram till sitt hööööögst ojäviga beslut (för vi får ju hoppas och anta att de inte det minsta har blivit påverkade av social media och all misstro som har spridits mot Amber, inte ens när juryn hade paus i TIO dagar och en av jurymedlemmarnas fru offentligt har uttryckt en bestämd uppfattning lång innan bevis var presenterade från båda håll…. smh) och vi får ju respektera att de tror att Amber är har ljugit om allt våld och att Johnny Depp.. ja men åtminstone skapligt felfri. 🙂 Så blev det och så kommer denna historia att få lämna i världens ögon.

    Jag tror att det är en väldigt onyanserad bild på det här fallet. Man måste ha god kunskap om hur destruktiva relationer byggs upp och kan ta form, och hur två personer kan trigga varandra på olika sätt så att det blir en ond cirkel av våld och kränkningar, för att kunna avgöra så självklart vad som har pågått.

    Nu har Johnny snart en ny rättegång där han misstänks ha varit våldsam mot någon assistent eller kollega eller vad det nu var (minns inte). Så nu får minsann Johnnys alla fans fortsätta kämpa för att hålla hans felfria image vid liv.

    Det vi kan lära oss av det här är iaf att en sån här typ av sårbar rättegång ALDRIG, absolut aldrig, bör livesändas för öppen ridå. Det är ett helt galet hot mot rättssäkerheten och likabehandlingen hos juryn. Det är som gjort för att skapa enorma makter av tyckande bland vanligt folk som kan få ringar på vattnet och riskera att påverka inte bara resultatet på domen utan även människors tankar om kvinnor överlag och när kvinnor berättar om övergrepp.

    Vi får VERKLIGEN hoppas och tro att det inte var så i detta fallet. Jag personligen tror att hela världen skapade den uppfattning som juryn landade i. Och tack vare det så har en kvinnas liv blivit fullständigt ruinerat på alla punkter och en mans liv nått nya höjder.

    Gillar din blogg i övrigt och ha en fin kväll!

    1. Likt du säger att Johnnys fans har sin tydliga ståndpunkt så har ju du det tydligt med. Det vinklas åt det håll man vill vinkla det. Och det är väl okej. Något jag vet är att jag inte sett en enda person som följt hela rättegången som stöttar Amber, de som stöttar henne har sett ”klipp” och läst krönikor men inte orkat följa fakta. Det är oroande, speciellt då man då stöttar en person som bevisligen ljugit under ed.

     Väldigt mycket av det du tar upp här är hörsägen och rykten som jag varken hört eller tänker gräva ned mig i. Jag utgick från den informationen juryn fick och tog mitt beslut baserat på det, likt juryn gjorde. Att du utgår från att han skulle slå henne baserat på sin historia tyder på att du inte tagit del (medvetet eller inte) om informationen att han alltid gick undan när hans mamma (och Amber) blev våldsamma. Något Amber inte klarade av utan bankade på dörrar och trängde in honom i ett hörn. Jag hade inte klandrat honom om han skrek åt henne eller fysiskt flyttade på henne i en sån situation. Det finns en gräns för vad man kan ta. Och vad är då värre, det fysiska eller det nedbrytande psykiska? Det är tydligt enligt bevisen att hon bröt ned honom över tid så att han var på botten när de skilde sig. Precis som abusers gör.

     Angående kunskap kring destruktiva relationer så hade båda parterna experter som vittnade om detta, både som hade undersökt dem och som talade generellt. Så den vinkeln fanns absolut med.

     Men som sagt – jag har tagit del av de bevis som lagts fram för juryn och en liten del av de bevis som finns på nätet, men inte blev godkända framför juryn (bla Australieninspelningen med Jerry Judge) och de backar ju enbart Johnnys historia, inte Ambers.

     Att Ambers liv blivit förstört argumenterar jag inte emot. Och det är hemskt. Jag har NOLL förståelse eller acceptans för dödshot och den nivån av hon får utstå. Men hon hade kunnat undvika det genom att a) följa sina advokaters strategi b) inte ljuga. Hon valde att köra sitt eget race och det var hennes eget vittnesmål som förlorade fallet åt henne.

 6. Tack för din analys av fallet. Jag har inte riktigt hängt med på vad som hänt mer än att juryn till slut dömde till Depp fördel. Utifrån faktan du presenterar låter det som att juryn tagit rätt beslut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Tretti-nio.

Idag fyller jag 39 år. Och när jag sitter här och försöker skriva det här inlägget inser jag hur mycket jag fastnar i ”ett år

81. Hur blir du en influencer?

Så du vill bli influencer? Vad kul! Det är ju världens roligaste yrke (tycker jag) där du får blanda alla dina kompetenser och egenskaper. Att du dessutom får möjligheten och friheten att själv bestämma över din tid – det är bara en stor bonus!En sa…

LindaHornfeldt.SE

Min nya sajt är live!

Inlägget innehåller reklam ÅH som jag kämpat de senaste veckorna! Men nu är den äntligen live – min nya sajt – lindahornfeldt.se! Ett bra tag

Onsdag och torsdag – fullt bagage och fullmåne

Hejhej här kommer ännu ett försök till semi-realtidsbloggande! Det här är ju min favorittyp av blogginlägg att läsa själv – alltså typ Instagram Stories fast