En varm dag för kärlek men en mörk dag för Europa.

En varm dag för kärlek men en mörk dag för Europa.

Mitt bland alla outfitbilder och vardagsbetraktelser måste jag pausa en liten stund och prata om den här söndagen. EU-valssöndagen.

Det är så många blandade känslor idag. Glädje och en liten bit eufori är en. För att feministerna tagit sig in i EU-parlamentet och för att Miljöpartiet ser ut att bli Sveriges näst största parti efter att Moderaternas krasch i dagens val. För att jämlikhet och kärleken till vår värld, till miljön och människorna i den, har vunnit en historisk seger. Detta värmer mitt hjärta.

Men i mångt och mycket är detta en mörk dag för Europa. Här i Sverige går Sverigedemokraterna idag hem med nästan 10% av rösterna. Detta betyder att ca 360 000 svenskar idag har röstat på rasister. Har röstat med hat och rädsla i sina hjärtan. Jag undrar vad de tänkte när de gick till vallokalerna.

I resten av Europa ser det lika mörkt ut. Idag har en tysk nazist tagit plats i ett maktens korridorer och högerextremismen sköljer över Europa. Hur gick detta till? Hur vann hatet så mycket mark?

I Frankrike blir Front National största parti med 25% av rösterna. I ett tal i veckan sa partiets grundare att Frankrikes problem med invandring skulle kunna lösas med hjälp av en ebolaepidemi. Skön snubbe.

I Danmark tycks Dansk folkeparti, SD:s förebilder, bli störst.

I Grekland uppges nynazistiska Gyllene Gryning få cirka tio procent.

Och i Tyskland, landet som får mindre än 100 år sedan satte Hitler vid makten, röstar man in nationalsocialistiska NPD i Europas parlament. Nazister från Tyskland i maktposition. Det känns som en dålig, dystopisk framtidsfilm. Jag blir lite illamående.

I kväll går jag till sängs med lite glädje, men mest sorg, i hjärtat. Sorg över att hatet vann slaget. Men kärleken ska vinna kriget.

eu-flagga2

Det här inlägget är en del av #blogg100
Dag 72/100 – Inlägg 105/100

2 svar

 1. Ja, det var onekligen bittersweat.
  Men nu kör vi så det ryker och mobiliserar kärleken, mångfalden och gör vad vi kan inför Riksdalsvalet i höst. Tillsammans är vi starka 🙂
  Bra sammanfattning av dig tycker jag.

  Kram <3

 2. Jämställdhet och feminism är två skilda saker.
  Det är som med politik. Politik och tex kommunism
  är inte samma sak. Feminism är EN tolkning av hur
  jämställdhet KAN se ut. Men det finns andra sätt
  att se det också.

  Jämställdhet är MÅLET.
  Feminism är ETT alternativ att nå dit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Föreläsningsfredag!

Igår gjorde jag något som är VÄLDIGT ovanligt för mig; jag klev upp tidigt. Jättetidigt. 04.30. Alltså HALV FEM. Det är bisarrt jävla tidigt.  Anledningen

Vloggvecka dag 4: Det gör mig vansinnig!

Vloggveckans fjärde dag spenderar jag hemma i Eldsmark med promenad i solen på skaren, livesändning med mina elever i Social Brand Lab och så försöker