2020 har ju inte direkt blivit som nån av oss hade tänkt. Jag fyllde 40 i april och hade planerat the hoopla of the decade men så kom Corona och allt blev annorlunda.
Men då är det tur att man har kompisar som Maria. Som gör det till sitt mission att fira en på det mest balunsiga sättet ändå. Med en 7-rätters middag i mitt eget kök, för mig och Jenny (som fyllde 40 med två veckors mellanrum).
Så in kom hon, med sous vide, glassmaskin och kassar och kassar med mat och vin och jag satte mig vid bordet och bara gapade medan den här festmåltiden skapades framför mina ögon.
Det blev en makalös afton men helt fantastisk mat, lika magiskt vin och SÅ mycket skratt och sång och dans att jag kommer minnas DETTA som en av de bästa dagarna i denna Corona-konstiga tid.
(När det var? 21 juli. Jag ligger en aning efter med bloggen. Hata mig inte, vi har en jobbig period, jag och bloggen.)
Min utsikt i ett par timmar. Detta matnörderi alltså, jag förstår det inte, men jag älskar det.
Rätt nummer ett. Glass-ost-bubbel. Tuilestrutar med tre olika fyllningar: Chèvrekräm med blåbär, fetaostkräm med timjan och citron, luftig fraiche med tagetes. Och bubbel.
Fatta att människan tagit med ris och en skål bara för presentationen?! Då har man en skyldighet att ta en bild på kalaset.
Samt – SÅ SJUKT GOTT.
The Mastermind. Hon hade även med sig tallrikarna. Så klart. Glasen är dock mina.
Födelsedagsbarnen!
Bränd gurka coming up.
Salmalax med purjolöksaska, citrussoja, sesamfrön, limesyrat äpple, bränd gurka, friterade risnudlar och HIPSTERMAYO (!!!).
Det vattnas i munnen när jag tänker tillbaka på detta. Herre.
Här nånstans började festen på riktigt. Tror vi sänkte den där första bubbelflaskan väldigt snabbt.
🥳 🥳 🥳
”En typ av guacamole”: sotad avokado, avokadokräm, rökt tomatgelé, färska tomater, hembakade nachos, silverlök, creme friache och krasseblad.
NOM.
Sen hade jag nog fullt upp med att sjunga eller något för jag glömde att fota både kammusslan med brynt persilje- och löksmör samt trädgårdsfågeln (kyckling tillagas sous vide, parmesanpotatispuré, persiljepistou, basilikaolja, semitorkade tomater och lökflarn) men efterrätten hamnade i alla fall på bild!
”Det finns många blåbär”: blåbärspaj, timjanglass, vispad vaniljpannacotta, timjansyrup och kanderade solroskärnor.
SLURP.
Så här glada var vi mest hela kvällen!
Sist men inte minst hade Maria vågat sig på att göra en rökt (!!) chokladtryffel till pralindrottningen. Modigt! Och full pott fick hon!
Sedan gick vi ut på gräsmattan barfota och dansade.
Tack ni magiska kvinns för en underbar kväll!
Ett svar