Jag har aldrig varit överdrivet förtjust i ost. Jag vet att yttra detta är lite som att svära i kyrkan, men ost för mig har varit något man har på mackan. Visst kan en liten brie vara trevligt någon gång men jag kan liksom inte ost.
Så i lördags skulle vi ha ost- och vinkväll hos Christian. Och då kan man ju liksom inte komma dit med en ledsen bit brie-ost. Så jag gör vad man gör i sådana situationer – man frågar en expert.
Experten i det här fallet var expediten på Gamla Amsterdam, en butik på Hornsgatan dedikerad till holländsk ost. Stället är som en liten gammeldags gårdsbutik men ostar och marmelader längs väggarna och så ligger ostarna uppskurna i små kuber under plastglas så att man kan gå runt och prova med sin tandpetare.
Jag kom dit med en flaska vin som jag hade fått rekommenderad på systemet för att det skulle vara bra till ost, och visade denna för expediten. Direkt plockade hon ut Reypenaer, en ost som banne mig måste vara en liten bit av himlen. Hårdost fast ändå mjuk och krämig, alldeles fantastisk! Utöver den köpte jag med mig en bit rökt ost, galet gott. Till Reypenaeren köpte jag även fikonmarmelad med mandel i, passade alldeles perfekt.
Visst, det kostade några kronor extra, men känslan av att komma därifrån med ost, vin och marmelad som sedan blev ett litet smakfyrverkeri i munnen, det är riktig lyx som man faktiskt kan unna sig ibland. Och att nyttja experterna som finns på dessa ställen är det smartaste man kan göra.
Mitt tips till er inför den stundande helgen. Håll till godo!





