Råbiff och färskpotatis på Strandkaj Kök & Bar

Råbiff och färskpotatis på Strandkaj Kök & Bar

Det är inte jätteofta jag tar mig en kväll på stan nuförtiden. Annat var det när jag bodde i Stockholm, då åt jag ute mer än jag åt hemma! Men livet är ju annorlunda på många sätt här. Jag bor fortfarande en halvtimme utanför stan men transportmedlet har ändrats, nu kör jag ju bil och är inte i stan lika ofta. Samt folk har andra liv här som inte tillåter flanerande på stan hur som helst på vardagar.

Det är också ganska sällan det öppnar nya, heta restauranger i Övik. I vår har det öppnat två (!) och i lördags fick jag lyxen att gå ut och kalasa på en av dem – Strandkaj Kök & Bar. Med mig hade jag det lyxigaste sällskapet – Jenny, Carin och lilla mamma.

Foto 2020-07-25 21 19 47

Jag hade sminkat mig för första gången på månader och hade på mig en ny upplaga av min favoritklänning.

Foto 2020-07-25 21 24 37

Mitt finfina sällskap och den inte helt tråkiga utsikten över hamnen.

Foto 2020-07-25 21 15 14

Foto 2020-07-25 21 15 17

Att vara ute på stan och dricka vin och äta god mat på en fancy restaurang med de här två tjejerna, det kändes lite som att vara tillbaka i Stockholm igen. Det här stället har allt jag saknar med Stockholm. Bra service, gott vin, välgjord mat och en lokal där man känner sig så bekväm att man kan sitta hur länge som helst.

Jag och Jenny var ute förra helgen på ett annat ställe i stan och det var hemsk akustik, osköna stolar, undermålig service och brölig musik i bakgrunden. Kontrasten var talande, så att säga.

Foto 2020-07-25 21 15 45 (1)

Mamma följde också med och det gjorde mig så glad! Hon är ofta nyfiken på nya ställen men lyxar sällan till det själv. Men nu fick hon lite draghjälp!

Foto 2020-07-25 21 15 24

I transparensens namn hade man också halvöppet in till köket så gästerna kunde se kockarna in action. Jag gillar det, speciellt när det är uppläggning på gång och de ”duttar” sådär konstnärligt som bara kockar kan. Så nördigt, älsk på nördar.

Och på bilden fastnade också stackars Victoria, en bekant som satt och väntade på sitt sällskap, hennes man och vänner som varit ute och golfat. ”Vi lämnar greenen nu!” fick hon tydligen ett mess med när jag tog den här bilden. Jag satte mig sedan och höll henne sällskap en stund.

Foto 2020-07-25 21 16 52

Jag försökte lära Jenny min signature pose men hennes hand såg mest ut som en klo.

Foto 2020-07-25 21 17 54

Blir som bäst när hon bara är sig själv. <3

Foto 2020-07-25 21 19 34

Så här ser för övrigt posen ut i min tappning! 💁🏼‍♀️

Foto 2020-07-25 21 33 37

Och sedan blev det mat! Mamma åt moules frites och var himla nöjd.

Foto 2020-07-25 21 33 58

Jag tog två förrätter istället för en huvudrätt. På så vis får man ju prova mer! Det blev mixad råbiff med kapris, rödbeta, dijonsenap och tryffel som serverades med tryffelmajonnäs, rågbröd, vattenkrasse och inlagd rödlök.

Foto 2020-07-25 21 34 01

Och kokt färskpotatis med olivolja och smör som serverades med citronkräm, schalottenlök, dill, körvel och krispig surdeg.

Utlåtande? Supergott men lite väl små portioner. Jag menar EN liten färskpotatis? Det tycker jag faktiskt är i snålaste laget. Känns rimligt att man borde bli mätt på två förrätter men det blev jag inte. Långt ifrån. Synd! Annars hade det varit toppbetyg.

Foto 2020-07-25 21 34 09

Både Jenny och Carin åt Bakad torsk med dillig färskpotatis, sandefjordsmör, bakade morötter, riven pepparrot, fänkål, blekselleri, dill och vattenkrasse. Minns inte riktigt deras betyg men tror de tyckte det var mummigt!

Foto 2020-07-25 21 21 11

Sedan gick jag på toaletten och tog en bild på min fina klänning.

Foto 2020-07-25 21 21 56

Och när jag gick därifrån tog jag den här bilden på baren och insåg i efterhand att jag klippte inte mindre än TRE Övikskändisar på samma bild. Kan du plocka dem?

Foto 2020-07-25 23 02 16

När vi skulle gå hade Victoria fått sällskap och de ville vara med på bild när jag fotade lokalen så HEJHEJ! 👋🏻

Och det var den extra trevliga lördagskvällen!

4 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kanske också är sugen på att läsa:

Vlogg: Bakom kulisserna på fotoutflykt!

För några veckor sedan var Rania på besök och vi spenderade en dag full med fotoäventyr, en föreläsning i stan och sedan ölprovning på kvällen.

På besök hos Snickarglädjen

I början av mars, innan Covid-19 kom och vände hela världen upp och ner, åkte jag från Göteborg mot Stockholm och hoppade av i Herrljunga.

Varför ska jag ha en maillista?

För lite drygt ett år sedan blev jag med maillista. Jag skrev då det här inlägget om alla fördomar jag själv haft mot ”nyhetsbrev”, om