Vinbärssaft

Jag har gjort saft! Alltså jag känner mig så huslig så jag går av!

Jag har alltså (med experthjälp av min käre mor) gjort rödvinbärssaft från bär vi har på en buske på gården. Och det var tokenkelt och så himla gott. Varför har jag aldrig gjort detta innan? Och varför har jag inte riktigt uppskattat mammas saft under alla dessa år på den nivån som den förtjänar? Jag är liksom frälst på nytt!

På gården i Kvaved har vi ett gäng vinbärsbuskar, både röda och svarta, och mamma är inte så förtjust i röda vinbär och den busken har så mycket bär i år att den bågnar! Så efter att ha ätit röda vinbär till efterrätt med glass några gånger så plockade jag fyra liter, åkte in till mamma och lånade hennes saftmaja (hur gulligt namn?!) och ut kom två hela flaskor med mummig saft!

Vinbärssaft

Förlåt alla utropstecken men det är som att jag upptäcker gamla saker på nytt och ser dem med helt nya ögon nu. Saker som mamma gjort när jag var liten och jag har tagit dem för givet och nu får jag en helt ny respekt för hantverket. (VET NI hur jobbigt det är att plocka hjortron och här har jag haft hemgjord hjortronsylt i alla år liksom?! LYXEN!)

Saftmajan gjorde det hela så enkelt också, bara i med vatten i botten och bär i toppen och så får det koka i en timme och sedan i med 6 dl socker, koka upp, rör om, låt svalna och töm på flaska. Ta-da!

Vinbärssaft

Det här blir liksom bara bättre och bättre.

6 svar

  1. Så mysigt och det ser ju så gott ut! Är noll huslig av mig egentligen men jag minns känslan av LYX och lyckan när jag gjorde svartvinbärssylt första gången efter att ha plockat själv hemma. Man blir ju lite salig faktiskt! Nu älskar till och med jag sånt där men saft har jag aldrig testat. Kanske skulle våga mig på det. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Frostig skogspromenad

Minus sex grader ute och kallt som fan i köket. Jag lyckas göra upp eld i vedspisen vid första försöket och gör en triumferande spontandans