#sff13 – 12 Years a Slave

La Linda på Stockholms filmfestival
12 Years a Slave

 

[blockquote source=”Stockholms filmfestival”]Den hyllade regissören Steve McQueen (»Shame«) gör upp med amerikansk historia med ett hjärtgripande drama baserat på Solomon Northrups självbiografi om en svart man som kidnappas från sin familj i New York och säljs in i slaveri. I det personliga ligger det universella och genom Northrups ögon får vi en inblick i dåtidens absurda omänskligheter.[/blockquote]

Gripande skildring av en av de grymmaste och mest omänskliga perioderna i USA's historia – denna skamfläck som är slaveriet.

Det är så många saker som är bra med den här filmen att jag inte vet var jag ska börja. Manuset, Lupita Nyong'o, Michael Fassbender, Sarah Paulson, det är genomgående fantastiska skådespelarprestationer. Musiken av mästaren Hans Zimmer. För att inte tala om regissören Steve McQueens touch på storyn.

McQueen gräver djupt i brutaliteten och visar på det omänskliga sätt slavar behandlades som egendom – även av människor med sympati och ett hjärta. Han visar när en mor blir skild från sina barn vid en slavauktion och hur de som plockat minst bomull för dagen systematiskt blir piskade. Det är en vardag för vidrig att ens föreställa sig.

Det enda jag inte tyckte om med den här filmen var Brad Pitt. Det var så tydligt att han som producent slängde in sig själv som hjälten den sista kvarten. Väldigt onödigt, för i övrigt är filmen mer eller mindre felfri.

* * * *

”12 Years a Slave” visades under Stockholms filmfestival och vann publikpriset Silver Audience Award. Dessutom gavs den ett hedersomnämnande i kategorin ”Bästa film” av tävlingsjuryn samt vann pris för ”Bästa musik” (Hans Zimmer).

Gillar du det här inlägget? Dela gärna!

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

kommentarer

2 svar

  1. Gud vad kul att höra att den verkar vara så bra som jag hoppas att den ska vara. Ser oerhört mycket fram emot att se den. Blev lite fast i den del av historien när jag var i sydafrika och läste historia om just slaveriet. Insåg då vilken dålig koll och vad dåligt insatt man är i vad som hände.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Photoshoot i fårhagen

Du får inte missa den här videon, jag har nog aldrig haft roligare när jag klippt! Den visar vad som kan hända om man kombinerar

Hur fungerar passiv inkomst i mitt företag?

Hur byggde jag upp min business till att gå från konsultande till att driva en förening till att nu jobba främst med onlinekurser? Vad är passiv inkomst och vilket är det bästa sättet (hint: onlinekurser!)?