Det är extremt blandade känslor i mig idag. Valdagen igår var surrealistisk. Att få gå och kryssa sig själv var en upplevelse jag sent ska glömma och att få fira en väl genomförd valrörelse med alla partikamrater på valvakan igår kväll var underbart – även om det var väldigt många fjärilar i magen över det kommande valresultatet.

När siffrorna från riks började trilla in blev stämningen lite matt. Det visade sig att, om det preliminära valresultatet står sig, så har Centerpartiet tappat nästan 2% från förra valet. Mest av alla riksdagspartierna. Det är så klart ett bittert piller att svälja.

MEN.

I kommunen så vann vi. Det blir maktskifte. Tillsammans med KD och M (den gamla alliansen lever i Övik) så blir vi större än S och V och därmed blir det ett nytt styre i kommunen efter 50 år med Socialdemokraterna. Och det känns så klart helt fantastiskt att allt det hårda arbete vi lagt ner faktiskt betalade sig – nu kan vi förändra på riktigt!

I både Norrflärke (där Elin och Emma bor och har kampanjat) och Gideå (där jag bor och har röstat) så fick Centerpartiet majoriteten av rösterna – himla kul! Vår lokaltidning ÖA var på plats och intervjuade tjejerna kring bragden och jag blir så varm i magen av att (främst) Elins hårda arbete gav resultat!

Tidigare riksdagsledamot Emil Källström var på plats för att heja på – det är ju faktiskt hans mamma, Anna-Britta Åkerlind, som är vår framtida KSO – Kommunstyrelsens ordförande.

Jag är så glad att Anna-Britta är vår ledare, hon har välkomnat mig in i partiet med öppna armar och hon är klok, erfaren och precis den som kan ta den här kommunen till sin fulla potential.

Så ja, kommunvalet är jag jättenöjd med – så klart. 🍀💚

Nu återstår det att se hur många personkryss jag fick (jag vet att jag fick ett gäng för att folk har sagt det till mig – TACK till er alla!!) och vad jag eventuellt får för uppdrag. Jag stod ju rätt långt ner på listan så det är ingen självklarhet att jag får något uppdrag alls. Men jag hoppas i alla fall på någon typ av ersättarplats – jag vill ju lära mig!

Så, riksdagsvalet då?

Ju längre kvällen gick, desto mer magont fick jag. Mandatfördelningen hoppade fram och tillbaka och till slut fick vi beskedet att inget slutgiltigt valresultatet kommer komma förrän onsdag, då utlandsrösterna kommer räknas.

Tyvärr lutar det åt att Ulf Kristerssons lag är de som vinner mandatfördelningen och får bilda regering.

Det känns skit. Så klart. Inte bara för att jag ville se Annie Lööf i en regering (näringsminister igen, tack!) utan också för att detta betyder att ett främlingsfientligt parti med hundratals nazister på sina listor nu har fått avsevärt mycket mer makt i vårt land. Det är skrämmande och kan vara en förlamande känsla.

Men vi får inte ge upp.

Jag tänker så här; vi kommer inte få tyst på SD förrän de kommer till makten och kan visa vad de går för. Och hellre nu än när de har en riksdagsmajoritet och bara kan köra över allt och alla. För hade de inte vunnit nu hade de fortsatt växa, det är jag helt övertygad om.

Det är enkelt att vara i opposition och gnälla på vad alla andra gör fel, nu måste de faktiskt leverera på sina löften och sin politik. Och jag vet inte med dig, men jag har inte jättehöga förväntningar på att de faktiskt kommer kunna leverera, speciellt på lokal nivå. I Övik fick SD 6 mandat. De har fem personer på listan – vilket betyder att de inte ens kan fylla sina platser! De har inga ersättare, kommer inte kunna fylla platserna i nämnderna och sånt kommer folk att inse. Hoppas jag.

Så vi får ge dem fyra år att fucka upp och sen kommer vi igen.

Det jag är mest orolig för är klimatet och där hoppas jag ärligt talat att EU kommer in och domderar lite. För jag litar inte ett dugg på att Uffe och co kommer göra det som behövs den närmsta mandatperioden.

Hur känner du?

17 svar

 1. Jag blev uppriktigt ledsen över valresultatet. Jag är inte i sig emot en borgerlig regering, jag tror det är bra att byta emellanåt. Men det speciella nu är ju SD. Som inte bara är främlingsfientliga. De är emot homosexualitet ( hur man nu kan vara det), emot fri abort och skulle dessutom helst se att kvinnan är kedjad vid spisen. De vill ta oss tillbaka till 50- talet. Jag plöjde deras partiprogram inför förra valet för jag ville veta vad de är för några. Och blev mörkrädd. I år har de friserat det hela.
  De får så många röster. Det är det otäcka. Samtidigt måste då andra partier göra något så att SD inte blir så intressant. Oavsett vad man tycker om dem så är deras framgång ett tecken på missnöje.
  Jag tror att de kommer att undvika att sitta i regeringen för då kan de skylla på de andra. Slippa stå med ansvaret. Jag tror det finns en möjlighet att de gör bort sig. Jag hoppas i alla fall på det. Men med de följare de har så vet jag inte om de kommer att fatta i fall de gör det. Det känns i alla fall inte bra.

 2. Jag känner mig så besviken, och har aldrig riktigt haft någon bra känsla under valrörelsen. Jag saknar nog gamla Alliansen lite och har inte riktigt känt att något alternativ nu har varit helt 100. Röstade Centern, som jag gjorde även förra valet, av ungefär samma anledningar som du tagit upp och hoppades ändå att Annie skulle hamna i en position där hon får möjligheten att driva igenom mycket av deras politik, men nu ser det ju ganska mörkt ut..
  Här gick kommunvalet helt åt helvete med SD i topp på dryga 30%. (Hade mitt distrikt fått bestämma utgången i riksdagen hade SD fått 38% 😭)

  Jag känner ändå att även om C inte fick så mycket röster som vi hoppats på så tror jag dom går igenom det här som vinnare om man ser det långsiktigt. Dom har fortfarande möjlighet att samarbeta både åt höger och vänster och har inte gått ifrån sina grundläggande värderingar. Jag vill i alla fall tro på en positiv framtid där.

  Jag hoppas du har rätt ang att SD får några år på sig att fucka upp och att dom tappar i nästa val, men jag trodde samtidigt att dom skulle tappa stöd när sak efter sak dök upp nu under valrörelsen – ändå fortsatte dom öka. Skrämmande att så många tycker att allt som kommit fram är så pass okej att partiet ändå förtjänar deras stöd. Det känns som att folk som röstar på SD är immuna mot fakta, går det åt helvete nu kommer dom ändå inte se det, eller skylla på någon annan. Troligtvis kommer resterande partier på den sidan dessutom försöka ”rädda upp” kaoset som SD eventuellt (troligtvis..) skapar…

  Jag hoppas det här blir en väckarklocka för många och att vi jobbar oss åt rätt håll till nästa val.. och jag är glad över att det finns folk som dig som orkar engagera sig i detta för jag blir alldeles matt bara av att tänka på det. 😅

 3. Känner typ EXAKT samma som du kring riksdagsvalet. Lätt att vara ett missnöjesparti i opposition, nu är det upp till bevis (och det lär inte hålla). Bättre att SD-bubblan spricker förr än senare, för jag ber verkligen till Gud om att den ska spricka.

 4. Jag är lättad. Jag är trött på att gå rädd varje dag, kväll och natt. Trött på att nära och kära dött i väntan på vård. Mina barn blir lidande för de får ingen hjälp med sina (grova) problem, hälsa och ’diagnoser’, eftersom vi inte ens efter 4 års SKRIK av hjälp fått hjälp så är det lrecis som jag skrev, ’diagnoser’. Kommun, vården och skolan skyller på varandra. Barn ska fan inte komma ikläm. Jag har varit så förbannad dessa 8 år. Nu ser jag fram emot en förändring, bara till det bättre!

  Istället för att be dom fucka upp och att ni kommer igen, se detta som en chans till ett tryggt land igen. För som de rödgröna gjort senaste 8 åren, de har gått rätt åt pipan rätt utsagt…. vi lever i en demokrati och ingen röst är rätt eller fel. Om man inte tillhör de vänstra… då är allt fel. Tyvärr

  1. Det faktum att du inte kan stå för sin åsikt, vad säger det egentligen?

   Vad tror du alla utomlandsfödda känner nu, du tror inte de är rädda för att bara finnas? Men deras rädsla kanske inte räknas?

   Barn ska inte komma i kläm men till skillnad från du så tror inte jag SD är frälsaren här. Men vi får väl se, kanske har du rätt och de får bort vårdköerna och löser elräkningarna pronto.

   Alla har rätt till sin röst, absolut. Demokratin är fantastisk. Det är när vi hamnar i olika parallella samhällen med olika fakta som det blir läskigt.

   Jag är inte vänster, jag är liberal. Och jag tycker Sverige precis blev ett mycket mer otryggt land.

  2. Men vad exakt tror du kommer att bli bättre? Det är jag nyfiken på att veta. Vi kommer inte vara tryggare imorgon, eller om ett år.
   Vi kommer inte få vård snabbare.

   Moderaterna och SD bryr sig inte om andra människor. Ni har liksom gått på att de kan ta en trollstav och ordna allt som är dåligt i Sverige. Så fungerar det inte.

 5. Jag bor utomlands (röstar såklart ändå fast nu bara till riksdagen), är gift med en sri lankes och har tre barn som är en salig blandning av kulturer – inte lika Svensson som jag såklart men de älskar vårt svenska sommarställe, kanelbullar och snö…

  Har läst SD’s partiprogram (undrar hur många som röstade på dem har gjort det) och vågar nu till exempel inte skaffa medborgarskap i landet jag bor i (även om det skulle underlätta enormt) eftersom jag inte vill bli av med mitt svenska…

  För att inte tala om mina barn som inte har en chans att ’bli’ svenskar (trots att de redan är det!) om de inte avsäger sig allt det andra som gör dem till just dem:(

  Och sista saken jag stör mig så enormt på är att de gångerna man har en debatt med någon som har de här åsikterna är att ’äh du är ju ok – du bor ju i London’, ’äh dina barn är ju ok, de ser ju inte så utländska ut’, ’äh men din man pratar ju inte ’indisk’ engelska utan låter som en äkta britt’ – varför inte stå för deras åsikter…

  Jag hoppas verkligen att de nästa fyra åren visar att alla löftena bara är lika tomma som Boris Johnson’s Brexitkampanj och att det inte blir värre för de redan utsatta hemma i Sverige, tyvärr så tror jag inte det men man kan väl hoppas…

 6. Jag har ett sådant otroligt magknip över det hela, framförallt orolig för folk som inte passar in i mallen vit heterosexuell (manlig) medelsvensson. Men också klimatet, problemen står redan i farstun här och i sovrummet i andra länder (Pakistan exempelvis) och vi vill sätta på oss skygglappar i 4 år? 4 år är lång tid när det gäller klimatet i vår tid, det kan inte vänta men många jag pratat med har tyckt det ”att så fort vi får ordning på x eller y så kan vi ta oss an klimatet” eller ”varför ska Sverige gå först?” vilket gör mig otroligt frustrerad.

  Jag lever ännu på hoppet om en rödgrön regering, ett litet litet hopp men ändå där. Jag tror att Nyans kommer gå än bättre om 4 år om SD sitter vid rodret de kommande åren, och de delar ju också upp oss i vi och dem tyvärr.

  1. Det är jag också rädd för. Sveriges farligaste parti är Nyans. Risken är stor att detta vedervärdiga parti ökar som motpol till sd. Snart sitter vi där med islamistiska shialagar.

   1. Jag antar att du menar Sharialagar, Shia är en gren inom islam. Men nej, jag håller inte alls med dig om att Nyans är Sveriges farligaste parti, det parti som är farligast är vårt andra största parti. Med tanke på att så många vill rösta på SD så är ju oddsen att Nyans blir stora liksom minimal, däremot kan de hjälpa till att polarisera vårt samhälle precis som SD (och de blå numera) gör.

    Dessutom, oddsen att Sverige skulle få Sharialagar är så otroligt små, det skulle kräva en hel omdaning av hela vårt politiska system och stat. Det är inte ens på topp 100 över saker jag är orolig för.

    1. Japp jag tyckte väl att det såg konstigt ut med den stavningen (autokorrekt på mobilen).
     Bra för dig att du inte är orolig för det. Jag är orolig över flera saker samtidigt, ja där ingår även sd. Jag vill inte att vi ska ha en blå regering. Jag tycker det är riktigt konstigt att de fick så många röster. Det förvånade mig. Sen tror jag inte att det skulle vara ljusår bort om ett otäckt parti som nyans får mer makt, att sakta införa nya lagar i Sverige. De har inte gjort annat än kaos med alla lögner och smutskastning om hur socialen tar muslimska barn osv.
     Så i mina ögon är det de mest farliga parti vi kan ha. Sd är på andra plats.
     Hade verkligen hoppats och trott på en rödgrön regering.

     1. För att överhuvudtaget komma in i Riksdagen krävs över 250 000 röster. Det är ungefär så många praktiserande muslimer det finns i Sverige överhuvudtaget (källa Wikipedia). Och om de sedan kommer in i Riksdagen så behöver lagar röstas igenom med majoritet, något ett sånt parti skulle vara VÄLDIGT långt ifrån. Så nej, det finns i stort sett noll risk för Sharialagar i Sverige.

      SD är utan tvekan vårt farligaste parti eftersom de polerat sin yta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

7 bilder från 7 dagar i Övik

God söndag kära vänner! Eller god och god, jag har spenderat ett och ett halvt dygn i feberfrossa, snor, huvudvärk och hostat upp mina lungor

Underbara Clara La Linda

En kväll i Umeå med kollegorna

I tisdags tog jag bilen och åkte på utflykt till Umeå. Här i norr duggar inte möjligheterna att träffa en massa härliga bloggkollegor på samma