För sisådär två veckor sedan var jag och familjen till Brynge Kulturområde i Sidensjö. Där skulle man nämligen fira Vitsippans Dag med en massa lokala matproducenter, musik och allmänt gemytlig stämning. På plats kunde du beställa kött från lokala gårdar, köpa lax från odlingen i Näske och även besöka ljusstöperiet på gården.
I Stockholm finns det ju vitsippor överallt men här uppe är de inte lika vanliga så gissa om jag blev lycklig över den lilla dungen där det bara dignade av vitsippor!
Det här är Brynge och den rätt typiska målgruppen för den här typen av aktiviteter. Men jag tycker det är så jädra mysigt!
Området ligger precis bredvid Nätraån som använts till det mesta sedan Bryngesågen anlades här på 1700-talet. Här har energin ur vattnet tagits tillvara för att driva kvarnar, såg och mangel bland annat. Älskar den typen av historia och det finns så mycket sådan här uppe!
Vi fokuserade mest på detta – kolbullar! Det är typ fläskpannkaka men görs över öppen eld istället för på en spis.
Med lingonsylt så klart – MUMS!
På plats fanns också två tjejer som övade inför sitt deltagande i SM i utomhusmatlagning (!!!) som går av stapeln under Öviksmässan i helgen. Det fungerar så att man är lag om två till tre personer som har två och en halv timma på sig att tillaga en trerätters meny över öppen eld. Lagen ska komponera sin egen meny och får välja fritt utifrån en förutbestämd råvarukorg med lokalt innehåll. Hur cool grej??
Här hade det här teamet friterat munkar som vi fick smaka med en kompott på rabarber och jordgubb. DUBBELMUMS!
Sedan tog vi en promenad runt på området.
Och det var den söndagen!
Ha du en underbar helg! 🌟
2 svar
Vilket härligt inlägg! Jag hittade nyss till din blogg och gillar den skarpt 🙂
Tack snälla du! Välkommen hit! 🙂