Yeonmi Park: ”Jag trodde vår ledare läste mina tankar”

Foto-2015-03-06-17-30-09

I fredags hade jag en av de starkaste upplevelserna någonsin i mitt liv. Jag besökte konferensen Women in Tech och fick höra Yeonmi Park, människorättsaktivist och överlevare från Nordkorea, berätta om det hjärntvättade land som Nordkorea är och alla de ohyggliga saker hon varit med om i sitt liv.

Att sammanfatta hennes tal i några meningar är helt omöjligt. Både för att det skulle bli för många vidrigheter uppstolpade (våldtäkt, avrättningar, svält) och för att det inte skulle kunna fånga känslan av denna berättelse på samma sätt som hon delade med sig av den.

Men jag måste ändå försöka. Detta är för viktigt för att lita på att du själv googlar henne och läser på.

När Yeonmi Park såg en piratversion av ”Titanic” insåg hon att hon något var fel med Nordkorea, att det kanske inte var ”världens bästa land” som hon blivit intalad. Hon blev helt chockad att huvudpersonerna kunde visa sådan kärlek för varandra och att de kunde göra det så öppet. Det fick man inte göra i Nordkorea.

Hon flydde som 12-åring, tillsammans med sin mamma och pappa, efter att bland annat ha sett sin väns mamma bli avrättad för att hon sålt DVD:er och för att hon sett en ”James Bond”-film. Detta känns helt vansinnigt i mina öron men var vardagsmat för Yeonmi. De hade som ”ämne” i skolan att gå och se avrättningar. Så omänskligt.

Foto-2015-03-06-17-28-13

På kartan ovan, ser ni den mörka biten i mitten men bara en liten ljusprick? Det är en satellitbild över Nordkorea. Ovanför är Kina och nedanför är Sydkorea. Yeonmi kallar Nordkorea ”den mörkaste platsen på jorden”. Av så många anledningar.

Mot slutet av hennes framträdande började hon prata om Sverige. Hon sa ”ni förstår inte, ni lever i himlen, det här är himlen”. Och så brast hon ut i gråt. Jag började applådera och plötsligt stod alla upp och hyllade Yeonmi. Alla grät. Alla.

Efteråt gick jag fram till Yeonmi och ställde mig i kön av människor som ville uttrycka sina starka känslor inför hennes ord. Jag fick bita mig i läppen hela vägen fram för att inte börja gråta och ändå kom tårarna som en flod när jag sa till henne vilken modig person hon är och hur ödmjuk hon gjort mig inför mitt eget liv.

Idag är det internationella kvinnodagen. Yeonmi Park är en av de modigaste, mest ödmjuka, fantastiska kvinnor jag mött.

Se Yeonmi berätta sin historia vid One Young World förra året, den är liknande den vi fick höra i fredags.

Det här inlägget är en del av #blogg100
Dag 6/100 – Inlägg 8/100

Gillar du det här inlägget? Dela gärna!

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Äppelmust på Äpplets dag

Blir det mer höstigt än äppelfest? Gärna i kombination med krispig luft och gula löv så klart, men äpplen i sig är  något som bara

Skörda spenat

Innan det blev frost och svinkallt så skördade jag en massa spenat. Vår spenat har verkligen växt som ogräs i år och vi visste knappt