10 saker jag lärt mig efter 10 år som företagare

10 saker jag lärt mig efter 10 år som företagare

I år har jag drivit företag i 10 år. Dagen före min 30:e födelsedag, den 31 mars, 2010, blev jag godkänd för F-skatt och registrerad att betala moms. En stor dag!

De tre första åren som företagare drev jag mitt företag på sidan av en anställning. Jag var både tjänstledig, sjukskriven och anställd under de här tre första åren och ägnade mig mest åt att göra hemsidor, skivomslag och posters på fritiden för att tjäna lite extra pengar.

Sedan kom den där dagen då jag blev uppsagd från mitt jobb på grund av arbetsbrist. Och av anledningar hade jag tre månaders arbetsbefriad, men betald, uppsägningstid. Alltså en tre månader lång startsträcka för att få mitt företag att flyga. Nu eller aldrig.

De här tio åren har varit fantastiska. Skitjobbiga. Underbara och euforiska. Jävlar vad jag har jobbat. Men jag har jobbat för mig själv. För min dröm, för min tribe och för att kunna leva livet på mina villkor, ingen annans.

Och jag har lärt mig en del längs vägen. Och nu tänkte jag dela med mig av de tio viktigaste råden jag önskar att jag hade haft när jag satte igång.

1. Börja innan du är redo

Det är jävligt läskigt att starta företag. Det är mycket känslor som är i omlopp och många praktiska saker som ska vara på plats. Det faktum att jag faktiskt registrerade mitt företag och provade på i ett par år innan jag hoppade utan fallskärm var väldigt nyttigt.

Under de åren lärde jag mig bokföring, att kommunicera med kunder (och skaffa nya) och hade lite grundläggande koll innan det faktiskt var dags att göra det på heltid.

Sedan är det så här: du kommer aldrig vara helt redo. Du kan OMÖJLIGT ha koll på allting innan du doppar tårna i företagandet. Och det är lite grejen. Man får lära sig under vägens gång. Man får bygga fallskärmen på vägen ner.

2. Hitta ett support system (lyssna inte på alla)

Du kommer stöta på nej-sägare. Människor runt dig kommer inte vara odelat positiva till ditt nya äventyr. Och det är okej! De är troligtvis bara oroliga för dig och vill inte att du ska hamna i ekonomiskt trubbel eller ta på dig mer än du orkar med.

Därför är det otroligt viktigt att hitta de personer som KOMMER stötta dig. Som kommer peppa och finnas där när du behöver råd eller när du behöver bitcha om hur jobbigt företagande är.

Välj dina personer. Lyssna inte på alla utan var noga med vems råd du tar. Personer som kan business, som förstår dig och som har koll på din bransch – absolut! Men din farbror som jobbat på samma jobb hela livet och aldrig drivit företag? Bless his heart, men kanske inte lyssna på honom när det gäller just ditt företagande.

3. Kontakter är ALLT

Var schysst, tillmötesgående och bjussig mot alla dina potentiella affärskontakter, du vet aldrig när de kommer hamna på en plats när ni kan vara användbara för varandra.

Jag har återkommit till massor av mina kontakter i olika skeden i min karriär av olika anledningar och det är alltid så KUL att få återkomma till någon man jobbat med tidigare – eller inte fick möjlighet att jobba med då!

4. Alltid bygga personligt varumärke (hitta ditt varför)

Folk bryr sig inte om vad du gör. Det bryr sig varför du gör det. Därför är detta något av det viktigaste för dig att också förankra i dig själv. Dina värderingar, din passion och varför du valt just den väg du valt, det är det som engagerar din publik.

Att formulera ditt varför är ett viktigt steg i processen att bygga ditt personliga varumärke, något du kontinuerligt bör ägna dig åt i din business.

» Läs mer: Bygg personligt varumärke i sociala medier – fem nycklar till framgång!

5. Separera din prestation och din person

Att vara ett och samma som sitt företag är lurigt. En av de största anledningar som jag ser till att man som företagare får ångest och inte mår bra, är att man inte kan separera sin prestation från sin person.

Bara för att du ibland misslyckas, inte levererar i tid eller på något annat sätt inte presterar på topp så betyder inte det att ditt värde som person är mindre. Och att jobba på ett se den skillnaden och inte ta bakslag personligt, det kan göra all skillnad för ditt välmående som företagare.

6. Jobba med personer du gillar

Ända sedan jag startade mitt företag har jag sagt att det BÄSTA med att driva eget företag, det är att det inte finns några begränsningar. Det, och att jag får bestämma ALLT själv.

Således får jag också bestämma vem jag jobbar med! Och tidigt bestämde jag mig för att, jag vill inte jobba med personer som jag inte klickar med. Som jag inte gillar, som jag inte kommer överens med, eller som jag bara inte får energi av.

Omge dig av människor som ger dig energi och som du mår bra av, även om det ”bara” är dina kunder.

7. Ta hjälp med det du inte är bra på

Något av det första jag gjorde när jag växlade upp och började driva mitt företag på heltid, det var att ta hjälp med min bokföring. Idag så strukturerar jag upp mina bokföringsunderlag men sedan skeppar jag iväg allt till min redovisningsbyrå som ser till att allt blir rätt och riktigt med skatt och dylikt.

Visst, det kostar ett par tusenlappar i månaden MEN att jag lejer bort det betyder ju att jag kan lägga den tiden på sånt som bringar in pengar till företaget! Och att jag skulle lägga den tiden (och mer därtill eftersom jag skulle vara mycket långsammare än de som KAN bokföring) vore ju MINDRE lönsamt för min business egentligen.

Så när du har möjlighet – lej bort det du inte är bra på eller det som inte tycker är roligt. Spelar ingen roll om du KAN göra det – om det inte ger dig energi och det är viktigt att just DU gör det? Då kan det lejas bort.

8. Värdera dig själv och ta betalt

Här kommer vi tillbaka till det här mer att separera sin person och sin prestation. Du måste tidigt lära dig att ta betalt för ditt arbete. Du kommer göra dig själv en björntjänst på mer än ett sätt om du tar för lite betalt!

Tänk själv hur du värderar en produkt som är dyr vs en som är billig. Du tänker ju direkt att den dyra håller längre och är bättre kvalitet än den billiga, eller hur? Således – om du är för billig kommer du att ses som oseriös och som att din tjänst håller låg kvalitet. Och så bygger man inte en business eller ett företag!

Så, ta i lite. Jag brukar säga att du ska skämmas när du skickar iväg en offert, då har du förmodligen lagt dig på en bra nivå.

9. Utbilda dig kontinuerligt

Jag vidareutbildar mig kontinuerligt, både genom omvärldsbevakning men också via olika onlinekurser. De senaste åren har jag investerat tiotusentals kronor i bland annat Amy Porterfield ”Digital Course Academy” och Marie Forleos ”B-School”.

För mig är det viktigt både för att hålla mig à jour med min bransch men också för att ge mig själv motivation och utvecklingsmöjligheter! Jag känner mig mycket mer pepp och motiverad att driva mitt företag vidare när jag får utmana mina gränser och ge mig själv nya möjligheter.

10. Att skala är det bästa jag gjort

För två år sedan vid den här tiden satt jag och kämpade på med något som skulle förändra min business helt och hållet. Min onlineutbildning Social Brand Lab var på väg att bli till och jag vet inte hur många vändor på whiteboarden, hur många post its som gick åt och hur många gånger som jag slet mitt hår innan den äntligen var klar.

Men det har varit värt precis varenda sekund av kämpande och av investeringar som jag gjorde på vägen. Att skapa en digital produkt som jag kan sälja om och om igen – och som jag numera har som grundplåt i min business – det har helt förändrat min business och mitt liv!

Nu undrar jag, har du någon gång tänkt tanken, eller drömt om, att skapa och lansera en onlinekurs?

Om du följer mig och min business så kanske tanken slagit dig en eller två gånger.

Men var börjar man? Och är det något för dig?

Den närmaste MÅNADEN kommer min mentor och digitala guru Amy Porterfield hålla ett gratis bootcamp där hon kommer att dela med sig all the things om hur du kan omvandla din kunskap till en digital kurs (och ge dig själv lite andrum runt dina konsultkunder eller friheten att faktiskt säga upp dig från ditt jobb)!

För onlinekurser är lååångt ifrån att bara “build it and they will come”. Det krävs mycket driv, fokus och uthållighet för att bygga något som folk faktiskt får resultat av. Och Amy VET hur man bryter ner detta i konkreta steg och gör det görbart.

Även fast jag redan gått kursen så tänker jag ABSOLUT haka på i gruppen för det finns alltid något nytt att lära OCH jag älskar att se andra komma till insikter. Du hakar väl på? Så kan vi snacka längs vägen?

» Haka på “The Digital Course Kickstarter: A 30-Day Bootcamp” här!

2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

We Are Influencers är tillbaka!

Äntligen är We Are Influencers tillbaka med en ny säsong! Jag har några riktigt bra gäster på ingång och är SÅ pepp på att få

Lilla gumman att jag borde vara tacksam

”Jag är en tönt!” skriker Molly i mikrofonen och fnissar. ”Vem vill inte gå ut på en scen i 90 minuter och låtsas vara Beyonce?”

OOTD: London calling

Jumpsuit – River Island / Skor – River Island / Väska – Ulrika / Badge – Influencer Marketing Hub Conference   Så här såg jag