Typ sekunden all snö och is hade töat bort från gården (eller egentligen långt innan) var planeringen i full gång kring hur jag skulle lägga upp min trädgård. Slängde ut pallkragar till höger och vänster för att ”känna efter” var de skulle stå, jämförde soltimmar och jordkvalitet.

Foto 2020-04-25 18 01 39

Det är ju första året jag har ett eget hus med en egen trädgård som jag får lägga upp hur jag vill och det gör ju att jag har alla möjligheter och därmed så klart också total beslutsångest.

Var börjar man liksom när man har ett helt blankt blad i form av en i stort sett platt gräsmatta inramad av en massa barrträd?

Foto 2020-04-29 04 55 50

Jo, man börjar med att kasta ut pallkragar och känna efter som sagt. Detta alternativ var alldeles för nära barrträden och kändes lite intryckt där med vattenbrunnen och lampan. Kanske inte behövde klämma in de fyra instanser som fanns på gräsmattan inom samma kvadratmeter?

Foto 2020-05-09 12 23 09

Så jag släpade ner dem ett par meter till mitten av gräsmattan. Och sedan fick jag beslutsångest igen och bytte projekt genom att åka till Blomsterlandet och köpa mig en massa buskar och perenner. Klockren lösning.

Buskar är en ljuvlig lösning för att skapa någon slags struktur och ”hållpunkter” i en trädgård. Så tänker jag i alla fall, egentligen har jag ingen som helst aning. Men oavsett så blev det en häggmispel (inte häggMISTEL som jag trodde det hette), en syrén, en rhododendron och en korallkornell.

Foto 2020-05-21 19 15 01

Rhododendron-busken hamnade på baksidan (efter att ha mellanlandat vid husväggen men efter backning på Instagram flyttade jag ut den där den fick mer svängrum).

Foto 2020-05-04 13 52 06

Nånstans bestämde jag mig också för att bara bestämma mig att nu får pallkragarna stå här och så började jag ösa ner bös i dem. Självklart blev det snett och vint men jaja. Det växer nog i dem ändå.

Foto 2020-05-13 14 56 27

Men du trodde väl inte jag var klar där med inköpen? Nejnej.

Istället åkte jag och mamma och Anna till Umeå, närmare bestämt den ljuvliga platsen som är Smultronstället. Där finns ALLT. Perenner en masse, äppelträd och klätterbuskar och herre min JE vad man kan gå loss här. Allt såg ju skittrist ut pga mitten av maj i Västerbotten men med lite fantasi så kunde man gå bananas.

Foto 2020-05-13 14 59 02

Hejhej sjutti olika sorters äppelträd.

Foto 2020-05-13 15 40 26

Detta kom jag hem med;  klätterhortensia, myskmalva, bondpion, alunrot, ett gäng liljelökar, höstanemon och en magisk porslinsblomma. En tusenlapp jämt tror jag det gick på!

Foto 2020-05-21 19 38 50

Klätterhortensian hamnade här, där rhododendronbusken först hade planterats. Som tur är gillar de båda lite surare jord så det ska nog gå bra. Hoppas jag.

Foto 2020-05-11 13 24 52

Sixten gillar att vattenkannan är full mest hela tiden nu. Mycket roligare att dricka ur än en trist vattenskål.

Foto 2020-05-23 12 44 15

Jag har förodlat massor med sommarblommor men hade ingenstans att sätta ner dem i jorden. Så jag gjorde helt sonika en ”no dig”-rabatt från Hanna Wendelbos recept.

Först gräver man en ”kanal” – en kant – så stor som rabatten ska vara. Det man gräver upp slänger man i mitten.

Foto 2020-05-23 12 48 21

Sedan på med kartong. Poängen är av kväva gräset så gott man kan men att materialet ändå kan multna.

Foto 2020-05-23 17 18 42

Sedan på med kvistar, löv och gammal kompost, gödsel (eller gärna hästskit från närliggande gård, brunnen sådan) och så planteringsjord. TA-DA. Ser ut som jag mördat nån och grävt ner hen. Eller åtminstone slängt jord över.

Foto 2020-05-23 14 26 12

Sedan jag flyttade hit har det stått en ful hög med jord på gräsmattan som blivit till en liten kulle med gräs och annat ogräs på. Så den ägnade jag nån timme eller så åt att rensa och sedan åkte jorden i pallkragarna och på rabatten.

Foto 2020-05-23 17 20 21

Och efter väldigt mycket grävande, krattande, kånkande och fixelitrixande så hade jag äntligen en syrén i jorden och en liten köksträdgård redo för sådd. Men den tar vi nästa gång!

4 svar

  1. Himla kul att få följa ditt odlingsprojekt! Har du kollat in Sara Bäckmos små filmer från torpet Berghem? Hon gör ju också upphöjda planteringsbäddar, som enbart består av gammalt gräsklipp och annat bös. Så jäkla inspirerande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Göteborgstips! Herbarium i Palmhuset

När jag var i Göteborg förra veckan passade jag på att slinka in till Trädgårdsföreningen och Palmhuset! Kan du förstå att jag, som ändå bodde

Målen för 2020 – hur gick det?

Tjena tjena 2021! Hur är läget?! Här i mitt liv är det söndag den 3 januari och jag känner att det varit PERFEKT med långhelg

Midsommar 2018

Midsommar vid foten av berget

Är det verkligen mindre än en vecka sedan det var midsommar? Det känns helt knäppt och jag vet inte riktigt varför det känns som att