Min första trädgårdssommar – hur gick det?

Min första trädgårdssommar – hur gick det?

Foto: Hannah Philip

Det börjar närma sig slutet av september och här i Ångermanland kan vi nog med all säkerhet säga att hösten är här (den där sensommarvärmen folk pratar om har jag inte sett till?) och frosten knackar på dörren. Det känns med andra ord som att det är god tid att summera min första trädgårdssommar!

Jag köpte ju mitt hus i slutet av juli förra sommaren så hann inte hänga på trädgårdssäsongen förra året. Jag började istället med att plantera några perenner och sätta tulpanlökar och körde istället igång i våras, i maj när all is TYP smält bort från gräsmattan.

Jag bor några mil in i landet och tomten är mer eller mindre omgiven av träd vilket betydde att det tog ganska lång tid innan det gick att börja gräva i jorden. Men i mitten av maj fick jag äntligen sätta igång!

Det var dock mer eller mindre störtomöjligt att gräva i gräsmattan på framsidan. Jorden är FULL  av rötter från alla träd som ligger runtomkring och resten är bara sten. Efter att ha kämpat ned en syrénbuske (den i förgrunden) och en korallkornell så gav jag upp och la allt krut på pallkragar istället.

Jag hade förodlat halva våren och det visade sig i slutändan vara helt onödigt. Det som växte bäst i trädgården var nämligen sånt som jag direktsått. De stackars blommorna jag försådde (tagetes, zinnia och aster) har knappt ens blommat. Jag tror på riktigt jag försådde hundratals zinnior och EN har blommat. Not doing that again.

Juni var min bästa månad. Då fixade jag i trädgården varenda dag, sådde, skolade, planeterade om och bara duttade med de små knubbisarna som började kika fram ur jorden.

Efter 40 år på denna jord har jag nu hittat min favoritmånad. Det är juni. Jag har alltid tänkt att det är april, för jag fyller år då och jag har *trott* att våren kommer då. Det gör den inte. Inte här i alla fall. Våren är typ två veckor i maj och sen är det sommar!

Men ska vi försöka analysera och sammanfatta min första odlingssommar lite?

Förodling:

Mysigt men ganska onödigt. Kommer garanterat göra det igen eftersom det är MYSIGT men måste då köpa växtlampor. Att ställa plantorna i fönstret hjälper noll när det inte är någon sol halva dagen.

Jag ska nog också fokusera på att förodla blommor så att de nästan är blomningsklara när de kommer ut. Samt flytta en del till krukor istället för odlingsbäddar. Rosenskära ska jag definitivt förodla igen, de blev så stora och fina (även om de knappt blommat för att jag råkade gödsla dem. Don't! Det blir bara dill av det hela då).

Att förodla grönsaker visade sig helt onödigt. Det mesta dog och resten blev inte märkbart bättre för att jag försådde. Visst, grönkålen jag försådde kanske var liiiite bastantare än den direktsådda men det var så lite att det knappt var märkbart.

Direktsådd:

Vi kan ju lugnt säga att det jag direktsådde är det som gått bäst, både grönsaker och blommor. Vallmon är den som blommat allra bäst och de fröerna strösslade jag ut lite på måfå när allt annat var planterat. Värt.

Jag direktsådde sockerärtor, bondbönor, sallat, mangold, spenat, grönkål, rödbetor, morötter, persilja och lök (sättlök). Allt har växt så det knakar! Jag fick något angrepp på spenaten och mangolden men annars har jag också klarat mig från skadedjur.

Vad har jag lärt mig till nästa år?

Jag har lärt mig SÅ mycket till nästa år. Först och främst ska jag anlägga en rabatt på baksidan av huset där jag har mer sol. Där kommer nog i stort sett alla blommor hamna, förutom det jag sätter i krukor. Blommorna har nämligen nästan inte blommat alls, något som förmodligen har att göra med att jag har vandrande skugga i nästan hela trädgården.

MER dahlior ska jag ha. Hehe. Satte bara fem i år och det är bara tre som har blommat. De ska nog få en egen rabatt på baksidan.

MER ätbara blommor, som ringblomma och krasse. Missade dem helt i år.

Inga bönor. Jag gillar dem ju inte (förutom edamame). Istället MER sockerärtor. Dem kan man ju äta tills man spricker.

Och potatis! Måste odla potatis. Saknade faktiskt det år. Satte inte nån för jag äter inte så mycket men liiiite kan man ju sätta. Finns ju inget godare än färskpotatis med smör och salt. NOM.

Och så måste jag få någon rutin på det där jädra gödslandet. Vad som vill ha mycket och vad som inte vill ha nått alls. Och INTE plantera dem ihop. Då blir det dåligt. Och sätta en notis i kalendern om att NU är det dags att gödsla! För jag glömmer det och plantorna påminner mig inte.

Och jag tror det var det! Vad har du lärt dig från årets odlingssäsong?

3 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Vad är jag mest stolt över från 2018?

I veckan gjorde jag ett inlägg på Instagram där jag berättade om vad jag är mest stolt över från 2018 och ni delade också med er

We’re far from the shallow now.

Jag var på bio ikväll och såg ”A Star is Born” med Lady Gaga och Bradley Cooper. Vilken jävla film. Jag älskade den. Och hatade