Det här med transparens – var går gränsen för en “sell out”? Tyck till!

Det här med transparens

Jag sitter just nu och gör massor med research för Better Bloggers om hur bloggare, både i Sverige och utomlands, jobbar med annonsering, sponsrade inlägg och andra sorters samarbeten. Det är intressant, och lite oroväckande, att se hur många bloggare som inte följer marknadsföringslagen, många förmodligen av ren okunskap men jag är rädd att väldigt många även gör det helt medvetet (detta är något som jag kommer att ta upp på Better Bloggers, exakt vad som gäller och hur man ska märka ut sina inlägg).

Jag hör lite då och då även om företag som, när de förhandlar med en bloggare, säger att de inte vill att bloggaren ska skriva att hen fått betalt för att de är oroliga att läsarna ska anse att bloggaren är ”köpt” och inte bli påverkad av annonsen. Detta är ju självklart också helt mot lagen, att uppmana till smygreklam.

Jag tänker så här. Det är inget konstigt att bloggare får betalt för olika sorters samarbeten med företag. Det ligger väldigt mycket jobb bakom en välarbetad blogg och det är inga konstigheter att folk tjänar pengar på något de lägger mycket tid på. Bara för att man tjänar pengar på något betyder inte att man är ”köpt” – alltså att man promotar saker man inte tycker är bra.

Jag litar på att varje bloggare har den integritet som krävs, och den respekten för sina läsare, att hen inte samarbetar med företag eller skriver om produkter som hen inte kan stå för. Som bloggare håller jag mina läsare högst av allt och skulle aldrig lura på er något som jag inte kan stå för.

Jag vill väldigt gärna höra era åsikter om detta. Vad tycker ni? Är sponsrade inlägg okej? Eller känner ni som läsare att det känns ”köpt”? Utveckla gärna era tankar i kommentarsfältet.

Ursprungsbild från Pinterest.

0

Gillar du det här inlägget? Dela gärna!

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

kommentarer

17 svar

 1. Bra att du tar upp detta Linda! Min hållning numera; full transparens i alla lägen! Vi jobbar alla i förtroendebranschen. Men med en karriär som affiliate så finns det säkert lägen där jag dock har hamnat fel, även detta vill jag vara öppen med 😉
  Allt gott! / Håkan

  1. Överlag menar jag – men även om du får betalt i annat än pengar räknas det ju som skattepliktig inkomst. Men jag tänker främst i pengar. Och jag tror fler “än du tror” tjänar pengar på bloggande. Om inte annat ska vi ändra på det! 🙂

 2. Jag har gjort några få samarbeten och då varit väldigt noga med att märka inläggen med det. Däremot tycker jag helt klart att en ska tjäna pengar på sin blogg, kan ibland känna att attityden mot det är lite negativt, att det inte är lika “fint ” som en reklamfri blogg. Men jag tror inte problemet med förtroende /läsvärde ligger i om en har reklam eller ej utan snarare, som du skriver, vad en väljer att göra reklam för. Jag har valt bort att skriva om både bantningsmedel och partytält (?) just för att jag känner att även om det skulle ge helt ok betalt nu så skulle det skada min bloggs möjligheter i framtiden. Plus att jag absolut inte skulle kunna med att försöka lura junk på mina fina,fina lärare.

  1. Det här med att saker är “lika fina” har jag svårt för. Bannerannonser kanske kan kännas lite tråkiga, speciellt om det handlar om småpengar, men att bloggare tjänar pengar på sitt jobb blir ju mer och mer vanligt. Och jag tycker du har helt rätt inställning, så länge det känns fair mot ditt varumärke och din målgrupp!

 3. Som några ovan redan skrivit; sponsrade inlägg är helt okej så länge de är tydligt uppmärkta. Där håller jag helt med.

  Däremot kan de vara mer eller mindre intressanta. Jag upplever att kvaliteten och “intressant-faktorn” är lägre när det kommer till sponsrade inlägg. I de fall där bloggaren enbart gör det för pengarna – genom att te x skriva om en produkt som hen inte har någon koppling till eller som inte alls “hör till bloggen” – så märks det väldigt tydligt. Det blir ju liksom en massa krav på vad som ska finnas med i inlägget och så vidare, vilket kan leda till att inlägget faller platt.

  Men, och det är viktigt att nämna, jag tycker ändå det är helt okej. De flesta bloggare gör ett sådant oerhört bra jobb och lägger ner så mycket tid på bloggen, så jag förstår att man ibland känner för att göra ett lätt jobb för att tjäna lite pengar. Det tycker jag är helt OK, så länge det inte blir för många sådana inlägg.

 4. Hos mig kan man köpa sponsrade inlägg och rena annonser, har också ett flertal affiliatesamarbeten men jag har känslan av att läsare överlag tror att bloggare tjänar mer pengar än vi gör. Tyvärr ser jag också ett större agg mot “köpta” bloggare än mot de etablerade företag som köper, som enligt mig är roten till problemet. Jag har lekt med tanken på att publicera mailen med förfrågningar jag får och tackar nej till, folk skulle häpna.

  1. Jag tror på transparens, där byggs förtroendet upp. Jag skulle gärna vilja se de mailen, som ett led i min research för Better Bloggers. Tack för din kommentar!

 5. Tycker absolut det är ok med sponsrade inlägg, samarbeten, affiliatelänkar etc. Ju mer man läser och lär sig blogg-språk desto mer ser man dock sponsring och reklam som inte är märkt som just det. Väldigt mycket faktiskt. Ska bli intressant läsa mer på detta tema!

 6. håller med dig?
  Har blivit erbjuden endel “samarbeten”, men inte gjort något än. Är osäker på vad och hur man får göra. Har inte blivit erbjuden pengar utan tjänster och varor mot att blogga om det/dem.

  1. Jag kommer ta upp det här framöver på Better Bloggers! Men det är jättebra att du tar det lugnt tills du vet vad som är OK. DET är proffsigt! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa: