En vecka till valet – så röstar jag!

En vecka till valet – så röstar jag!

Om knappt en vecka är det val. Och även fast jag ofta känner mig uppgiven och informationstrött så känner jag att jag har ett ansvar att säga något om det här valet som faktiskt är ett av de viktigaste i vår historia.

I min filterbubbla har det pratats i månader (egentligen år) om att en röst på SD är en röst mot mänskliga rättigheter. Jag skulle kunna fortsätta på den retoriken och prata om vad man inte borde rösta på och varför men jag tänker att det känns lite som att sparka in öppna dörrar just för er som läser här.

Istället tänker jag göra något ovanligt, något som man historiskt sett bara inte gör. Jag tänker berätta vad jag kommer rösta på och varför.

Jag kommer lägga min röst på Centerpartiet i alla tre valen. Och detta är anledningen varför:

1. De vurmar för småföretagare.

Jag tror likt Centerpartiet att de små företagen är vägen till tillväxt, vägen till integration och sysselsättning. C vill att det ska billigare att starta företag genom att kravet på aktiekapital sänks. De vill att arbetsgivaravgiften slopas för den första anställda och att LAS (lagen om anställningsskydd) ska utgå från kompetens snarare än hur länge man varit anställd (främst i små företag).

2. De bryr sig om miljön

C driver en progressiv miljöpolitik där bland annat förnybar energi och upprustning av järnvägen ingår. De vill dock inte lägga orimliga skatter på flyg och bil (som slår hårt på glesbygden) utan snarare fokusera på att få in miljövänliga bränslealternativ.

3. De prioriterar landsbygden

Bara under den korta tiden jag bott i Övik har jag insett hur enormt stor fokus det är på Stockholm i partiernas retorik. Det snackas om förbifart Stockholm och trängselskatt, sådant som faktiskt inte har något att göra med majoriteten av Sveriges befolkning. Centerpartiet vill se tillväxt på landsbygden och göra det enklare att både bo och driva företag på landsbygden, samt att driva hållbart jordbruk.

Med detta inlägg påstår jag på intet vis att jag har stenkoll på Centerns alla frågor eller att det är det perfekta partiet på alla sätt och vis. Jag tycker egentligen inte att Alliansen är bra men lutar inte heller åt vänster. Skulle kunna tänka mig en S-MP-C-L-regering kanske? Alltså, vem vet egentligen, det finns lika många åsikter och spekulationer som människor. Men så här kommer jag lägga min röst i alla fall.

Läs mer om Centerpartiets politik här!

Vet du inte ännu vad du ska rösta på?

Jag gjorde ett par stycken valbarometrar på nätet varav den jag tyckte var allra bäst var SVT:s. Inte på grund av resultatet jag fick utan att man faktiskt där kunde läsa på vad de olika partierna tyckte i frågan som ställdes och på så vis ta ett mer informerat beslut.

Jag har väldigt svårt att svara på till exempel frågan ”Borde Statens investeringsstöd till byggande av nya hyresrätter tas bort?” utan någon som helst fakta i frågan. Jag har ingen som helst aning!

Här ser du upplägget på frågorna och vad de olika partierna tycker i just den frågan. Du kan också klicka på pilen till höger för att läsa deras motivering.

Gör SVTs valkompass här!

Så här såg mitt resultat ut:

Riksdagsvalet

Kommunfullmäktige

Kandidaterna som matchade mig bäst (och sämst)

Vad kommer du rösta på och varför?

Och glöm inte att hålla högt i tak och en respektfull ton i kommentarsfältet. Tack!

27 svar

 1. Jag väljer mellan centern och liberalerna. Tror person (Annie vs Jan) påverkat mig mot C inledningsvis men efter senaste debatterna är jag nog ändå pro L. Håller knte med om allt och tvekar kring marginalskattefrågan (dvs som L driver) men jo. Blir nog så, men sista debatterna kommer att avgöra mellan de två. Kommunalt samma och där är det vikrigt för mig att L tydligt har idrott och rörelse på agendan i min kommun (nacka) som växer enormt – dvs viktigt att det hinner med.

 2. I förra valet röstade jag på Centern och Moderaterna och det lutar åt något liknande även denna gång. I de valkompasser jag gjort har jag haft M / C / KD / L som de fyra högsta i olika ordning, förutom i en valkompass där SD kom allra högst, så jag vet inte riktigt hur frågorna i den kompassen var vinklade för skillnaderna var så enormt stora och smått orimliga. Däremot måste jag få säga att man får tycka vad man vill om SD’s politik, men Jimmie Åkesson har, i mina ögon, haft en professionell approach i debatter, han håller sig till sakfrågor, tappar inte ansiktet osv.. vilket jag inte tycker att så många av de andra partiledarna lyckats med. De enda två jag tycker har kommit nära den approachen är Annie Lööf och Ebba Busch-Thor som också uppträtt på ett moget sätt. Mitt beslut är inte helt satt ännu, men Alliansröster blir det, skulle aldrig kunna rösta rött. Sakfrågor som jag vill lyfta är precis som du skriver, småföretagare, alternativa bränslen utan att höja skatten, LAS-regler men sen tycker jag att vi måste lyfta ögonen och titta på invandringsfrågan. Att vi ska hjälpa i den utsträckning vi kan är självklart, men vi måste kunna ta hand om människor som kommer hit och som redan lever här. Vi måste se över vår infrastruktur, vi behöver ha fler pedagoger, möjligheter till instegsjobb, bättre resurser för företag att våga anställa nyanlända osv osv osv.. välfärd har vi, men den behöver också utvecklas ovh vårdas för att alla ska få ett meningsfullt liv.

  1. Bra input! Dock håller jag inte med om att Jimmie sköter sig i valspurten. Tycker att uttrycker sig respektlöst många gånger (som P3-intervjun) samt att han är lite väl ”lattjo” i debatter. Men det är väl det folk gillar, att han är ”lite kul och avslappnad”. Ebba är on fire och Annie är jävligt elegant. Tjejerna rockar!

 3. Så bra att du gör ett sådant här inlägg. Här är ännu ett tabubelagt ämne i vårt samhälle. Berätta inte vad du tjänar och inte heller vad du röstar på för så gör vi inte här. Detta är det svåraste valet ever känner jag men rösta det ska jag och jag tror att det blir Centern rakt över men jag ska läsa på lite till.

 4. Jag har inte bestämt mig helt än men det blir på vänsterkanten för att jag vill ha partier som Satsar på välfärden, att alla ska ha tillgång till bra vård, skola och omsorg. Jag tycker aldrig att det ska vara något som riskkapitalister ska tjäna pengar på. Jag vill också ha en politik som även tar hand om de som jobbar inom dessa områden. Jag må vara småföretagare men jag vill gärna se ett samhälle där även de som inte vill vara det kan känna sig trygga på sina arbetsplatser 🙂

  1. Jag håller med om tillgången men tror vi ser lite olika på hur det ska/kan gå till. 😉 Och den diskussionen ska vi nog snarare ha live än i ett kommentarsfält. Dock ÄLSKAR jag hur respektfulla och snälla alla är i mitt kommentarsfält. MYS!

 5. Himla bra inlägg Linda! Tycker också att SVT’s valkompass var tydlig och bra.
  Själv har jag precis skrivit ett blogginlägg om hur man kan bli mer insatt inför valet, tips!!

 6. Jag kommer rösta på vänsterpartiet, bland annat för att det finns kroniska sjukdomar i min familj och det gör så ont att se hur de behöver kriga med myndigheter för att få hjälp. Det är fruktansvärt. Jag har allt och lite till, så jag röstar till fördel för de som är svagare. Solidaritet <3

 7. Om jag bara röstade för min egen skull, så hade det blivit centerpartiet och jag gillar dessutom Annie Lööf. Men min familj skulle drabbas hårt av en alliansregering, så min röst kommer att falla på Miljöpartiet, som står närmast mina åsikter 🙂

  1. Jag förstår absolut. Jag och familjemedlemmar har varit långtidssjukskrivna men jag tror att skyddsnätet kommer hållas intakt oavsett om det blir rött eller blått.

 8. Jag röstar på Vänsterpartiet i alla valen nu, förra gången blev det F!. Men jag röstar på vänstern för att viktiga frågor för mig är att samhället ska bära de svaga i olika sammanhang utifrån analysen att alla inte har samma förutsättningar i livet. Osv. 🙂 bra att du tar bort detta knasiga tabu som jag aldrig riktigt förstått mig på! Alltså att inte berätta vad man röstar på.

 9. Intressant och bra inlägg! Tycker det är kul att fler och fler i år vågat ”outa” vad de röstar på. Själv gjorde jag också SVT:s valkompass, gjorde även ett antal andra, men tyckte den var mest utförlig. Jag vacklar mellan centern och liberalerna till riksdag och region, i kommunen väljer jag eventuellt något av de andra allianspartierna. Så viktigt att ta vara på den röst man har när man bor i en demokrati.

  1. Tack! Att rösta ser jag som en självklarhet men det är lurigt, speciellt i år, när allt känns som att det blir mer taktiskt. Hoppas det det känns bra i magen i slutändan!

 10. Jag har röstat på C de sista valen. Jag har vägt de olika partiernas retorik mot vandra genom att läsa på deras hemsidor, läsa deras valprogram och tala med olika politiker.
  I år är jag dock lite osäker på kommunalvalet. Centern i min kommun är för beigea, lite väl hög medelålder och inte tillräckligt starka indivalister.
  Jag har själv en kronisk sjukdom och är alltid sjukskriven en-två perioder under ett år. Jag har både vänner och familjemedlemmar som har kroniska sjukdomar så jag vet hur svårt det kan vara att vara sjuk i Sverige.
  Tyvärr så har mitt arbete gjort att jag har tappat förtroendet för systemet så som det är uppbyggt idag. Tex har du aldrig arbetat i Sverige tex pga att du är ny i Sverige eller varit hemma med dina barn eller pluggat så står du utan SGI vilket gör att även om du blir dödligt sjuk så kan du inte beviljas sjukpenning för du har ingen SGI. Jag tycker det slår alldeles för hårt, välfärden behöver ses över.

 11. Nu känns det visserligen som att jag skriver det här en vecka för sent, men jag hoppas du har överseende med mig 😉
  Utan att gå i polemik så skulle jag bara vilja ställa en ödmjuk fråga:
  Hur mäts kompetens?
  Det låter ju fint att säga att det ska vara kompetens som avgör och inte hur länge någon varit anställd. I verkligheten så kan det dock leda till att personer som chefen betraktar som obekväma – skyddsombud och fackengagerade te.x – blir förfördelade på arbetsplatsen och i värsta fall får gå. Det finns en person som jag känner som är mycket kunnigare inom sådant här än vad jag är, han heter Gert Gelotte och har arbetat som journalist på Göteborgs-posten. Han är väldigt påläst när det kommer till politik och är helt underbar att sitta och diskutera med. Kolla upp honom om du skulle vilja veta mer, han finns på facebook. Jag kan dock inte garantera att han svarar ögonblickligen.

  1. Absolut, jag hör dig. Men å andra sidan – det kan också innebära att de som arbetat länge blir bekväma, mest sitter av tiden och inte gör mer än nödvändigt medan de som visar framfötterna och verkligen vill vara där får gå. Jag säger inte att det ska skrotas helt men att det ska finnas lite mer wiggle room – speciellt för småföretagare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Örnen har landat!

Hallå kompisar, jag har flyttat! Detta är första blogginlägget jag gör, officiellt som boende i Örnsköldsviks kommun på nästan 17 år! Jag flyttade från Övik

Hur jag knappt ens kom till London

Hallå vänner!  Jag är i London! Eller i alla fall i England. Jag landade på Stansted för ganska precis en timme sedan och nu sitter

Julafton 2019

Vlogg: Julafton 2019!

God fortsättning hörni! Här kommer min väldigt kvickt hopklippta julvlogg (klapp på min egen axel pga vanligtvis såååå seg med klippningen). Min julafton i år

GRATIS WEBINAR

Framtidssäkra din business!

5 steg till ett starkt personligt varumärke i sociala medier