Kika in i mitt hönshus!

Kika in i mitt hönshus!

– Inlägget innehåller annonslänkar till Byggmax & Granngården. Läs mer om annonslänkar här! – 

IMG_8744

Här sitter jag och ser nöjd ut. 😊 Varför undrar du kanske? För att mitt hönshus äntligen är klart! 🐓🐓🐓⁠

IMG_8734

För sisådär 1,5 månad sedan köpte jag mig en liten lekstuga via en lokal köp- och säljgrupp på Facebook och i fredags blev den klar för inflytt!⁠ Jonas hund Torsten hjälpte inte till alls utan satt mest framför mig och såg söt ut för att jag skulle kasta pinne med honom. En aning distraherande.

Men jag tänkte vi skulle kika in i hönshuset, eller vad tror ni?

Jag har länkat till alla prylar och virket jag har köpt för jag vet att JAG hade uppskattat det när jag drog igång. Jag säger inte att mina val är de bästa men kanske skönt att ha något att utgå från om du är nybörjare som jag? 🤗

IMG_8731

Lekstugan är ungefär 1,5×1,5 meter och troligtvis 1,5 meter hög också. Jag kan alltså inte stå rak i den, något som är lite jobbigt men jag har haft en pall som jag suttit på oftast när jag snickrat här inne så det har gått bra ändå.

Jag började med att göra ”bajsbrädan” av ytterpanel från Byggmax som jag egentligen köpt till hönsgården men hade lite extra. Jag mätte och kapade så gott jag kunde för att brädan skulle komma så nära väggen som möjligt. Lite skevt och vint blev det allt men, jag menar, det är bajsbräda. Det funkade. För att ”hänga” fast brädan på väggen använde jag två lite tjockare träbitar av spillvirke från garaget.

”Trappan” upp till sittpinnarna gjorde jag också av spillvirke jag hittade i garaget och pinnarna av grenar jag hittade på marken i skogen bakom huset.

Vattenautomaten och foderautomaten är från Granngården. Tanken är att jag ska hänga upp dem när kycklingarna blir större så att de inte ska sprätta så mycket strö i käket och vattnet.

IMG_8725

Välkommen upp till bajsbrädan! 😅

Jag fick tipset att sätta våtrumsmatta ovanpå bajsbrädan för att underlätta rengöringen i hönshuset. Då kan man helt enkelt ta en fönsterskrapa och skrapa av bajset ner i en hink och slänga sen. Hepp! Jag hittade dock lite överblivet plastgolv (samma som är i mitt kök) i garaget så använde det istället. Man tager vad man haver!

Över brädan har jag häftat fast putsnät på två bitar mindre panel så att hönsen inte ska klampa runt i sitt eget poop. Den övre satte jag fast i väggen så nu kan jag lätt bara lyfta på den främre träbiten och skrapa bort da poop från brädan.

Själva sittpinnarna är helt enkelt grenar jag hittat på marken i skogen och skruvat fast i väggen. Tycker det blev jättefint! Fick dock höra att de eventuellt är för tunna för att hönsens fötter ska må bra så jag får kanske byta ut dem.

IMG_8727

Men visst blev det ganska fint? Jag är faktiskt riktigt nöjd. 😊

IMG_8728

I hörnet vid dörren har jag en värmelampa från Granngården och på golvet ligger hampaströ. Tydligen är det här med strö en hel vetenskap! Men hampa ska damma mindre än ”vanligt” strö (som är lite billigare) och vi gillar ju mindre damm så så fick det bli.

IMG_8769

Och nu har Greta och Rocky flyttat ut! De var de första två kycklingarna som kom och de är helt oskiljaktiga, det är riktigt gulligt att se hur de är 10 cm ifrån varandra var de än är.

IMG_8772

Vad gäller namnen har jag helt gått på känsla då jag inte har någon aning om det är tuppar eller hönor än. Men ser inte denna ut som en Rocky? Rasen är Silveruddsblå om nån undrar.

IMG_8761

Sixten var väldigt nyfiken på fåglarna så eventuellt får jag gå med vattensprutan för att lära honom att de är friends, not food.

Som du ser är hönsgården också på gång! Reglarna är uppe och vi har börjat näta in men det kommer nog ta några sessioner till innan den är klar. Så så länge har jag ställt kompostgaller för dörren så att jag ändå kan ha öppet på dagarna.

Och det var mitt hönshus! Har du några frågor, ställ dem i kommentarerna!

14 svar

 1. Vad fint det blivit. Det är jättekul att sitta och titta på höns när de går omkring. Hoppas båda är hönor. Jag hade en elak tupp en gång som barnen var livrädd för. Han var ståtlig men attackerade både hund och folk med sin arga näbb, utom mig förstås hi hi. Tyvärr kom både räven och vesslan och tog alla mina höns och nu äter jag bara plantbaserad mat så det blev inga fler. Men roliga är de och kycklingar är så söta när de är små. Lycka till!

 2. Jättefint! Kul och lärorikt med lite tankar kring inredningen, som att t. ex tjockleken på grenarna gör skillnad, och tips på hur man kan bygga för att underlätta städandet. Ska bli kul att se den färdiga hönsgården sen, med hela gänget in action!

 3. Jättefint ju 👍
  Bygga hönshus är en hel vetenskap…

  (Börja planera för påbyggnad med ståhöjd, du vill ha det sen.och fler höns) 😘

 4. Tack för inspiration! 🙏 På lördag hämtar jag hem ett litet gäng orpingtonhönor och de ska också få bo i en lekstuga 🙂 Målade du om allt och täppte till alla skrymslen innan du inredde?

  Allt gott!
  Silvia

  1. Åh va kul, grattis till ett fantastiskt beslut!

   Den var nyss ommålad men de har slitit loss all väv från väggen så det spelade ingen roll haha! Inte gjort nånting faktiskt förutom satt dit inredningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Klänningsfeeling!

I tisdags fick jag feeling för klänning! Det var ett tag sedan jag fick det nu – och ännu längre sedan jag bjöd på någon