5 tips för att söka jobb med hjälp av sociala medier

5 tips för att söka jobb med hjälp av sociala medier

Jag såg för några veckor sedan någon som skrev på Twitter: “Jag behöver jobb! Kan allt! Anställ mig! RT:a!!!” Detta kan man säga var grunden till detta inlägg. För hur många jobberbjudanden tror ni att den här personen får? Jag skulle gissa på noll.

De är kanalerna som är självklara i din vardag, där du kommunicerar med vänner, familj och kollegor. De sociala medierna flyter med i allt det du gör. Så när du söker nytt jobb, varför inte utnyttja dessa kanaler som du känner så väl, till något annat än nöje?

Här har jag samlat mina bästa tips som jag utgått ifrån nu när jag söker jobb. De handlar om att sticka ut ur mängden, att tidigt skapa en relation med din rekryterare och att meddela alla du någonsin träffat att du söker jobb.

1. Bygg ditt hem på nätet

Skapa en plats på nätet där en potentiell arbetsgivare kan läsa mer om dig. Det kan vara en portfolio eller en blogg där du mer ingående berättar om dig själv och visar upp vad du kan. Skaffa sedan också en profil på Linked In om du inte redan har det.

2. Gör ett CV som sticker ut!

Tänk dig att du är en rekryterare som får 100 ansökningar till samma tjänst. Då gäller det att sticka ut i högen! Lägg lite tid på att göra ditt CV och personliga brev grafiskt tilltalande i färg och form. Det finns massvis med sajter där ute där du kan hitta inspiration, till och med ställen där du kan köpa CV-layout. Jag har samlat några av mina favoriter på Pinterest.

3. Skrik från takåsarna!

Låt alla du någonsin träffat få veta att du söker jobb. Basunera ut det på Twitter, Facebook, Linked In, din blogg, nyttja alla kanaler du har! Koka ner vem du är och vad du söker i en mening och länka till din blogg/portfolio/Linked In. Nyttja hashtaggen #nyttjobb på Twitter.

Min första söka-jobb-tweet löd “Glad norrlandsjänta med genidrag söker #nyttjobb inom web, design, kommunikation och sociala medier. Jag alltså. lindah.net”. Och påminn i kanalerna då och då om ditt jobbsökande, alla kanske inte såg det de första gångerna.

4. Följ företag och rekryterare

Börja följa företag och rekryterare på Twitter, Facebook och Linked In. Jag har skapat listor på både Facebook och Twitter med olika slags sidor (ex MedieJobb och ModulSthlm) som lägger ut nya jobb inom branscher jag är intresserad av. På det sättet dyker jobbtipsen upp i mitt dagliga nyhetsflöde.

5. Följ upp!

Ett riktigt bra tips som jag fick av Johannes Sundlo var att lägga till rekryteraren på Linked In. Efter att du skickat iväg din ansökan, lägg till ansvarige rekryteraren på Linked In, byt ut standardtexten och skriv istället vilket jobb du sökt och att de gärna får kika igenom din Linked In-profil. Skicka ett mail runt det att ansökningstiden har gått ut och påminn om att du är intresserad av tjänsten.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Vecka 35-38 | Var tog september vägen?

Jag måste erkänna att det är på skakiga ben jag tar mig an bloggandet igen. Kommer jag ens ihåg hur man gör? Det känns himla

OOTD: Hötorget

Tröja – Ellos / Kjol – Lindex / Skor – Adidas / Väska – Ulrika / Ring – Efva Attling Glad fredag kära vänner! Det

Semester från sociala medier – kan man?

Glad juli! Vi har lämnat den bästa sommarmånaden bakom oss (ja, jag gillar juni bäst) och den här fredagen känns egentligen som min första semesterdag,

Sorg i kycklingboet

Jag brukar ju ofta säga att glädje och sorg kan samexistera. Att man kan känna båda två samtidigt, inte sällan i samma stund. Mina första