Varför ska jag ha en maillista?

För lite drygt ett år sedan blev jag med maillista. Jag skrev då det här inlägget om alla fördomar jag själv haft mot ”nyhetsbrev”, om den spammiga säljkänslan och, e-mail – känns inte det väldigt 2002?

Men nu ska jag berätta för dig vad jag lärt mig det här senaste året. Av att få privilegiet att dyka upp i tusentals personers mailbox men också få mail tillbaka av er med era historier och vad ni lärt er av vad jag delar med mig.

1. Du kommer inte närmare än email

I stort sett alla människor har en emailadress. Och majoriteten av dem kollar sin mail varje dag – vissa flera gånger om dagen (och vissa en ohälsosamt mängd gånger per dag -> jag). Mailen är den närmaste vägen mellan dig och mottagaren och det du skickar kommer med all största sannolikhet faktiskt hamna framför mottagaren.

Att bli inbjuden till någons mailbox är speciellt. Att någon väljer dig, att ta del av det du har att erbjuda, är något speciellt och ska behandlas på det sättet. Därför försöker jag alltid skriva något unikt till deltagarna på min maillista, något jag inte delar i andra kanaler. Jag ser dem som mina mest dedikerade följare, de som är mest troliga att vilja ta del av det jag erbjuder.

2. Mailen vinner över Instagram – alla dagar

Jag anser att sociala medier är helt och fullt nödvändiga för att bygga en business online idag. Det bygger relation, ger dig räckvidd och driver trafik tillbaka till din sajt.

Men sociala medier har en stor nackdel:

Du har ingen som helst kontroll över dem.

Skickar du ett mail så kommer som sagt mottagaren med största sannolikhet (om inte internets motsvarighet till PostNord är framme) att få det och se det. Om personen läser det är oklart, men hen kommer i alla fall få möjligheten – vilket man inte kan säga om sociala medier.

Det du postar på Instagram kommer inte visas för alla dina följare. Samma sak på Facebook och Linked In. Algoritmerna styr och det finns inga garantier att ditt inlägg kommer ses av just den följaren som vill se det – och behöver det. Detta även fast hen har sagt till Instagram att hen vill ta del av ditt innehåll!

Så vill du ha en garanti för att nå fram till din publik? Mail is the way to go.

Dessutom – ditt mails livslängd bestäms av mottagaren. Det står ju nämligen markerat som ”oläst” tills det att mottagaren antingen läser det eller raderar det.

3. Det är en av de väldigt få kanalerna du äger

Din maillista är en av de väldigt få kanaler som du faktiskt äger själv. Jag brukar säga att egentligen är de enda kanaler jag äger min blogg och min maillista, i vissa mått även min podcast. Där kommer jag garanterat att nå alla de som har valt att ta del av mitt innehåll.

Jag ser många som bygger hela sin business på sociala medier, på Facebook, Instagram och Linked In och det är lite läskigt. För sociala medier är inte ägda, de är i bästa fall hyrda eller lånade. Du har ingen som helst kontroll över hur dessa privata bolag kommer att utveckla SINA kanaler, du får bara gilla läget och hänga med.

Mailinglistan däremot, den kan ingen ta ifrån dig, den är din.

4. Mail konverterar

Vill du tjäna pengar? Då måste du ha en maillista. Enligt den här undersökningen ligger konverteringsgraden i sociala medier på 1,9% medan den via mail på hela 6,05% (men enligt min erfarenhet kan den också vara mycket, mycket högre beroende på produkt och bransch).

Det här är så klart förutsatt att du inte bara säljer till din maillista utan också levererar värde, precis som i allt annat innehåll du skapar.

5. Det bygger relationer

Om jag bara kunde berätta för dig om alla de fantastiska mail jag fått till svar när jag skickat ut till min maillista. Om alla som berättat hur jag peppat, hjälpt och motiverat dem att våga, att satsa och att gå utanför sin trygghetszon.

De gör att jag känner att jag gör skillnad. Att jag når fram. Och på ett personligt plan är det värt allt.

Vem bör ha en maillista?

Jag anser att de flesta som har en blogg eller en business bör ha en maillista, med några undantag. Om du aldrig har för avsikt att sälja produkter eller tjänster så behöver du förmodligen inte lista. Men sånt kan ju förändras?

Fram till alldeles nyligen använde jag MailChimp för mina mailutskick, men har nu bytt till Convert Kit (annonslänk) och önskar att jag alltid haft det – SÅ mycket lättare att hantera på alla sätt och vis.


Dela gärna inlägget på Pinterest!

Därför borde du starta en emaillista!

Gillar du det här inlägget? Dela gärna!

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

kommentarer

10 svar

  1. är det inte märkligt ändå hur man för typ bara ett år sedan hävdade att mailen (som kommunikationsmedel) var död och att ”alla” kommunicerade på andra sätt beroende på syfte. men well, back to basics gäller tror jag. dvs mailen kommer vara kvar för där stör ingen, precis som bloggen som jag också tror kommer göra en comeback som fenomen inom kort. facebook och instagram styrs som du säger för mycket av andra/något annat/algorithmer vilket upplevs som störande. men jag tror också att mail kommer funka om personer är duktiga på att använda det på rätt sätt, dvs med en tydlig contentstruktur och vad som funkar bäst för olika distributionssätt!

  2. Hej.

    Blev jätteglad när jag hittade till detta inlägg, för det var typ precis vad jag behövde eftersom jag går i tankarna att bli med mailinglista jag med.

    Har bara en fundering. När man signar upp på convert kit eller Mailchimp kräver de en fysisk postadress, och avråder från att använda sin egen privata hemadress. Hur har du/ni andra kommit runt det problemet? Har ni en separat företagsadress, en postbox ni betalar för eller kör ni med er hemadress i alla fall? 🙂

    / en med huvudbry

    1. Tack snälla! 🙂 Jag kör min hemadress, den är ju väldigt simpel att hitta på nätet ändå. Jag har dock faktiskt tagit bort den ur footern för jag tycker inte den behövs överhuvudtaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Efter regn kommer solsken

Efter ungefär en vecka då det känts som att hela världen gått i svart-vitt-grått så tittade äntligen solen fram igår. Och som jag behövde den.

Om att skaffa barn. Själv.

Igår fyllde jag 38 år. Och nu har jag bestämt mig. Jag vill ha barn. Det här beslutet är något som är långt ifrån självklart

Bokmässan behind the scenes

Skepp o’ hoj, här kommer ett gäng bilder från Bokmässan som jag inte visat er! Jag var ju på Bokmässan för att prata om min