Vad gör jag för miljön egentligen?

Vad gör jag för miljön egentligen?

”Det blir nog varmt igen men inte den där härliga värmen vi hade förra veckan!”

Jag rycker till av vad meterologen säger under väderleksrapporten. Han refererar till värmeböljan vi hade här i Sverige för någon vecka sedan, då temperaturen på sina håll nådde över 40 grader, skogsbränder spruttade igång för ingenting och folk svimmade till höger och vänster i värmen.

Den ”härliga värmen”. Jag tyckte inte kanske den var så härlig. Dels för att jag inte gillar extremvärme. Dels för vad den betyder i det långa loppet.

Själv känner jag att för varje ”extremvarm” dag, varje översvämning eller skogsbrand eller jordbävning, kommer domedagen närmare. Och det liksom smyger på oss, så långsamt att de flesta inte ser det. Eller bara blundar.

”Men det var ju varmt för 30 år sedan också och det var ju ingen fara”.

Det finns absolut de som har mycket värre klimatångest än jag. Jag kör fortfarande bil, jag shoppar och jag äter kött och jag ligger inte sömnlös väntandes på undergången. Men det är nog för att jag känner att jag inte har så mycket påverkan i slutändan. De enorma bolagen som pumpar ut utsläpp, där ligger jag i lä och de beslut som behöver tas för att reglera det ligger så långt ovanför mig. Vad kan jag som ensam liten människa göra?

Kanske inte tillräckligt för att bromsa den här enorma snöbollen, men jag kan ju försöka.

Jag vill också tillägga att jag på inga vis är perfekt. Och det är inte heller målet. Jag vill inte med det här inlägget slå mig själv på bröstet och skryta med hur bra jag är. För det är jag inte. Tanken är kanske snarare att förhoppningsvis inspirera någon att göra en liten förändring i sin egen vardag för miljöns skull.

Så – låt oss titta på vad jag faktiskt gör i min vardag för att minska mitt klimatavtryck?

1. Jag flyger minimalt

Jag har inte flugit sedan 2018. Flyget är en av de största miljöbovarna bland privatpersoner och därför undviker jag det i mesta möjliga mån. Det är också ganska enkelt för mig att undvika flyget. Jag väljer tåget framför flyget inrikes och jag semestrar inte utomlands. Jag säger inte att det är uteslutet att jag skulle flyga igen men då ska det vara något riktigt speciellt.

2. Köper lokalproducerat

I många år nu har jag bara köpt svenskt kött. Både på grund av djurhållningen men också på grund av transporternas klimatpåverkan. Nu har jag även gått över till att köpa så mycket lokalproducerat som möjligt, som REKO och köttlådor direkt från bonden. Mer pengar till bonden och mindre klimatpåverkan – win!

Sedan odlar jag en del och försöker vara självförsörjande på ägg. Många bäckar små!

3. Nitisk kring återvinning

Jag är verkligen nitisk när det kommer till återvinning. Jag delar på förpackningar för att sortera plast och papp och separerar till och med värmeljus så att järn och aluminium kan sorteras separat. Jag åker med återvinningen bra mycket oftare än jag tömmer soptunnan. Jag vet inte om det gör så stor skillnad i slutändan men jag försöker.

Det här och men även om vad som är viktigt i livet, om vad vi dricker på krogen och vad vi lägger mest pengar på pratar jag och Alex i senaste avsnittet av ”Vad fan håller jag på med?!”. Lyssna nedan eller i din poddapp!

Tipsa mig hemskt gärna vidare i kommentarerna – vad gör du i din vardag för att vara lite mer klimatvänlig?

4 svar

 1. Vad jag gör för miljön:
  Förutom mitt jobb där vi försöker ersätta ett helt trafiksegment med elektrisk trafik så försöker jag köpa så mkt saker som möjligt från utvecklingsländer. Det finns inget som skadar miljö, och människor, så mycket som fattigdom. Desto fortare vi blir av med det, ju bättre för alla, på alla plan.

  Go to Drink:
  Sazerac, men favoriten är egentligen Sidecar. Har dock haft tveksam framgång i att få välblandade sidebars.

  1. Åh kul att du lyssnar – och svarar som jag bad! 😀

   Intressant tanke om utvecklingsländer, hur tänker du kring från vilka företag du köper? Många anser ju att företag som använder sig av billig arbetskraft från sagda länder är etiskt förkastliga men du har en annan vinkel? Intressant!

   Det lät som en väldigt hipstrig drink. On brand! 😉

   1. Såklart! 😀

    Det har varit ett missförstånd jättelänge tyvärr. Många tror att människor tvingas in i fabrikerna, men när man forskat på det är det snabbaste sättet som länder har tagit sig ur fattigdom. Dom flesta som jobbar så kommer från betydligt sämre förhållanden, och jobbar bara så några år. Fabrikerna i sig existerar knappt i en generation innan människor har så många andra möjligheter att förhållandena blir betydligt bättre.
    Det går inte att gå från ingen ekonomi till svensk medelklass direkt. Den lokala ekonomin måste växa dit. Det här är ett steg på vägen, och det hittills bästa! Att undvika att köpa av dom då är att förlänga fattigdomen tyvärr…

    Tack tack. 😀 Starkt rekommenderad!

 2. Hej! Intressant diskussion om detta i senaste podden. Känner känner ungefär samma klimatångest som du (Alex skärpning! 🙂 Har inte flyget sedan 2019, återvinner/sorterar också nitiskt, köper lokalt/ekologiskt/2:nd-hand, säljer på blocket/Tradera, monterat solceller osv. Men det jag tycker märkts mest både klimatmässigt och ekonomiskt är när vi bytte till elbil!
  Hörde att du kör ganska mycket… Har du funderat på att byta till elbil?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

If you can’t beat them, join them

”Jag bestämde redan innan du kom att vi ska klippa lugg idag. Och färga lite rött igen.” Det var Sofias raka besked idag när jag

Lucka nummer 19: ”En vän jag vill hylla”

Dagens lucka i Johanna Kajsons julkalender handlar om ett hylla en vän. Det här med att hylla sina vänner och berätta för dem vad de betyder för

Onsdag 17/4-2024 kl 12.00

Kom igång med din första onlinekurs!

I den här workshopen ger jag dig mina bästa och viktigaste takeaways från vad jag lärt mig från 5 år av att skapa och sälja en framgångsrik onlinekurs!