Alltså det här med pengar. Jag har alltid varit så van att inte ha pengar. Har aldrig haft ett speciellt välbetalt jobb eller tjänat massor i mitt företag. Jag har varit rätt dålig på att fokusera på att tjäna pengar, jag har istället byggt värde och gett bort mitt bästa gratis. Och det har ju funnits ett syfte med det med, att bygga tillit från den skara människor som idag köper den produkt som jag till slut skapat.

Och när man inte har pengar är det enkelt att prata om pengar. Åtminstone har jag känt så.

Men nu har jag pengar. Vi snackar inga mängder och miljoner men mer pengar än vad jag har haft på länge. Pengar så att jag kan ta ut en minimilön. Och helt plötsligt blev det lite svårt att prata om pengar.

I veckans avsnitt av ”Vad fan håller jag på med?!” pratar jag och Alex om min lansering, att den gått över förväntan och överväger om jag ska berätta HUR bra det gått eller om det är ointressant eller skrytigt.

Vad tycker du om att prata om pengar? Enkelt? Svårt? Lättare när man inte har pengar eller när man har?

16 svar

 1. Jag tycker det definitivt var lättare att prata om pengar när jag inte hade några – man riskerar inte att få någon annan att känna sig underlägsen. (Ja, naturligtvis tycker ju inte jag att någon är underlägsen för att de inte har pengar, men det fungerar ju på många sätt i samhället som en statusmarkör). Samtidigt tycker jag ämnet är extremt intressant -också för att många tenderar att anpassa sig mycket efter sina inkomstökningar. Alltså att har man mer pengar använder man upp dem. för mig är det en otrolig frihet i att kunna leva så billigt jag bara kan (men ändå hitta det som ger mig guldkantskänsla ibland). För att det gör att jag vet att jag skulle kunna jobba mindre eller byta jobb och så vidare, att jag inte har låst mig i en situation jag inte kan ta mig ur. och hoppsan hejsan, här blev det en lång kommentar – uppenbarligen tycker jag att det är asintressant att prata om pengar, åtminstone i det bredare perspektivet av vad gör de med oss och hur kan man få pengarna att bli en hjälp att nå vad man vill ha i livet, inte livet bli ett sätt att nå mer pengar. egentligen tänkte jag ju bara säga GRATTIS!!!! vad kul att ditt hårda slit lönar sig så att ditt liv kan bli lite mer bekvämt och att du kanske kan pusta ut och få fundera i lite lugn vad du vill göra härnäst. så välförtjänt!

  1. TACK snälla du! Och absolut är det en superintressant diskussion. Pengar blir ju lätt ett maktmedel oavsett man tänkt det eller inte. Men jag finner också att det är lättare att prata om pengar när man inte har dem än när man har dem. Vilket i sig är lite konstigt?

 2. Det är lustigt det där med pengar, att det kan vara så tabu. När jag läser att du äntligen har fått in lite blir jag jätteglad för din skull! Jag vet hur det är att inte ha pengar och när man äntligen har lite så är det ju bara jätteroligt. Stort grattis liksom, heja dig!

 3. jag tycker inte det är fult med pengar och jag tycker inte det är fult att tjäna pengar. man kan göra bra saker med pengar och det är fint. KUL att det gått så bra för dig. det är ju bästa sortens win. när alla tjänar på det: de som går din kurs och att du delar med dig av din kunskap. bästa sortens sälj!!

 4. Jag skriver under på många av de kommentarer som trillat in. Det är SVÅRT med pengar, därför man vet inte vad mottagaren har för erfarenhet av dem. Jag får ofta frågan på hur mycket jag har sparat på mitt köpstopp, men det känns svårt att svara på en sån fråga. GRATTIS till dina framgångar, och jag är inte alls förvånad, eftersom du gör det så snyggt! Ditt webinar var outstanding!

  1. TACK snälla du! Och ja – det är svårt när man inte vet om man är på samma nivå. Det är väl egentligen bara då det kan vara helt avslappnat. Eller?

 5. Jag brukar ofta prata om att äga sina egna känslor, och inte andras. Alltså tex om man är orolig för vad någon annan ska säga, känna, reagera, på det jag säger, och att man då kanske redan innan man sagt det, pga det, inte säger det. Med det menar jag att om man är stolt och vill prata om pengar eller annat, då ska man göra det. Och banne mig vara stolt också. Och det tycker iaf jag att du ska vara. Oavsett pengar💪🏻

  1. Håller helt med, ”det är inte min apa” som Claudia Goncha sa i min podd. Man kan inte ta ansvar för andras känslor, även om man så klart måste vara respektfull kring dem.

 6. Grattis till dina framgångar! Det är ju fantastiskt roligt att du äntligen kan skörda lite efter allt slit.
  Det är verkligen svårt det där med pengar, jag har aldrig haft speciellt mycket av dom och har alltid tyckt att ekonomi har varit en jobbig grej, men samtidigt har jag aldrig haft några problem om att prata ganska öppet om sådant. Har t.ex. aldrig förstått varför man inte ska berätta vad man tjänar. Varför är det så mycket hysch hysch när det gäller pengar? Är det för att folk blir obekväma?
  Jag vet inte, men jag tror det är en bra sak att prata om. Hur ska man t.ex uppmärksamma ojämlika löner som bottnar i sexism om man inte kan diskutera lönen med sina kollegor? Är man inte medveten om att problemet finns så är det ju svårt att förändra något. 😊

  Ser hur som helst framemot att lyssna på nya poddavsnittet! 🙌🏽

  1. Tack!! Jag tror att det är svårt för att det pengar är väldigt tätt associerat med makt och kan få vissa att känna sig underlägsna eller överlägsna baserat på sin ekonomi. Så klart ska det inte behöver vara så men det sitter kvar från ett mer etablerat klassamhälle tror jag.

 7. Jag tycker inte att det är ett dugg skrytigt, du har ju jobbat superhårt i en lång tid så det är snarare att du nu får lön för det! plus som du säger i podden att det är en hel del grejer kvar som du kommer att behöva lägga tid på. Tycker det är superkul att det har gått så bra, jag blev väldigt inspirerad av webinariet och hoppas att jag kommer ha tid och möjlighet att hoppa på nästa gång den öppnar! <3

 8. God fm!
  Jag går din utbildning Social Brand Lab. Där peppar du oss att vi ska kunna tjäna pengar på det vi brinner för, att vi är värda att få betalt för det vi gör. Så det är klart att du är värd de pengarna som du får in. Man kan ju ganska lätt räkna ut hur mycket du fått in för kursen men ingen av oss vet hur mycket det har kostat att göra utbildningen. Det kostar antagligen en hel del. Det jag tycker är intressant är inte hur många kronor du tjänar utan ATT du tjänar pengar, Du är ju en förebild och pratar du då om att vi ska tjäna pengar så är det ju intressant att vi ser att DU tjänar pengar. Önskar di en fin dag. /FruT @frut1960

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

3 siffror att mäta på Instagram

I veckans avsnitt av We Are Influencers blir det personligt. Eller nä, inte egentligen MEN min gäst är en av mina bästa vänner – Sara

Vecka 45 | London och Berghs och Ångestpodden

Förra veckan fick jag skriva äntligen skriva ”international speaker” på visitkortet. Jag vet inte riktigt hur och när jag ska använda mig av det (jag

En jävligt (o)rolig historia

Nu sitter jag äntligen på tåget hem från Strängnäs. Och jag är förbannad. Jag är sällan förbannad. Så nu får ni en jävligt förbannad historia.

Sociala Medier-dagen i Karlstad

Sociala medier-dagen i Karlstad

Förra veckan åkte jag till Karlstad! Jag var nämligen inbjudan som en av talarna på Sociala Medier-dagen som ägde rum där förra tisdagen. En av