Vikten av att ha en mentor
(och hålla sig till den!)

Vikten av att ha en mentor
(och hålla sig till den!)

Att se upp till och glädjas åt någons framgång utan avundsjuka har inte alltid varit lätt för mig. Man trillar gärna i fällan av  nedvärdera sig själv, sin kunskap och sin nivå för att den andra personen är så mycket ”bättre” på det där man inte kan  (vilket så klart är helt rimligt när man är nybörjare!).

Men det är ju faktiskt också steg ett i sin egen utveckling, att inte jämföra sig med andra utan bara se på sin egen utveckling. Och i den här processen har det varit otroligt viktigt för mig med förebilder. Mentorer. Personer som besitter kunskap som jag inte har, som jag beundrar och som får mig att vilja bli bättre på min grej.

Vad är det för skillnad mellan en förebild och en mentor?

Jag har nog större delen av mitt liv trott att en mentor är en person man känner, som man träffar med jämna mellanrum och får stöttning av. Lite som en coach? Men jag har insett att den definitionen var alldeles där snäv. För när jag ser tillbaka har jag haft flera mentorer i mitt yrkesliv. Vissa av dem har varit chefer, som Efva Attling. Efva är för alltid en av mina idoler i arbetslivet och var en fantastiskt fin och inspirerande ledare när jag jobbade hos henne för sisådär åtta år sedan.

Andra mentorer har varit goda vänner, som Sanna och Sara. Kära vänner som är smartare än en själv och ger en perspektiv i situationer som kräver någon som känner en på djupet. Som när man ska göra en stor förändring i sin karriär eller bara behöver någon som säger ”det kommer bli bra, lita på magkänslan”.

Många har också varit främlingar, personer jag aldrig träffat men som jag sett upp till under många år och inspirerats av i hur de driver sina företag, hur de hanterar sitt personliga varumärke eller hur de är som ledare.

Hur jag hittade Amy Porterfield

När jag började lyssna på Amy Porterfields podcast ”Online Marketing Made Easy” för några år sedan så var jag lika delar otroligt pepp över den här oändliga källan jag till inspiration som jag hittat, en källa som besatt kunskap jag själv saknade. Samtidigt var jag så himla rädd för prestationsångesten och den där lilla nedlåtande rösten som viskade ”men vem tror du att du är, HUR ska du klara av detta?” när jag hittade en helt ny väg i min karriär som jag ville försöka mig på.

Jag började nosa på det här med onlinekurser för många år sedan. Skapade en för Influencers of Sweden som var helt okej men ingenting speciellt. Jag var inte mogen, marknaden var inte där. När jag hittade Amy och började ta till mig hennes strategier om att bygga sin maillista (som jag skrivit om här) och sedan om att bygga onlinekurser, då förändrades min business helt och hållet.

Vikten av att inte tappa fokus

Men jag blev girig. Jag ville ha mer. Och mer och mer. Och började sluka allt på nätet om onlinekurser. Om utmaningar och webinars och dussintals andra strategier och alla sa att deras sätt var bäst. Och min hjärna höll på att explodera. Jag blev kluven och fick informationsoverload och till slut hade jag bara ångest över det här nya som hade gjort mig så pepp. Det blev liksom för mycket.

Så jag gick tillbaka till Amy. Hon som väckt mitt intresse från början. Hon vars sätt att lära ut är hands-on, strukturerat, lätt att ta till sig och lätt att implementera. Och jag har inte ångrat mig.

Det jag säger är att det är lätt att gapa efter mycket. Sluka all gratisinformation och sedan försöka sortera ut de bästa bitarna i sitt eget huvud. Och det blir KAOS. Overload av allt.

Och jag hade ju redan hittat en person jag litade på, varför söka efter fler? Jag tror verkligen på det. Hitta den som inspirerar, men som du också litar på. Och håll dig till den personen inom det område där du litar på dem. Följ deras steg och strategier och lita på att de kan sin skit.

Och jag litar på Amy.

Vem litar du på?

11 svar

 1. Det här Linda var väldigt bra skrivet! Träffade mitt i prick så att säga!
  Jag har gått onlinekurs om att skapa onlinekurs och hur man gör detta. Det var så även för mig, tiden var liksom inte mogen just då.
  Klokt tänkt med att hålla sig till en mentor!
  Roligt att få följa med dig i denna process och så otroligt inspirerande!

  Trevlig helg Linda!

  Kram Tina

 2. Håller med föregående kommentar, tack för detta inlägg! Jag är också precis där, när man nästan har gett upp för att det finns för mycket material att ta del av.

 3. Känner igen den där känslan alldeles för väl. Men har precis kommit till just det stadiet du beskriver. Nu är det dags att sluta leta och börja göra. Har också tack vare dig hittat till Amy Porterfield och sträcklyssnar på hennes podd när jag är ute och kör eller promenerar. By the way – din onlinekurs är toppenbra och superproffsig. Jag har själv gjort flera onlinekurser tidigare och sålt under flera år, men upplever att jag var lite väl tidig. Nu tror jag marknaden är mer redo. Fördelen är att jag själv har en vana av att skapa kurser och vet mer av vad jag skall göra för att ta mina kurser till nästa nivå. Längtar efter Amy´s webinar i veckan. 🙂

 4. Det är så lätt att drunkna i gratis kurser och goda råd och som du skriver, mycket vill ha mer. Jag har börjat sortera ut bland både podcasts och Youtube tutorials, eftersom mitt huvud också är helt overloadet! Men en av de ’mentorer’ jag haft i flera år och som jag inte släpper, är dig. När jag gick en lång promenad i dag och lyssnade till din sista podcast med Isabelle Ljungqvist, tänkte jag att jag borde skriva en mail till dig och berätta, hur mycket du har inspirerat mig genom åren. Och så gick jag in på din hemsida och föll över det här inlägget, så kändes det plötsligt ganska naturligt att skriva det här 🙂 Tack!

 5. Jag har följt dig ett tag på Instagram och gillar dig och ditt konto väldigt mycket.
  Nu surfar jag runt på din sida och hittade just det här inlägget. Det stämmer så bra på mig också. Det brinner liksom ibland i huvudet för att jag vill så mycket. Jag har hittat min mentor som finns och har kunskapen i mycket av det som jag behöver råd med.
  Jag kommer hålla mig till henne men jag kommer absolut följa och läsa dina råd och inlägg
  🙂 TACK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Vlogg: Renoverar mitt sovrum!

Hej och välkommen till mitt nyrenoverade sovrum! Häng på från utriven garderob till ny tapet och ny platsbyggd klädplats. Nu åker vi!

Linda Hörnfeldt

Influencers – ett gäng bedragare?

När man trodde att man hade bäddat ner frågan kring om influencer är ett ”riktigt” yrke (vad nu det är) så väcks den åter igen

Onsdag 17/4-2024 kl 12.00

Kom igång med din första onlinekurs!

I den här workshopen ger jag dig mina bästa och viktigaste takeaways från vad jag lärt mig från 5 år av att skapa och sälja en framgångsrik onlinekurs!