Vill du tjäna pengar på Clubhouse? I ett blogginlägg igår meddelade Clubhouse att man nu sjösätter sitt första betalprogram. Tillsammans med betaltjänsten Stripe ska man göra det möjligt för användare att skicka pengar – donationer – till sina favorittalare och moderatorer på appen. 

Alla intäkter ska tillfalla kreatören, Clubhouse tar ingenting. Stripe kommer dock ta en liten avgift för att hantera betalningen.

Det här är den första i raden av betalningstjänster appen kommer att erbjuda, något som det varit tal om ändå sedan jag signade upp mig i januari. Dock är den bara tillgänglig till en mindre testgrupp i början för att se till att allt funkar innan de rullar ut tjänsten brett.

Clubhouse betalprogram

Så, vad betyder detta?

Som jag förstår det är inte detta någon form av ”betalvägg” utan en frivillig donation. Och det är rimligt att börja i den änden även om jag tror att de avgiftsbelagda rum ligger ganska högt på deras priolista.

Sedan är ju den stora frågan – hur ska Clubhouse tjäna pengar? De har tidigt sagt att de inte vill dra in annonsering på plattformen och då återstår egentligen två alternativ – 1) att ta betalt för att vara på appen eller 2) att ta en cut på de pengar som strömmar omkring på appen. Högst troligt lutar de åt alternativ två.

Kan detta konkurrera med några existerande kanaler?

Egentligen inte, som det ser ut nu. Den kanal som erbjuder donationer – men samtidigt erbjuder möjligheten att ta del av innehållet gratis – i nuläget är endast Twitch (och i vissa fall Patreon). YouTube, Patreon och Facebook erbjuder i sin tur möjligheter att prenumerera eller betala för enstaka event för att ta del av premiuminnehåll.

Vad tycker du om att Clubhouse introducerar betalprogram?

Gillar du det här inlägget? Dela gärna!

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

kommentarer

Ett svar

  1. Spännande! En av mina första funderingar när appen dök upp var definitivt Vad som kommer ske rent finansiellt, för något anade man ju att de skulle göra. Jag tycker det känns intressant med både donationer och att vissa rum kan komma att kosta. Eller att man betalar för att få vara medlem i en grupp? Jag är positiv till det, det blir ännu en korg att ha ett ägg i 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kanske också är sugen på att läsa:

Vlogg: Häng med på trädgårdsfix!

Den är här! Den bästa tiden på året är framför oss och i vår har jag för första gången någonsin en alldeles egen trädgård att

Medborgarskolan Silversmide

Lyxen i att bära något man gjort själv

Reklamsamarbete med Medborgarskolan Herregud, sitter jag med en såg i handen och HANTVERKAR? Nej nu vet jag inte om vi hamnat rätt. Jomen ser ni,

Kickoff

Regntäcket ligger grått över Stockholm och idag  och imorgon ska vi ha kickoff med nya styrelsen i Influencers of Sweden. Jag är galet pepp och