Influencers fälls för vilseledande reklam – det behöver du veta!

Oftast när influencers fälls av Reklamombudsmannen gäller fallen bristande annonsmärkning.

Det senaste året har vi dock sett en ökning i antalet fall som gäller vilseledande marknadsföring. Det betyder helt enkelt att innehållet i influencerns inlägg – reklamen – inte är helt sant.

Hos Reklamombudsmannen står följande:

”Enligt artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s reg­ler) ska reklam vara vederhäftig och får inte vilseleda.

Marknadskommunikation får inte innehålla påstående eller annan framställning i ord, ljud eller bild som direkt eller indirekt – genom antydan, utelämnande, oklarhet eller överdrift – är ägnad att vilseleda konsumenten.

Särskilt gäller detta ifråga om produktens väsentliga egen­skaper, det vill säga sådana som är ägnade att påverka konsumentens val, konsumentens val, exempelvis beskaffenhet.”

Poängen här är denna: när du gör reklam är du – och företaget i fråga – ansvarigt för att de påståenden du gör kan styrkas. Om du till exempel säger att du får glansigare hår av ett schampoo så måste du kunna bevisa det. Du kan inte bara säga vad du tycker när det är reklam.

Det senaste året har Paula Rosas, Bianca Ingrosso och Isabella Löwengrip fällts för vilseledande reklam. Vi ska kika närmare på de tre exemplen.

Paula Rosas & Xlash

Paula Rosas har dryga 83 000 följare på Instagram. I ett inlägg på sin blogg gjorde hon reklam för ögonfransserumet Xlash. I det anmälda inlägget visade Paula hur mycket hennes ögonfransar växt tack vare serumet. Problemet var att Paula använd mascara på efterbilderna – men inte på förebilderna.

Personen som anmält reklam skriver så här i sin anmälan:

Reklamen blir missvisande i och med att man inte ser resultatet av produkten som marknadsförs, utan snarare av mascaran. Poängen med före- och efterbilder är att förutsättningarna ska vara så identiska som möjligt så att resultatet får tala för sig självt, utan att det förstärks med mascara. Här får man inte ta del av resultatet av seru­met i och med att mascaran förstärker det eventuella resultatet. ”

Paula äger sitt misstag och förklarar att det helt enkelt handlar om den mänskliga faktorn:

”Bakom missen ligger den mänskliga faktorn då bild­erna togs med en månads mellanrum och influencern glömde att hon på den ena hade utan/med mascara. Uti­från influencerns perspektiv fungerade produkten utmärkt och gav både längre och fylligare fransar så ingen­ting i texten är missledande, men förstår absolut jämförelsebilden.”

Reklamombudsmannens beslut lyder:

”Reklamombudsmannen finner mot bakgrund av att den aktuella produkten marknads­förs som att den har effekt vad gäller ögonfransarnas fyllighet och längd, att jämförelsebilderna inte ger en rättvisande bild av produktens effektivitet. Reklamen är därför vilseledande och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler.”

» Läs hela beslutet här

Bianca Ingrosso & DeoDoc

I en YouTube-video gör Bianca Ingrosso reklam för DeoDocs ekologiska tamponger i 100% bomull och gör en jämförelse med ”vanliga syntetiska” tamponger. Hon säger bland annat så här:

”Det här är en game changer och jag är så himla noga med vad jag stoppar in i mitt underliv där nere just för att jag inte vill för­störa för en framtida graviditet, men jag vill också inte förstöra för mitt ph-värde där nere och jag vill absolut inte förstöra min vaginala hälsa, vilket det görs när fibrer lämnas och läggs i slemhinnorna i vaginan och fastnar där”. 

Enligt anmälaren påstår Bianca att syntetiska tamponger kan lämna rester inne i vaginan som kan medföra komplikationer för kroppen och ge effekter och komplikationer vid en graviditet. Enligt anmälaren saknar det påståendet vetenskaplig grund. Annonsören och Bianca menar dock att anmälar­en misstolkat innehållet i videon, tagit saken ur sin kontext och skapat en egen tolk­ning.

”Professor Gunvor och Hedieh har granskat klippet då alla hos DeoDoc har ett med­i­cinskt ansvar. Det är av absolut största vikt att det finns studier och bevis för allt som sägs. Bedömningen gjord­es att Bianca pratade generellt om underliv och inte specifikt att annonsörens tamponger bidrar till att inte bli infer­til (det finns inga studier gjorda för den fråge­ställningen).”

Reklamombudsmannen dömer dock utifrån en genomsnittskonsument och att en sådan sannolikt uppfattar reklamen som att vanliga tam­ponger gjorda av syntetiskt material bland annat kan riskera att förstöra för en framtida graviditet och för den vaginala hälsan. Därför beslutas att reklamen är vilseledande.

» Läs hela beslutet här

Isabella Löwengrip & Ellos

Den anmälda reklamen är ett blogginlägg från Isabellas blogg där hon gör reklam för kläder från Ellos och hennes samarbete med Stylein.

I inlägget skriver Isabella bland annat om en tröja i ”merinoull och kashmir” samt en ”silkeskjol”. Problemet? Isabellas påstående att kläderna består av dessa lyxiga material stämmer inte.

”Enligt information på annonsörens webbplats innehåller produkten 59 procent polyamid, 23 pro­cent viskos, 10 procent ull och 5 procent kashmir. Även påståendet ”Silkeskjolen Saint Tropez” är vilseledande, då produkten innehåller 96 procent polyester och 4 procent elastan.”

Reklamombudsmannen håller med och fäller inlägget.

» Läs hela beslutet här

Varför är detta viktigt?

Jag tjatar ju konstant om att det enda du som influencer har är din trovärdighet. Den kommer solkas rejält i kanterna om de samarbeten och den information du har i dessa inlägg inte är sann, ärlig och riktig. Lägg därför lite extra krut på att säkerställa att alla påståenden du gör i dina samarbeten faktiskt stämmer.

Gillar du det här inlägget? Dela gärna!

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Vlogg: Nu flyttar jag!

Min sista vecka i Stockholm innan flytten gick till Övik bestod av packning, packning och mer packning. Samt en härlig fotoutflykt och avskedsfest med bästa

OOTD: Mermaid

Klänning – Lindex | Location – Oneglia, Italien Tjenamors! Idag är det fredag och jag varit i Övik i precis drygt en vecka. Eller Övik