Att föreläsa är förmodligen en av de saker jag älskar mest med mitt jobb. Det och skapa content hamnar högst upp på listan av de roligaste uppgifterna i mitt företag. Jag har föreläst regelbundet i stort sett sedan jag startade företaget 2013 men de senaste ca två åren har det blivit mer frekvent. Jag älskar det!

Jag tänkte därför dela med mig av några av mina bästa tips att tänka på när man föreläser!

1. Inled med en fråga eller en tes

Första steget i en föreläsning är att väcka publikens intresse! Det här gör du förslagsvis genom att antingen ställa en fråga (som du sedan svarar på) eller genom att uttala en tes, alltså påstå något.

Till exempel har jag i mina föreläsningar ställt frågan ”vilka här inne vill jobba för en tröja?” (för att influencers förväntas göra det) eller öppnat med påståendet ”den mest framgångsrika marknadsföringen är när vi får andra att dela vårt budskap åt oss”.

Detta gör förhoppningsvis publiken nyfiken och spetsar deras öron. Föreläsningen ska så klart sedan besvara frågan eller tesen!

2. Berätta varför du är rätt person att prata om det du gör

Efter att du fångat publikens intresse ska du få dem att anknyta till dig genom att berätta om dig själv. Vem du är, vad du jobbar med, hur gammal du är eller var du kommer ifrån. Varför är det just du som står framför dem? Det här handlar inte om att du ska stå och rabbla hela ditt CV eller rättfärdiga varför just du föreläser utan om att publiken ska lära känna dig lite och relatera till dig.

3. Rör på dig och säg nått kul!

Det låter som att jag vill att du ska vara en clown. Var inte en clown. Men att bjuda på en rolig anekdot och få folk att skratta lättar upp stämningen och avväpnar både dig och publiken. Även seriösa ämnen mår bra av ett litet skratt. Och står du på en scen, rör på dig! Stå inte på samma plats som en pinne, det blir otroligt trist. Du är ju showen!

4. Räkna ca 1 minut per slide

När man tar fram en föreläsning kan det vara lurigt att beräkna hur lång den kommer bli. En tumregel är att räkna ca en minut per slide i presentationen, det brukar stämma ganska bra. Jag tillhör personerna som aldrig repar en föreläsning innan för att kolla tiden, istället använder jag det här knepet och det har funkat helt okej för mig!

5. Hitta din point person

När jag föreläser försöker jag alltid hitta en ”point person”. En (eller flera) person som känns engagerad! Som kanske ler och nickar till det jag säger, en person som man känner uppskattar det hon lyssnar på (är oftast en tjej). Jag tycker det är en trygghet att ha någon specifik person som man känner att man talar till och återkommer till, en person man kan ”vila ögonen på”. Haha! Låter jätteweird men det funkar!

6. Skit i talarkorten!

Det finns inget som distanserar dig från din publik så mycket som att ha det du ska säga nedskrivet på lappar som du läser ifrån. Du ska kunna det du pratar om! Mina slides är mina ”stödord”, utifrån dem vet jag var jag är i föreläsningen och vad jag ska säga. Om du prompt måste ha anteckningar, lägg dem i anteckningsdelen av presentationen som du har separat på din skärm medan slidesen visas för publiken.

7. Var inte rädd för tystnaden

Kommer du av dig? Var inte skraj för att det blir tyst i några sekunder. Du pratar förmodligen för fort ändå. Stanna upp och ta ett djupt andetag. Du kan ju det här. Det är ju därför just du står där. You got this.

8. Glömde du något?

Det gör inget. Det är ändå ingen förutom du som vet hur det skulle varit egentligen.

9. Klackar och läppstift

För på scen vill jag vara bosslady och inget ger mig mer bosslady-känsla än klackar och läppstft. Bam.

Har du själv några grymma föreläsningstips? Dela med dig i kommentarerna!

9 svar

 1. Ja ja ja kabooom bra!! Gillar verkligen de där med att skita talarkorten, jag själv burkar så lätt vilja få med allt allt allt. Jag tror jag måste börja lita på att jag har de inom mig och glömmer jag något annat fint akademiskt ord så är det bara jag som kan min föreläsning..

  GrYmma tips!!

 2. Bra tips! Lyssnade nyligen på detta avsnitt av Framgångspodden: https://www.acast.com/framgangspodden/164.hurdublirdenbastatalaren-
  och fick lite inspiration. Astrid Lindgrens tips om gäddan är till exempel bra. ””En bra berättelse är som en gädda! Längst fram en stor kraftig käft som hugger tag i en, sedan kommer en lång matnyttig del och så på slutet en snärtig stjärt!”

  Var också på en workshop om ”public speaking” förra veckan och fick då tipset om man är nervös att tänka mer ”konversation” och att man ska prata med publiken snarare än att performa framför dem. Och t.ex. börja med att fråga publiken något, som de faktiskt får svara på – t.ex. genom att räcka upp händerna.

 3. Vilka grymma tips! Det där med att berätta vem man är tycker jag är bland det viktigaste. Oftast vet man inte så mycket om personen på scen och då kan det vara skönt att få veta det så man sen kan fokusera. Haha! Jag brukar sen dess lyfta mitt talfel när jag pratar med nya personer, eftersom det är något som man annars kommer undra över. Är det dialekt? Vart kommer hon ifrån då? Eller är det talfel? I need to know! Haha! Så det är bättre att bara säga det.
  Jag gillar det där med tid för varje bild i powerpointen. Känns ju väldigt logiskt faktiskt. Hur har jag inte tänkt på det tidigare?

  1. Exakt så! Just för att man ska slippa sitta och tänka ”vem är den här personen och varför står hen här” och istället fokusera på vad som sägs!

 4. sitter just precis nu och väntar på att hålla en presentation av ett projekt på universitetet. det kommer bara vara för ca. 15 personer från klassen men jag är DÖDSNERVÖS pga hatar att prata inför folk på det här sättet. så tack för det här inlägget, prick vad jag behövde nu!

 5. Du är ju så härlig! Tror förresten att jag är en sån där som folk vilar ögonen på. Vet ju själv hur det är att stå där uppe så jag brukar bjuda på några nickar och några leenden så att den som föreläser ska känna sig uppskattad. Plus att jag älskar att lyssna på föreläsningar, så det brukar komma från hjärtat 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Come rain or shine

De här bilderna tog jag för två veckor sedan – nu är gården helt snöfri! Tokigt hur snabbt den här våren kom när den väl

vlogg: vinterfest och ångestattacker

Vi kikar tillbaka på några dagar av vinterlek och vinterfest och i den här bloggen bjuder jag på det här: Vi börjar i Friluftsbyn dit

Första veckan hemma

Nu har jag spenderat min första vecka i min nygamla hemstad Övik och jag tänkte visa lite hur den har sett ut! Det är ju